Információk, érdekességek

Az illóolajok csodálatos hatása

2018. október 19.

Az igazi illóolajokat gyógynövényekből vonják ki, azonban erőteljes hatásuk miatt megfontolandó a használatuk. Jó példa erre a borsmenta illóolaj. 6 éves kor alatt kerüljük a használatát, főleg, hogyha a gyógyításhoz homeopátiás szereket is igénybe veszünk mellette. A másik nagyon fontos szabály: kisgyereket felügyelet nélkül ne hagyjunk párologtató, aromalámpa vagy inhaláló készülék közelében, valamint magukat az illóolajokat is gondosan zárjuk el a gyerekek elől!  

Nátha, köhögés, homlok- és arcüreg gyulladás esetén (ezek sajnos különösen gyakran előfordulnak óvodás- és kis iskolás korban) forraljunk egy liter vizet egy használaton kívüli edényben, csöppensünk bele két csepp eukaliptusz, két csepp erdei fenyő és egy csepp kakukkfű illóolajat. Vegyük ölbe a gyereket, karjait gondosan fogjuk le és inhaláltassuk; figyelmét vonjuk el egy izgalmas mesével. Kb.15 percen át tartson a gőzölés, ezalatt a fejét ne takarjuk le! Ezt naponta ismételjük meg, egészen a gyógyulásig!
 
Természetesen felnőtteknél is hatásos ez a módszer; az inhalálás után legalább egy órán át ne menjen ki a levegőre a beteg!
 
Kiegészítésként érdemes fürdőt is vennünk, amit az alábbiak szerint készíthetünk el:
1 evőkanálnyi tejben vagy mézben keverjünk el alaposan 8 csepp erdeifenyő illóolajat  és azt egy kád meleg vízben oldjuk fel! A fürdő után legalább egy óra hosszáig maradjunk ágy melegben!
 
Kisgyerekeknél nátha, influenza esetén egy csepp eukaliptusz illóolajat cseppentsünk a matracára!
 
Tanácsos a lakásban citromolajat párologtatni a légtér fertőtlenítése céljából.

Az alma hatalma - 6 gyógyhatás, amiről nem tudtál

2018. október 10.

A rózsa-félék családjába tartozik. Az egész világon jól ismert és mivel jó alkalmazkodó képességű, szinte minden égöv alatt megterem. Az almát a rómaiak is ismerték és fogyasztották, a mai választék-bővülés ebben a században alakult ki, nemesítéssel és keresztezéssel.  

Számos fajtáját ismerjük, a nyári almától a késő őszi fajtáig, ami csak télen kapja meg igazi zamatát. Az alma jól bírja a szállítást, ennek köszönheti, hogy eljuthat mindenhova, ahol ember él.

Tápértéke

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, kevés C vitamint. A B vitaminok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, mert serkentik a táplálék felszívódását.

Gyógyhatása

Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit főleg gyógyhatásának köszönhet. Bár alacsonyabb a C vitamin tartalma, mint a citromé vagy a narancsé, gyógyhatását a benne levő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztő rendszerre gyakorolnak gyógyító hatást. Magas a pektin tartalma, ez az anyag a gyümölcs sejtfalának alkotó része, mely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kitisztítani a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású.


Új szuperfegyver az öregedés elleni harcban - ismerjük meg a kendert!

2018. július 12.

Üldözött drogalapanyag, az ipari felhasználás révén az egyik legtöbbet használt növényi rost, 2000 éves papíralap, mostanság pedig XXI. századi szuperfood. Mindez a kender, amelynek számtalan alfaja létezik, érdemes megismerni különleges sztoriját és utolérhetetlen összetevőit. Nézzük, mire is jó a kendermag és olaja.  

Jól kifizetődő haszonnövény

Az ipari, táplálkozási és kozmetikai felhasználású nemesített kendernek nem sok köze van a marihuánaként ismert indiai vadkenderhez. Bár növénytanilag közvetlen rokonai egymásnak ezek a növények, sőt még a leveleik is igen hasonló formájúak, a drog alapját képező THC-tartalom a nemesített kendertípusokból teljesen hiányzik. Világszerte mintegy 30 ezer tonna kendert állítanak elő, ezek a növények a nemesített fajtákhoz tartoznak. Az ipari kender indiai vad rokonánál jóval több rostot tartalmaz, ez a tulajdonsága pedig már 2000 évvel ezelőtt is az egyik leggyakrabban használt haszonnövénnyé tette az ókori Kínában. Itt ugyanis papíralapanyagként szolgált. Mi magyarok is igen korán, ázsiai vándorlásaink során találkoztunk ezzel a jól hasznosítható növénnyel, i.e. 950-ből is találtak olyan textilmaradványokat, amelyek kenderből készültek. A ruhagyártás a mai napig az egyik legfontosabb összetevőként tekint a nemesített kenderre. Európában egyébként pont Franciaországban termesztik a legtöbb kendert, a világ termelésének ¾-e ugyanis innen származik. Bár a gallok földje élen jár a divatvilágban is, elsősorban nem a ruhaiparnak, hanem egyéb iparágaknak adják el a rengeteg kendert. Manapság papírt, különböző fához hasonló lemezeket, falborítást és autókarosszériát is szívesen készítenek kenderből, mivel rostjai ellenállóak és rugalmasak egyszerre. Egy időben kísérleteztek a kendermagból készült biodízel előállításával is, de időközben rájöttek, hogy a kendermag és annak olaja olyannyira értékes összetevőket tartalmaz, ami miatt érdemesebb inkább táplálkozási és kozmetikai célokra használni ahelyett, hogy elégetnénk az autóinkban.


Az esszenciális olajok gyógyhatásai

2018. június 16.

Sokan gondolunk az egészségünkre úgy, mint a legfőbb kincsünkre. És egyre többen, egyre gyakrabban igyekszünk a természet világából származó természetes gyógyító szerekkel megóvni szervezetünket. Az itt bemutatott természetes gyógyító alternatíváról bátran állíthatjuk, hogy a "legillatosabb" gyógyító szerek egyike.  

Mik is azok az illóolajok/esszenciális olajok?

Az esszenciális olajokat már az ókorban is ismerték és sokoldalúan alkalmazták pl.: illatszernek, fűszernek, a halottak balzsamozására, ahol a baktériumölő és konzerváló hatását használták ki, valamint belsőleg emésztési problémákra, külsőleg sebgyógyításra, Hippokrátész az oregano olajat használta a gyógyításban. Az illóolajokat régóta alkalmazzák a tradicionális orvoslásban is, például eukaliptusz olajat tartalmaznak egyes krémek.
Az illóolajok olyan természetes vegyületek, amik a növények különböző részeiben (virágokban, levelekben, gyökerekben, termésekben, magvakban) fordulnak elő. Mivel a növények is áldozatul esnek a különböző kórokozóknak (vírusoknak, baktériumoknak, gombáknak) és megbetegszenek, így a fertőzések ellen természetes módon, esszenciális olajokkal védekeznek.


Gyógynövényekkel a bőrünk szépségéért

2018. május 15.

A bőrünk az egyik fontos kiválasztó szervünk, ezért tökéletesen jelzi, ha valami gond van a szervezetben. A kezelését a gyorsabb gyógyulás érdekében is érdemes kívül-belül kezelnünk.  

Ha túlzott izzadás áll fenn, végezzünk orvosi zsálya teás kúrát 3 hétig: 1 teáskanálnyi zsályát főzzünk forrás után 3 percig 2 dl vízben, majd 10 perc múlva le lehet szűrni. Naponta 2 alkalommal fogyasszuk. Az izzadásnak kitett területeket kakukkfüves szappannal mossuk át.

A bőr túlzott szárazsága esetén orbáncfű olajjal kenjük be naponta 2 alkalommal vékonyan a bőrt (ha napozunk, akkor halasszuk el mindezt az őszi-téli időszakra).
 
Belső használatra a vadárvácska tea ivása ajánlott: egy teáskanálnyit kell leforrázni 2 dl vízzel, majd 10 perc áztatás után le lehet szűrni. A vadárvácska teát külsőleg is, lemosásokra alkalmazzuk.
Pattanásos bőrnél szintén kívül-belül lehet használni a kasvirág teát, abból egy evőkanálnyit kell leforrázni 3 dl vízzel, majd 10 perc múlva leszűrni.
Ha nagyon ráncos a bőrünk, fekete nadálytő teával kezeljük, felváltva orbáncfű olajjal.

Az általános pozitív közérzet végett jó hatást érhetünk el a naponta vett gyógynövényes lábfürdővel, kerti kakukkfű, illetve borókabogyó főzetével. A lábfürdő után kenjük be lábunkat vékonyan olívaolajjal vagy orbáncfű olajjal.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...24