


Információk, érdekességek
Gesztenyekrémleves ropogós prosciutto sonkával
2020. február 22.

Magas a nyersrosttartalma is, ezért élelmirost-hányada jelentős. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, magas szénhidráttartalmának köszönhetően pedig étrendedben helyettesítheted vele a gabona- és burgonyaféléket is.
Hozzávalók
- 300 g gesztenye (mirelit)
- 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
- 1 póréhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szál zeller
- 1 kis petrezselyem gyökér
- 1 kis sárgarépa
- 1 kk mustár
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 tk őrölt koriander
- 3-4 babérlevél
- 1,6-1,8 l víz
- 2 dl főzőtejszín
- 120 g parmezán
- 100 g prosciutto (vagy fekete erdő sonka)
- só, bors
- snidling a tálaláshoz
Elkészítés
- Egy magas falú nagy levesesfazékban hevítsünk fel 3 evőkanál Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát és a felaprított fokhagymát, majd pirítsuk le 4-5 perc alatt.
- Keverjük hozzá a megpucolt gesztenyét, majd a maradék megmosott és feldarabolt zöldségeket: a zellert, asárgarépát és a petrezselyemgyökeret. Pirítsuk tovább együtt őket!
- Adjuk a zöldségekhez a mustárt, az őrölt koriandert, végül a babérlevelet is, majd öntsük fel a száraz fehérborral és a vízzel.
- Főzzük puhára az összes hozzávalót 30-40 perc alatt, majd vegyük ki a babérleveleket, és turmixoljuk le botmixer segítségével. Addig turmixoljuk, amíg egészen lágy és selymes lesz a leves!
- Adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk újra a levest, közben sózzuk ízlés szerint.
- Tálaljuk forrón, apróra vágott snidlinggel, parmezánforgáccsal és kis háromszögekre vágott prosciutto sonkával.