


Információk, érdekességek
Eperszósz húsételekhez
2023. április 23.
Kicsit extra, de aki szereti a gyümölcsös húsokat, annak érdemes kipróbálnia!
Hozzávalók:
25 dkg eper
2 ek. vaj
1 ek. barnacukor
fehérbors
citromlé
Elkészítése:
Az epret megmosom, megtisztítom és összevágom. A vajat megolvasztom, hozzádobom az epret. Addig párolom, amíg kicsit meglöttyed, ezután jöhet bele a cukor és egy lehelletnyi fehérbors, valamint egy csepp citromlé. Összeforralom, és már lehet is tálalni natúr grillezett húshoz (csirke- ill. pulykamellfiléhez, sertéskarajhoz).
Köretnek salátát vagy párolt rizst ajánlok!
Krémtúró házilag
2023. április 20.
Krémes nasi 5 perc alatt, korosztálytól függelenül, bárkinek! Isteni finom, hűtve, fagyi helyett is tökéletes!
Hozzávalók:
2 dobozos túró
1 nagy doboz natúr joghurt
1 tejszín ízű habpor
1,5 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
Ízlés szerint cukor
Mazsola, lekvár vagy gyümölcsdarabok
Elkészítés:
A túrót (lehetőleg minél simább legyen, a zacskós túró nagyon darabos) a cukorral, vaníliás cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, majd végén óvatosan belekeverjük a tejjel felvert habport (lehet dobozos tejszín is). Lehet ízesíteni mazsolával, lekvárral, vagy mindenféle gyümölcsdarabokkal. Néha az alja meglágyul, ha tovább megmarad, de simán össze lehet keverni, akkor is jó. Mert ebben nincs állományjavító!
Mandula, az édes csonthéjas
2023. április 18.
A mandula a világ egyik legrégebb óta hasznosított és legismertebb olajos magva. A termesztett növények közül legközelebbi rokona – botanikailag – az őszibarack, távolabbi rokona pedig a szilva és a kajszi. (A barackmag belsejében lévő bél hasonlít a mandulára.) A mandulamag édes és keserű lehet.
A keserűmandula általában kisebb szemű. keserű ízét az amigdalin glükozid okozza, amiből emésztőenzimek jelenlétében ciánsav képződik. A ciánsav kis adagban is bénítja a sejtlégzést, így fulladásos halált okozhat.
E-vitaminban és zsírsavakban gazdag
100 g mandula (fajtától függően) 2400–2600 kJ, 570–630 kcal energiatartalmú, szénhidráttartalma 7–22 g/100 g. A mandula az olajos magvak között a 2. legnagyobb fehérjetartalommal bír. Több mint 25%-os fehérjetartalma alkalmassá teszi akár a vegetárius, akár a hagyományos étkezésben az ételek aminosav-tartalmának kiegészítésére, komplettálására. Gazdag élelmi rostban (4–17%), E-vitaminban (26 mg), ásványi anyagokban, mint pl. a magnézium (368 mg) és a kalcium (238 mg), valamint fitonutriensekben.
A mandula bőséges mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen (olajsav) és többszörösen telítetlen zsírsavakat (öszszesen kb. 50%).
Csökkenti a koleszterinszintet Kedvező zsírsavösszetétele és élelmirost-tartalma hozzájárul a mandulafogyasztás koleszterinszintet csökkentő hatásához. Egyedülálló tápanyag-összetételének köszönhetően valószínűleg csökkenti a szív-ér rendszeri, továbbá a cukorbetegség kockázatát, így pl. kisebb testtömeget, optimálisabb glükózszabályozást, csökkent gyulladási faktorokat eredményez. Az eddigi bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a mandulafogyasztás előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet, és olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a metabolikus szindróma vagy a 2-es típusú cukorbetegség.
A mandula szívesen alkalmazott olajos mag a népi gyógyászatban: elsősorban emésztési problémák, meghűlés kezelésére, csontok erősítésére, a szív-érrendszer, továbbá a máj és a hasnyálmirigy működésének támogatására. Hatékonynak tartották – napi 4-5 szem mennyiségben – a menstruációs fájdalmak enyhítésére, idegesség, izomgörcsök, depresszió, kimerültség, szorongás és stressz esetén is. elterjedt, hogy a B17-vitamin-tartalma számos vizsgálat szerint gátolja a legtöbb daganatos betegség kialakulását, ill. blokkolja a daganatos sejtek szaporodását.
Tudni kell, hogy a B17-vitamint tévesen nevezik vitaminnak, ráadásul a szénhidrát-természetű vegyület (amigdalin) rákmegelőző vagy gyógyító hatására tudományos bizonyíték mindeddig nem született.
8 egyszerű tipp, hogyan alakítsd át az étkezési szokásaidat, hogy ne ragadjanak rád a plusz kilók
2023. április 16.
A fogyókúrák és diéták mit sem érnek, ha néhány hét múlva visszahízod a nehezen leadott kilókat. A drasztikus fogyókúrák, főleg az egyoldalú táplálkozásra épülők (pl. Atkins) általában többet ártanak, mint használnak, hiszen elhisszük, hogy a néhány hétig tartott diéta elegendő életünk átalakítására.
De akkor mi a megoldás? Az, hogy nem fogyókúrázni kell időről időre, amikor eszünkbe jut, hanem folyamatosan kiegyensúlyozottan táplálkozni és minden szinten egészséges életet élni.
1. Vezess naplót!
Napi néhány percet vesz igénybe, de segítségével feltérképezheted gyenge pontjaidat, hiszen valószínűleg néhány nap múlva már nem emlékszel, mit is ebédeltél, így viszont kiderülhet, ha esetleg túl sok szénhidrátot eszel, vagy napokon át minden este nassoltál vagy alkoholt ittál, esetleg több napig nem ettél semmi igazán rostdúsat.
2. A késleltetés szabálya
Régóta tudjuk, hogy a kétharmadáig telt gyomor emészt tökéletesen, illetve, hogy az agy kb. húsz perc elteltével reagál a bevitt táplálék mennyiségére az éhségérzet megszüntetésével. Vagyis inkább kisebb adagokat egyél, soha ne edd magad degeszre, ha erre esetleg hajlamos vagy. Inkább kisebb adagokat vegyél, és később, ha tényleg éhes maradsz, még mindig repetázhatsz.
3. Mozgás: min. minden másnap
Gyorsabban változik a tested és a hangulatodat is rendkívül pozitívan befolyásolja, ha legalább kétnaponta beiktatsz fél óra mozgást. A legoptimálisabb a futás, úszás, a torna, de bármi megteszi, még egy kiadós séta is, jóga, tánc vagy aerobik, ami igazán örömet okoz.
4. Cukormentesítés
Rengeteget számítanak a rejtett kalóriák, a felesleges cukorbevitel! Ne édesítőszereket használj, mert ezek amellett, hogy mesterséges, testidegen anyagok, némelyik rákkeltő is lehet, hanem egyszerűen iktasd ki a cukrot, vagy helyettesítsd egészségesebb mézzel, sztíviával, nádcukorral. A teát édesítés nélkül idd, így érvényesülnek igazán az aromái. A kávét is ihatod feketén, de mézzel is érdemes kipróbálni. A sütemények jóval kevesebb cukorral is finomak, főleg a teljes lisztből készültek, vagy keress olyan recepteket, amik gyümölcstartalmuk révén cukor nélkül is édesek, pl. banános muffin, vagy a klasszikus fahéjas-almás sütemény. Egy idő után megszokod az ételek természetes ízét és kevésbé fogod kívánni a cukrot.
Medvehagymás csirketekercs
2023. április 14.
Benne járunk a medvehagymaszezonban, íme, egy remek felhasználási ötlet! Plusz még néhány.
Hozzávalók 2 tekercshez:
6 szelet csirkemellfilé
1 tubus ömlesztett tejszínes sajt
ízesítésnek bors (én most citromborsot használtam) és só
10 levél medvehagyma
Elkészítése:
A húst megmosom, leszárítom és kiklopfolom. Kiterítek egy nagy darab fóliát, és ráteszem a húst úgy, hogy kicsit egymásra feküdjenek. Megszórom pici sóval, borssal, ráteszem a krémsajt felét és 5 medvehagymalevelet. A fólia segítségével óvatosan feltekerem, majd beborítom a fóliával, két végét megtekerem. Olyan lesz, mint egy nagy szaloncukor. A maradék 3 szelet húst is így készítem el. Lehet hagyni állni akár 1 napot is, ezután egy tepsibe teszem, 180 fokon 30 percig sütöm. Langyosan, körettel vagy hidegen vékonyan felszeletelve hidegtál részeként is kínálható!
Extra tipp: Salátával valamilyen magos péksüteménybe téve irodai ebédként vagy uzsonnaként is fogyasztható!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...343536...295