Információk, érdekességek

A tojássztori

2023. április 02.

A Tojásszövetség már néhány éve rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást, és felfedte a korábbi tévedés eredetét. A szövetség állítja: napi 3 tojással az ajánlott vitamin- és ásványianyag-szükséglet több mint egyharmada fedezhető. A tojás tehát maga az élet, valóságos ételcsoda.

Fotó: pixabay.comTojástörténelem

Az ember tojásfogyasztásának több ezer éves múltja van, ami minimum egyidős a tyúk faj háziasításával (Kr. e. 3200–3000 körül), de még arra vonatkozóan is vannak írásos bizonyítékaink, hogy eleink szívesen gyűjtötték be a vadmadarak tojásait. E bizonyíték nem más, mint maga a Biblia, ugyanis Mózes 5. könyvében (22,6-7) a „madárfiakat vagy tojásokat” begyűjteni szándékozó ember intelme olvasható, ami akár az első állatvédelmi törvénynek is felfogható. Ugyanakkor az Ószövetség egy másik írása – a Jób könyve (6,6) – kimondottan a tojásfehérje ízéről emlékezik meg, ami alapján joggal állíthatjuk, már abban a korban kellett, hogy legyen ilyen tapasztalat.

Az Indiából és Délkelet-Ázsiából származó tyúk széles körű elterjedését mutatja az antik időkben, hogy Hérodotosz (Kr. e. 484–425) görög történetíró szerint az ókori Egyiptomban már foglalkoztak a tyúktojások mesterséges keltetésével. Gyorsan tegyük hozzá, hogy volt idő, amikor Egyiptomban vallási okok miatt nem tartottak tyúkot, hanem a fáraó madarának titulált, szent állatként tisztelt gyöngytyúk állt a baromfi népszerűségi csúcsán. A hellén kultúrában a tyúk széles körben elterjedt háziállat volt, melynek tenyésztési színvonalát jól jelzi, hogy Arisztotelész (Kr. e. 384–322) már 60 tojásnál többet termelő tyúkokat említ, miközben a vadtyúk ősök tojástermelése mindössze 2–10 db volt fészekaljanként.

Az eseményekben kronologikusan haladva – ugyancsak a Bibliában – az oknyomozó görög orvos, Lukács evangélista (I. század) egy ellentétpárban a tojást kifejezetten mint jó ajándékot és mint élelmiszert említi (Lk. 11,12). A korszaknál maradva, a Római Birodalomban a tyúktenyésztés jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Moderatus Columella (I. század), a kor legjelentősebb mezőgazdasági szakírója A mezőgazdaságról című munkájának Nyolcadik könyve a baromfi tartásáról és külön a tojás eltarthatóságáról szól.

A tojásnak az étkezésben betöltött jelentőségét érzékelteti, hogy a rómaiak főétkezése, a cena három részből állt, ami általában tojással kezdődött és gyümölccsel fejeződött be. Innen a római költő, Horatius (Kr. e. 65–8) mondása: „Ab ovo usque ad mala”, azaz a tojástól az almáig, ami átvitt értelemben azt jelenti, hogy valaminek az elejétől a végéig, vagy röviden csak ab ovo, tehát a kezdetektől fogva. A rómaiak a latin kultúra minden elemét, így a baromfi tartását is valamennyi meghódított provinciában elterjesztették, még a távoli Brit-szigeteken is.

A feudalizmus évszázadaiban nehéz lett volna a jobbágyság adóztatását tojás és baromfi nélkül elképzelni, hiszen a falusiaknak egész Európában kötelességük volt tyúkot, kappant és tojást adni az uraságok háztartása számára. Geoffrey Chauser (c. 1343–1400) azt írja: „Parasztasszony, akinek kis birtoka, egy kakasa, hét tyúkja volt, szegényes ételeket evett, de a tojás mindig ott volt az asztalán.” Magyarországon még a török hódoltság idején is szedtek a falvakból terménytizedet, amit számos kötelezettség mellett a tojásadó egészített ki. Ezzel együtt különösen a mezővárosokban virágzott a tojáskereskedelem.


Étkezési szokásaink az unokáinkra is hatással vannak

2023. március 31.

Fotó: pixabay.com

A férfiak életében az utódok társadalmi szempontból is kiemelt jelentőségűek, hiszen ez jelenti a „vérvonal” fennmaradását. Szakemberek azonban azt is vizsgálják, hogy egy férfi nem csak a vérét örökítheti, hanem rossz táplálkozás esetén akár a problémáit, illetve az arra való hajlamot is, több generáción átívelve. A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre.

Táplálkozás

Ma már tudjuk, hogy a férfiak táplálkozása bizony erősen befolyásolja mind a fogantatást, mind pedig a magzat, illetve a gyermek egészségét. A táplálkozással bevitt tápanyagok ugyanis hatással vannak a spermatogenezisre, egészen pontosan a sperma minőségére és mennyiségére. A minőségbeli eltolódások a negatív irányba olyan rizikófaktorokat rejtenek magukban, mint a mentális betegségek kialakulása, vagy éppen a koraszülés, vetélés lehetőségének jelentős emelkedése.

Egy új, összegző kutatás során azonban még egy érdekes lehetőség került elő. Bár bizonyítani még nem sikerült, de a Sotckholmi Egyetem epidemiológusa, Denny Vågerö és munkatársai arra voltak kíváncsiak, vajon transzgenerációs kapcsolat is van-e az apai ági férfi felmenők és leszármazottaik között. Érthetőbben tehát azt vizsgálták, vajon a dédapa étkezési szokásai hatással vannak-e a dédunokák életére. A válasz pedig nagyon úgy tűnik, hogy igen.

A kutatásban a szakemberek egyértelmű bizonyítékokat nem találtak még, de a mintázatok azt mutatják, hogy a táplálékokban bőséggel ellátott, egészségtelenül étkező férfi felmenők 3-4 generációval későbbi férfi ági leszármazottaik egészségét is befolyásolták. Itt ugyanis gyakoribbak a szív és érrendszeri megbetegedések, illetve a rák kialakulása is sűrűbbnek mutatkozik.

Mit ehetünk?

Az egészségünk, a gyermekeink és nagyon valószínűleg a leszármazottaink egészsége is azon múlik, mennyire kiegyensúlyozott és vegyszer, valamint tartósítószer mentes az étrendünk. Az elhízás mindenképpen rossz, de egy másik ténnyel is kénytelenek vagyunk számolni. Ma az élelmiszerek ásványi anyag, nyomelem és vitamintartalma lényegesen alacsonyabb, mint 50 évvel ezelőtt. Ennek oka a tömegtermelés, illetve a félkész ételek vásárlása, a fast food előnyben részesítése, és a kevés nyers koszt.


Szezámos sárgarépacsíkok

2023. március 29.

Viszonylag egyszerű étel... :-)  

Alapanyagok:

Olívaolaj 0,5 dl.
Sárgarépa 50 dkg.
BIO Szezámmag 5 dkg 
Petrezselyem zöld 1 cs.
Fehérbors
Citrom 1 db.


Az elkészítés módja:

A kis hasábokra vágott sárgarépát megpároljuk az olajon, fűszerezzük, ízesítjük, majd megszórjuk pirított szezámmaggal.


Edd magad gondtalanra - 8 stresszűző étel

2023. március 13.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Több fronton is helyt kell állnunk nap mint nap, a munkában, a családban, a kapcsolatainkban, menedzselnünk kell a pénzügyeinket, és joggal szeretnénk, ha még magunkra is maradna némi időnk. Mindez együtt sokszor vezet az idővel való versenyfutáshoz, ami akár folyamatosan fokozott stresszben tarthat. Jó ötlet lehet az ételeket úgy összeválogatni, hogy tápanyagaik, értékes összetevőik révén csökkentsék a lelkünkre nehezedő nyomást és jókedvre hangoljanak. A megfelelő ételek fogyasztása révén elkerülhetjük az étel utáni sóvárgást, a kielégítetlen éhségérzetet és a nassolási kényszert is.  

A megfelelően összeválogatott, egészséges ételeket tartalmazó étrend segíthet megállítani a tudattalan majszolást és az étel utáni sóvárgást, és ami még jobb, csökkenteni a szorongást és tüneteit.

A 8 legjobb stresszűző étel:

1. Keserű csokoládé

Nyugtató hatású flavonoidokban és öregedésgátló antioxidánsokban is gazdag, a csokoládé, emellett feniletilamint is tartalmaz, egy olyan kémiai anyagot, mely javítja a hangulatot. Minél sötétebb a csokoládé, annál egészségesebb, ezért válasszuk a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú csokoládékat!

2. Tej
Egy pohárnyi meleg tej nyugtató hatású lehet. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik 4 vagy több adag alacsony zsírtartalmú vagy sovány tejet fogyasztanak el minden nap, fele akkora részben tapasztaltak a PMS tüneteivel összefüggő stresszt azokhoz képest, akik kevesebb mint 1 adagot isznak hetente.

3. Zabkása
A szénhidrátok segítenek egy nyugtató hatású hormon, a szerotonin termelésében. Ez segít felvenni a harcot a szorongás negatív hatásaival szemben, valószínűleg ezért kívánjuk annyira a szénhidrátdús ételeket, ha stresszesek vagyunk. Válasszunk egészséges forrásokat, vagyis teljes kiőrlésű gabonaféléket és az ezekből készült termékeket. A zabkása rostban gazdag, így a szervezetünk lassan, fokozatosan fogja feldolgozni.  Meghosszabíthatjuk a szerotoninszint emelkedését, kevesebbel is tovább érezzük magunkat jóllakottnak és tudjuk, hogy a vércukorszintünk is rendben van.

4. Kékáfonya
A benne található antioxidánsok ellensúlyozzák a stresszhormonok, például a kortizol szervezetre gyakorolt hatásait.


6 hatékony böjt típus - hosszabb időtartamra

2023. március 08.

Az alaposabb méregtelenítéshez nem elég egy nap. Az is igaz azonban, hogy a hosszabb böjtnek komolyabb következményei lehetnek, ha valaki nem megfelelően átgondolva vág bele egy ilyen kúrába. A böjt ugyanakkor nem fogyókúra, megfelelő mentális állapotban kell lennünk hozzá!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az alaposabb méregtelenítéshez nem elég egy nap. Az is igaz azonban, hogy a hosszabb böjtnek komolyabb következményei lehetnek, ha valaki nem megfelelően átgondolva vág bele egy ilyen kúrába. Fontos azonban, hogy ha valaki belevág egy diétába, mindenképpen gondolja át a dolgot, nehogy többet ártson magának, mint amennyit használ.

Mi a böjt?

A keresztény vallás szerint a húsvétot megelőző hat hét a böjt időszaka, de maga a böjt minden nagy vallásban és kultúrában jelen van. Alkalmazták a perzsák, az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is. Általános értelemben az élvezetektől, az örömöktől való tartózkodást jelenti, sok helyen nemcsak az evésre, húsevésre, de az alkoholfogyasztásra, sőt, a borotválkozásra és a tisztálkodásra is vonatkozik. Nem kötődik kizárólag a testhez, inkább egy szellemileg vezérelt, lelkileg átélt folyamat. Nem úgy kell elképzelni, hogy aki böjtöl, az aszkéta, aki ül egy hegy tetején, szenved, és még levegőt is ritkán vesz. Szó sincs róla. Ha ugyanis az ember tudja, hogy a szervezetével valami jót tesz, akkor ennek a biztonságnak megfelelő folyamatok indulnak el a testében. Ehhez nem kell vallásos hit, inkább valami bizakodó elvárás.

Nem szenvedni kell, éhezni sem, csak figyelni arra, miből és mennyit eszünk. Sok gyümölcsre, zöldségekre és rengeteg folyadékra van szükség. Ha az ember helyesen böjtöl, nem gyengül le, nem fárad el és nem lesz sápadt. Sőt: az az energia, amely eddig az emésztésre használódott el, most megmarad, és máshol szolgálja az embert. Jobb lesz a hangulata, felfrissül a szelleme, nemcsak testben, hanem lélekben is megtisztul.

Az alábbi hat böjt típus a kereszténységben - például a szerzetesek közt - is ismert, érdemes nekünk is képet kapnunk ezekről.

Nulldiéta
Ez a legszigorúbb böjt, amit vízkúrának is hívnak. Néhány napon keresztül semmi mást csak 2-3 liter vizet vagy teát igyunk. Ilyenkor a szervezet leépíti a fehérjekészleteit, s ezért ezt a kúrát egyes orvosok nem ajánlják.

Módosított nulldiéta
Vízen és teán kívül fehérjekészítményeket és kis mennyiségű szénhidrátot is fogyaszthatunk. Ezt a kúrát is orvosi felügyelet mellett alkalmazzuk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...363738...295