Információk, érdekességek

Amerikai saláta

2023. január 19.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Gyümölcsök és zöldségek jól megférnek egymással ebben a joghurtöntetes salátában.  

Hozzávalók:

1 banán
2 közepes nagyságú piros alma
3 zeller (150 g)
1/2 fej jégsaláta

A salátaöntethez:

150 g joghurt
3 evőkanál vegyes vagdalt zöldfűszer (pl. petrezselyem, metélőhagyma)
1 evőkanál gyümölcsecet vagy citromlé
jódozott só
bors

Elkészítés:

Az öntethez a joghurtot edényben simára keverjük. A zöldfűszert lemossuk, leitatjuk a levélkéket, esetleg lecsipkedjük, és apróra vágjuk. A gyümölcsecettel, vagy citromlével, sóval és borssal a joghurtba keverjük.

A banánt lehámozzuk és felkarikázzuk. Az almát megmossuk és leitatjuk, felnegyedeljük, a magját eltávolítjuk és elszeleteljük. A zellert letisztítjuk, kemény külső rostjait lehúzzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és vékony szeletekre vágjuk, a banánnal és az almával együtt joghurt öntettel elvegyítjük.


Puffadás, gyomorégés helyett: tippek a jobb emésztésért

2023. január 18.

A rohanó életvitel, helytelen étkezés, stressz és kevés mozgás miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével áttekintjük a leggyakoribb problémákat és kezelésükkel kapcsolatban is igyekszünk megoldást kínálni.

Fotó: gettyimages.comFigyeljünk az étkezésre és a tünetekre!

A gyomor- és bélrendszeri panaszok hátterében a banális problémáktól a súlyos elváltozásokig több kiváltó ok is meghúzódhat. Tünetek esetén érdemes megfigyelni mikor, milyen étel fogyasztása után jelentkeztek a panaszok – tanácsolja szakértőnk. Gyakran a túl gyorsan, vagy az egyszerre elfogyasztott túl nagy mennyiségű étel a gond, de a mozgáshiány, vagy a túlsúly is fokozhatja a tünetek erősségét, gyakoriságát. Gyomorégést reflux betegség, haspuffadást, hasmenést laktóz-intolerancia, vagy lisztérzékenység is okozhat. Az alábbi praktikák hasznosak lehetnek enyhébb tünetek esetén, hosszabb ideje fennálló panaszokkal azonban mindenképp forduljon szakorvoshoz!

Gyomorégésre: rágózzon vagy nassoljon?

Az égető, maró, kellemetlen érzést a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza. A rágózás hatására beinduló intenzív nyáltermelés segíthet enyhíteni a panaszokat, a nyál ugyanis semlegesíti a savas kémhatású gyomornedvet. A mentol azonban fokozhatja a panaszokat, érdemes ez okból más ízt választani a termékek közül. A nassok korántsem az egészséges étrend alapkövei, ha azonban gyomorégésre hajlamos, érdemes mindig magánál tartania egy zacskó ropit, pattogatott kukoricát, vagy kekszet, ami szintén gyors segítséget jelenthet a panaszok ellen.

Hasmenésre probiotikumok

A hasznos baktériumok a bélrendszerben találhatóak, a normál bélflóra részei. Fontos szerepük van egészségünk megőrzésében, ezen belül a normál bélműködés fenntartásában is. Antibiotikum kúrák után gyakori, hogy hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik, mivel a készítmények a betegséget kiváltó kórokozók mellett a hasznos baktériumokat is eltávolítják a szervezetből. Ilyen esetekben – a megfelelő diéta mellett – a probiotikumoknak is nagy jelentősége van. Hasmenéses panaszok esetén emellett javasolt pár napra a tej kihagyása, de száraz sajtot ehet az illető. A beteg diétája ne szorítkozzon kizárólag főtt krumplira és teára, kekszre. A menü kiegészíthető rizs, banán, alma, sárgarépa és zöldségleves fogyasztásával is.


Expressz csokitorta - ünnepivé varázsló tippekkel!

2023. január 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Akár ünnepi desszertként is funkcionálhat ez a finom, ízes csokis torta.  

Hozzávalók: 1 tojás, 15 dkg cukor, 2 dl kefír, 1 dl olaj, 20 dkg liszt, 3 ek. kakaópor, 1 ek. szódabikarbóna
A mázhoz: 10 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 3 ek. kakaópor, 3-4 cl víz

A tojást kikeverem a cukorral, majd a kefírrel és az olajjal. Ezután jön bele a liszt, a kakaópor és a szódabikarbóna. Ezeket öszekeverem, sütőpapírral bélelt közepes tortaformába öntöm. 180 fokon tűpróbáig sütöm.

Közben megfőzöm a mázat, a vajat felolvasztom teljesen, majd beleszórom a cukrot, amikor már az is nagyjából felolvadt, jöhet hozzá a kakaópor és a víz. Ezzel kis lángon főzöm, míg szép, krémes állagú nem lesz. Félreteszem, és megvárom, míg kisül a tészta. Ezután még melegen ráöntöm a mázat, szétkenem, és mehet hűlni a hidegre.

Ez már így is nagyon finom, nem száraz, igazi boldogsághormon-bomba!

Hogyan varázsolj belőle ünnepi süteményt?

A tésztájába tehet fűszereket (mézeskalács-keverék, fahéj, gyömbér), löttyinthetsz bele likőrt vagy ízesítőket (rum, vanília), dúsíthatod darabos dióval, mandulával, mogyoróval, kandírozott és aszalt gyümölcsökkel (nagyon jó hozzá az aszalt meggy, áfonya, szilva). A tetejét megszórhatod darabos dióval – akár pekándióval vagy pisztáciával is – vagy marcipánmasszából csillagokkal, egyebekkel. Csak a képzeleted szab határt!


Főzz takarékosan és finoman!

2023. január 12.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Kevés alapanyagból is készíthető finom és tartalmas étel. Próbáld ki!  

Mustáros tepsis burgonya

Hozzávalók:
8 szem közepes burgonya
1 fej hagyma
2 kanál mustár
olaj

bors
piros arany
1 pár virsli (vagy darabka kolbász, debreceni, stb.)

A burgonyát meghámozom, kockákra vágom és megmosom. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megpárolom. Amikor puha, beleteszem a mustárt, a piros aranyat, a sót és a borsot. 1 dl vizet teszek rá és összeforralom.

Egy tűzálló tálba teszem a burgonyát, és ráöntöm a mustáros-hagymás keveréket. Összekeverem, és fóliával letakarva 180 fokon 45 percig sütöm. Ezután leszedem a fóliát, hozzáteszem a karikára vágott virslit, és visszateszem még kicsit pirulni.

Káposztasalátát kínálok mellé.


Annyi a munka, hogy nincs időd enni?

2023. január 11.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sajnos sokaktól hallom, hogy "de nincs időm enni". Minden másra, például az utazásra, vásárlásra, munkára tudatosan készülünk, addig az étkezésünk többnyire valahol az utolsók között szerepel a fontossági sorrendünkben.  

Az ételeinkben fellelhető tápanyagokból építi fel saját magát a szervezetünk. Ezek által képes fenntartani a biológiai folyamatainkat. Ha nem kap elegendőt, akkor hosszú távon megsínyli a testünk, egészségi állapotunk. Sajnos, nagyon sok emberre jellemző, hogy amikor este hazaér és végre nyugi van, akkor próbálja bepótolni az egész napos kimaradást. Ez mindenképpen elhízáshoz vezet, hiszen a napközbeni „éhezés” következtében lelassul az anyagcsere, majd az este kapott táplálékot megpróbálja elrakni a raktárainkba (zsír), hiszen arra számít, hogy másnap sem fogunk enni. A lényeg az, hogy a testünk tartalékoló üzemmódba kapcsol, aminek egyenes következménye a zsírraktárak felszaporodása.

A legfontosabb az az, hogy napközben is próbáljunk beiktatni étkezéseket. Ezek lehetőleg ne a legközelebbi pékség által felvonultatott finomságok legyenek, hanem valami, ami tápláló és egészséges.

Nézzünk meg néhány kifogást, amit leggyakrabban hallok akkor, amikor tudatos étkezésre buzdítom az egészségesebben élni, netán fogyni vágyó embereket:

1. „Nincs időm semmit enni, mit is tudnék magammal vinni, hiszen egész nap rohanok?”
Érdemes már előző nap kigondolni, hogy másnap mit vinnénk magunkkal. Ezt értem én tudatosság alatt. A napi háromszori étkezés mellett nem lenne rossz, ha be tudnánk iktatni két kisebb étkezést is. Ezekre érdemes magatokkal vinni gyümölcsöt, korpás kekszet, zöldségsalátát, bulátát, kölesgolyót. Ezek mind olyan ételek, amelyek pillanatok alatt elfogyaszthatóak, jól szállíthatóak, tehát ideális, ha az ember ki se látszik a munkából, vagy akár rohangálnia kell egyik helyről a másikra.

2. „De nem tudom hogy elvinni”
Érdemes beszerezni egy pici műanyag dobozkát. Sokféle kapható már a boltokban. Én azt szoktam javasolni, hogy azt válasszák, ami körülbelül akkora, mint egy kisebb müzlis tányér. Ha ebbe pakoljuk bele reggel, amit tízóraira vagy uzsonnára viszünk magunkkal, akkor még egy pici női táskákba is ügyesen belesüllyeszthetőek, könnyen szállíthatóak. Tehát két kifogás máris törölve, hiszen könnyedén találtunk rá megoldást.

3. „Mindig szendvicset eszek”
Ha valami tartalmasabbra vágyunk, akkor még mindig a legjobb, gyors megoldás a szendvics. Lehetőleg most ne a hagyományos zsömle-párizsi kettősre gondoljatok, hanem valami sokkal finomabbra és táplálóbbra. A reform szendvics készülhet kenyérből, kifliből, vagy zsömléből, egyetlen kitétel van, hogy ezek teljes kiőrlésű lisztből, vagy rozslisztből álljanak. Akinek nincs súlyfeleslege, gondolhat még a magos változatokra, azonban, akinek problémái vannak, inkább hanyagolja az olajos magvas változatokat. A pékárut kenjük meg egy kis margarinnal, de vajjal is akár. Erre tehetünk érlelt sonkákat, vagy ha van otthon, akkor akár grillhúst vagy natúrszeletet. Megspékelhetjük egy szelet sajttal, pár szelet tojással és természetesen tegyünk bele zöldséget. A zöldség lehet bármi, amit csak szeret az illető. Ha valaki szeretné, hogy a szendvicse ne nedvesedjen át tőlük, akkor a már említett pici tartóban magával viheti külön felszeletelve.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...404142...295