Információk, érdekességek

Az esszenciális olajok gyógyhatásai

2018. június 16.

Sokan gondolunk az egészségünkre úgy, mint a legfőbb kincsünkre. És egyre többen, egyre gyakrabban igyekszünk a természet világából származó természetes gyógyító szerekkel megóvni szervezetünket. Az itt bemutatott természetes gyógyító alternatíváról bátran állíthatjuk, hogy a "legillatosabb" gyógyító szerek egyike.  

Mik is azok az illóolajok/esszenciális olajok?

Az esszenciális olajokat már az ókorban is ismerték és sokoldalúan alkalmazták pl.: illatszernek, fűszernek, a halottak balzsamozására, ahol a baktériumölő és konzerváló hatását használták ki, valamint belsőleg emésztési problémákra, külsőleg sebgyógyításra, Hippokrátész az oregano olajat használta a gyógyításban. Az illóolajokat régóta alkalmazzák a tradicionális orvoslásban is, például eukaliptusz olajat tartalmaznak egyes krémek.
Az illóolajok olyan természetes vegyületek, amik a növények különböző részeiben (virágokban, levelekben, gyökerekben, termésekben, magvakban) fordulnak elő. Mivel a növények is áldozatul esnek a különböző kórokozóknak (vírusoknak, baktériumoknak, gombáknak) és megbetegszenek, így a fertőzések ellen természetes módon, esszenciális olajokkal védekeznek.

Minden évszaknak megvannak a rá jellemző, magasabb számban előforduló megbetegedései, melyek hátterében vírusok, baktériumok és gombák egyaránt állhatnak. A leggyakoribb betegségek, tünetek, melyek kiegészítő kezelésére a tiszta, terápiás minőségű illóolajok jó hatásfokkal alkalmazhatóak:
• légúti fertőzések;
• ízületi problémák;
• depresszió, álmatlanság, stressz;
• légúti fertőzések;
• ízületi problémák;
• fejfájás;
• fogfájás;
• bőrbetegségek;
• menstruációs fájdalmak, klimaxos tünetek;
• emésztési problémák;
• baktérium okozta fertőzések.
Az illóolajok speciális tulajdonsága/különlegessége, hogy kémiai szerkezetükből adódóan könnyen felszívódnak a bőrön keresztül, majd a vérerek falán, és belépnek a vérkeringésbe, így rövid időn belül kifejtik áldásos hatásukat.
Az illóolajok lehetséges hatásai:
• Baktériumölő és vírusölő
• Gombaölő, parazitaölő
• Jó hatással vannak sejtjeink oxigénellátására
• Immunrendszer erősítő
• Nyugtató, lazító, hangulatjavító

Az illóolajok ígéretesek és izgalmasak is egyben, amikor a saját és családunk egészségmegőrzéséről beszélünk, de Paracelsus híres mondását azért ne feledjük sose:

"A dózis különbözteti meg a mérget a gyógyszertől”
Óvatosan kell bánni az illóolajok adagolásával is és a szinergikus hatásuk miatt alapos körültekintést igényelnek. Az illóolajokat mindig tudatosan választjuk ki a maximális hatékonyságuk érdekében és ne bízzuk sose a véletlenre. Bármilyen betegség esetén először érdemes mindig a háziorvoshoz fordulni a pontos diagnózis és a kezelés meghatározása érdekében, majd ezután forduljunk aromaterápiával foglalkozó szakemberhez!

Hogyan használhatjuk az illóolajokat?
Az illóolajok nagyon széles körben használhatóak az érzelmi és fizikai jólét érdekében. Egyedülálló olajként, vagy összetett illóolaj-keverékként is használhatóak.

     Aromatikusan
A belégzés az illóolajok használatának egyik legelterjedtebb módja. Használható a helyiség levegőjének illatosítására, fertőtlenítésére, vagy a hangulatunk befolyásolására. Az illóolajok párologtatással a levegő jutva megakadályozzák a kórokozók terjedését, így légúti megbetegedések esetén is hatásos ez a fajta alkalmazási módszer.

     Helyileg
Az illóolajok könnyen beszívódnak a bőrbe és biztonságosan is használhatóak. A bőrön át a véráramba kerülve fejtik ki hatásukat nagyon rövid idő alatt és nagyon hatékonyan.

     Belsőleg
Néhány illóolajnak gazdag kulináris történelme van és használhatók táplálék kiegészítőként a célzott testi-lelki harmóniára, jó közérzetre. Belső használatra csak szakember javaslatára ajánlott bármely illóolaj használata, mert vannak itt is bizony lehetséges mellékhatások és olyan veszélyeztettek, akiknek nem ajánlott az olajok bevitele ilyen úton közvetlenül a szervezetbe. Az illóolajok olyan töménységűek, hogy sok közülük akár mérgező is lehet, ezért a belső használata laikusként nagyon nem ajánlott. Érdemes tehát aromaterapeutához vagy más szakemberhez fordulni minden esetben, mielőtt használni szeretnénk az olajakat!
Egyre terjednek az Illatpartik is, ahol lehetőségünk van jó hangulatban a természetes illóolajokat kipróbálni, kenegetni, szagolgatni és a tapasztalatainkat egymás közt megosztani.

Fűben-fában orvosság van, éljünk minél többen vele és illatozzunk együtt!

A következő Illatpartiról részletes információt ide kattintva találsz!
Jó tanács, hogy kövesd oldalamat itt, így láthatod a rendszeres bejegyzéseimet a szezonnak is megfelelő aktuális illóolajokról és más lehetőségekről, nyereményjátékokról is:

Havasi Patrícia
Gyógyító aroma tanácsadó

forrás: Harmonet