Információk, érdekességek

Aromaterápiával a fülgyulladások és az arcüreggyulladás ellen!

2021. március 27.

Megelőzhető a fölszúrás és akár az antibiotikummal történő kezelés is! A fülgyulladás nagyon kezdetleges fázisában pusztán az illóolajokkal is csodát lehet tenni. Ha már fáj és esetleg dugulás érzet, vagy erős orrfolyás is társul akkor néhány természetes melegítési móddal kell társítani az illatokat és gyors gyógyulásnak indul a folyamat. Megelőzhető a felszúrás is és az antibiotikummal történő kezelés.  

Az orvostudomány igazolt kutatási anyagai alapján bizonyított tény, hogy a sóoldatos öblítés hatására gyorsul a gyógyulás és kevesebb a visszaesés kockázata. Az ayurvéda tudománya pedig már régóta alkalmazza ezt a technikát.

Illóolajok
Bázis + illóolaj keverékét a fül köré kenegetve hihetetlen gyógyulás történhet, főleg ha melegítjük is a beteg területet. Hozzávalók: Bázis olaj, ami lehet, mandula, szezámolaj, vagy hidegen sajtolt napraforgó esetleg olívaolaj. Ezek valamelyikéből kimérünk 1,5 dl-t és 2 csepp kamilla illóolajat egy csepp grapefruit illóolajat és 2 csepp teafa olajat plusz 4 csepp levendulát adunk hozzá, majd alaposan összerázzuk. Ezzel az olajjal naponta három – négy alkalommal bekenjük a fül környékét a járatokat, de nem csepegtetünk a fülbe, csak fültisztító pálcikával masszírozzuk be az érintett területeket.

Ha már fáj a fül vagy zúg is, akkor mindenképp a kezelés után tegyünk a fülre meleget. Ez lehet a régen bevált meleg só, vagy fülmelegítő gyógysapka (kiváló magyar találmány, amit egy fül–orr–gégész orvosokból álló csapat fejlesztett ki), esetleg infralámpa. A sópárnát, úgy lehet elkészíteni, hogy egy zokniba vagy kisebb darab ruhába, beleöntjük a sót és mikrohullámú sütőben vagy serpenyőben felmelegítjük és kb. 40 Celsius fokosan helyezzük a fülünkre. Naponta 4-5 alkalommal, 15-20 percig maradjon a fülön. Jótékony hatását szakirodalmi adatok is alátámasztják.

Ez a módszer az arcüreggyulladáson is segít.
A folyamatosan visszatérő náthás tünetek későbbi szövődményeinek kialakulását fontos megelőzni. Az orr higiénia, fogalma lassan kezd beszűrődni a köztudatba. Az Archives of Otolaryngology nevű orvosi szaklapban megjelent cseh tanulmány szerint az orrüreg sóoldatos öblögetése jelentősen csökkenti a náthás tüneteket, és azok kiújulásának esélyét.

Az ayurvéda már évtizedek óta alkalmazza ezt a technikát. A jógában minden reggeli higiénéhez hozzátartozik az orröblítés is, ugyanúgy, mint a fogmosás.


Küzdjük le az időjárás-változásra fokozódó ízületi fájdalmat

2021. március 07.

Fotó: 123rf.com

A késő nyári időjárásból hirtelen hideg, nedves, ősziesre forduló idő nem kíméli a szervezetet. Sokan nehezen kezelik az időjárás változást, mert ez komoly testi fájdalmakat okozhat, többek között felerősítheti a meglévő ízületi problémákat is. Milyen segítség létezik ilyen fájdalmak esetén? Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistájának tanácsai segíthetnek a fájdalom leküzdésében.

Milyen fájdalmakat okozhat az időjárás megváltozása?

Amikor idősebb emberek arra panaszkodnak, hogy fájnak az ízületeik, mert lehűlt az idő, többnyire igazuk van. Ha a hőmérséklet melegből hidegbe fordul át, akkor sokak szervezete azt fejfájással, vagy különböző ízületi fájdalmakkal jelzi. Ami talán a leggyakrabban előforduló panasz, az a hát, a derék, a nyak környékének fájdalmai. Az időjárás-változás valóban hatással lehet a krónikus fájdalomra, különösen az ízületi fájdalomra, és ezt a tényt maguk a páciensek, és a krónikus ízületi fájdalmakkal foglalkozó szakorvosok tapasztalatai is megerősítik szerte a világon.

Miért “fáj”, ha változik az időjárás?

A szakértők között nincs teljes egyetértés abban, hogy hogyan befolyásolja az időjárás a fájdalmat. A háttérben az állhat, hogy a magasabb páratartalom következtében csökken a légköri nyomás. A rossz időt megelőző csökkenő nyomással egy időben, az a levegőnyomás is kevesebb lesz, amely a testünket éri. Ennek következtében a szövetek enyhén megduzzadnak, és ezek a megnőtt térfogatú szövetek irritálhatják az ízületeket. A hőmérséklet csökkenésével a helyzet általában csak rosszabbodik, a nyirkos hideg csak még inkább súlyosbítja a fájdalmakat, hiszen az izmok, szalagok és az ízületek még merevebbé válhatnak.


Sakkban tartja a vérnyomást a délutáni szunyókálás

2021. március 02.

A napi rendszerességgel szunyókálók vérnyomása észrevehetően csökken azokéhoz képest, akik nem élvezhetik a délutáni szieszta előnyeit – állapították meg görög kutatók, akik az Amerikai Kardiológusok Társasága 68. éves tudományos tanácskozásán mutatták be tanulmányukat.

Woman sleeping on the sofa“A délutáni alvás, úgy tűnik, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint más életmódváltoztatások. Például a só- és az alkoholfogyasztás mérséklése csökkentése 3-5 higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást” – idézte Manolis Kallistratos kardiológust, a voulai Asklepieion Általános Kórház kardiológusát, a tanulmány társszerzőjét a Science Daily tudományos hírportál.

A kis dózisú vérnyomáscsökkentők általában 5-7 higanymilliméterrel csökkentik a vérnyomás szintjét – tette hozzá magyarázatként.

A rendszeres délutáni szieszta mintegy 5 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást, ami a kutatók szerint azonos a más ismert vérnyomáscsökkentő beavatkozásokkal. Ráadásul minden 60 percnyi napközbeni alvás 3 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást.

“Ez a felfedezés fontos, mert egy 2 higanymilliméteres csökkenés a vérnyomásban 10 százalékkal csökkentheti a szív- és érrendszer események, mint például a szívroham kockázatát” – mondta Kallistratos.

Megfigyelésünk alapján, ha valaki megteheti azt, hogy rendszeresen szunyókál, az a magas vérnyomásra is előnyös hatással van. A sziesztát könnyen be lehet illeszteni az életmódba, nem jár semmilyen költséggel” – hangoztatta.


8 ok, ami ízületi fájdalomhoz vezethet

2021. február 27.

A hüvelykujjunktól a térdünkig okozhatnak ízületi fájdalmakat az életmódunk egyes elemei. Dr. Selyem Réka, a FájdalomKözpont reumatológusa szerint nem csak az orvosi kezelés, de a tudatosság is fontos.

Fotó: 123rf.comMilyen szokásaink okozhat ízületi fájdalmat?

Túl sok mobilozás, számítógép használat
SMS-ujjnak is nevezik azt a fájdalmas gyulladást, ami a hüvelykujjat érinti, a túl sokáig tartó természetellenes pozíció miatt. A folytonos telefonhasználat ráadásul nem csak az ujjaknak, de a nyaknak és a vállaknak is árthat, ugyanis lefelé nézéssel jár. Ez a tartás pedig nagy terhet ró az izmokra, vagyis egy idő után garantálható a fájdalom. Hasonló túlterhelést jelent a számítógép használat is, amelyhez hozzájárulhatnak a nem ergonomikus irodai körülmények is.

Rendszeres magas sarkú viselés
Minél magasabb a cipő sarka, annál nagyobb teher nehezedik a lábujjakra és annál nagyobb izommunkára van szükség, hogy egyenesen tartsuk a térdet – ugyanis a térdre ilyenkor többszörös terhelés jut. Ez pedig nem csak ízületi fájdalomhoz vezethet, de tartós használat során hozzájárul a porckopás kialakulásához is.

Lenem adott túlsúly
Könnyű belátni, hogy minél több túlsúlyt cipelünk, annál nagyobb terhet helyezünk az ízületeinkre. Minden plusz kiló megnehezíti a térd, a csípő, a lábfejek, a hát munkáját. Az elhízás ráadásul nem csak a fájdalom, de a gyulladások rizikófaktora is.

Túl nehéz táska
Legyen szó megpakolt női táskáról vagy iskolatáskáról, a túl nagy súly komoly terhet jelent a vállaknak és a nyaknak, ami már rövidtávon is fájdalmat okoz. Külön kockázati tényező, ha féloldalas a terhelés és csak az egyik vállunkat húzza a súly, hiszen ez túlfeszítheti az izmokat és megbontja a természetes egyensúlyt.


Hogyan igyunk felelősségteljesen? 6 tipp

2021. február 25.

Ha már úgyis iszol, akkor próbáld meg tudatosan csinálni és úgy, hogy az élvezet, a jó hangulat legyen a fókuszban, mert akkor biztosan mértékletességet tudsz tartani. Ha nem tudod, hogyan legyél felelősségteljes ivó, íme néhány ötlet.  

1.  Használd a „haver rendszert”!

Mindig legyen veled valaki, aki ismer téged és tud figyelni rád. Azaz észreveszi, ha kezdesz berúgni, nem hagy egyedül, amikor rosszul leszel, akire hallgatsz, vagy vigyáz az italodra, amíg elmész a mosdóra stb. Így kontroll alatt van az italod és te magad is. Az a legjobb, ha olyan barát is van veled, aki nem iszik, és megkérheted, hogy figyelmeztessen, amikor elég, amikor látja rajtad, hogy kicsúszik a kontroll a kezedből. Kérd meg, hogy vegye el a kocsikulcsot, vagy add neki előre oda a pénzed, amit aznap este az alkoholra fordítasz stb. Vagyis, ha te nem vagy biztos abban, hogy nálad a kontroll, add át annak, akiben bízol.

2.  „Elég volt, köszönöm” - ismerd a saját határaidat!

Nagyon fontos, hogy figyelj a tested jelzéseire, amikor alkoholt fogyasztasz, ugyanis mindenkire másként hat az alkohol. Tanuld meg, mennyi az a mennyiség, amitől még jól érzed magad és nem kezdesz el rosszul lenni (szédülni, összevissza beszélni stb.). Ne feledd, szórakozni akarsz, élvezni a társaságot, nem pedig lerészegedni és rosszul lenni! Ezért fontos, hogy egyenletes, lassú ütemben igyál és légy pontosan tisztában az alkohol-toleranciáddal.

3.  Igyál lassan és hidratálj!

Egyenletesen, kortyonként fogyassz alkoholt és figyelj arra, hogy mindig legyen tiszta víz az asztalon. Számolj így: minimum annyi dl vizet fogyassz el, amennyi alkoholt megiszol. A víz lassítja az alkohol vérben való áramlását, így nem részegedsz le hirtelen, és jót tesz a másnaposság ellen is. A lassú, kortyonként történő ivással sokkal jobban kiélvezheted a kedvenc italod ízét is, ugyanis a vedelésnél ez is kimarad.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...125