


Információk, érdekességek
Egység az egyediségben – a rák elleni küzdelem világnapja
2025. február 26.
United by Unique, azaz Egység az egyediségben a 2025-ös World Cancer Day – Rák Elleni Küzdelem Világnapjának mottója. A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) idei eseménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a daganatos betegek ellátásának középpontjába az embereket kell helyezni, hiszen mindenkinek egyedi szükségletei, egyedi perspektívái és egyedi története van, mégis a daganatos betegségek által érintett embereket egyesíti az a közös törekvés, hogy csökkentsék a betegség okozta testi és lelki terheket, hogy sikeresen legyőzzék a betegséget, és hogy jobb életet éljenek a betegség után. A rák több, mint egy orvosi diagnózis – ez egy személyes ügy.
2022-ben a becslések szerint a világban 20 millió új rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizáltak és egy magyarországnyian, 9,7 millióan haltak meg a betegség következtében. Élete során minden ötödik embernél alakul ki rosszindulatú tumor, és minden egyes ember számára, akit érint, más és más lesz a betegséggel kapcsolatos tapasztalat. A rák nem csupán több mint 200, speciális kezelést igénylő betegségtípust foglal magában, hanem az egyes emberek élethelyzete is különbözik a társadalmi-gazdasági háttér, értékek, de maga a genetikai állomány tekintetében is. Minden diagnózis mögött egy egyedi emberi történet áll, éppen ezért vezet a legjobb egészségügyi eredményekhez az az emberközpontú megközelítés a daganatos betegek ellátásában, amely teljes mértékben figyelembe veszi az egyes emberek egyedi szükségleteit.
A daganatos betegségek visszaszorítására irányuló, az egyént a fókuszba állító megközelítési mód legmodernebb módszerei a genetikára épülnek, hiszen mi lehetne jobban személyre szabott akár a prevencióban, akár a betegség kezelésében, utánkövetésében, mint az, ami az egyén, illetve a tumor egyedi genetikai állományán alapul.
Mit nyújt a genetika a rák megelőzésében és gyógyításában? A daganatos betegségek lehető legkorábban megtörténő kimutatását, ezeknek a vizsgálatoknak a segítségével sokkal hatékonyabbá válik az egészség megőrzése vagy visszanyerése, hiszen atumoros megbetegedések esetén a korai diagnózis az egyik legfontosabb faktor, mely életet menthet.
A genetika szerepe a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében
Létezik már egy olyan proaktív genetikai teszt, mely a különböző felnőtt korban rejtetten jelen lévő, de nagy kockázatot jelentő betegségekre hajlamosító gén variánsokat vizsgálja. Az ilyen genetikai vizsgálatok révén megtudhatjuk, hogy életünkben mely rákbetegségek kialakulására nagyobb a kockázat, ennek ismeretében pedig olyan életmódbeli változtatások, gyógyszeres kezelések vagy néhány esetben műtét alkalmazhatóak, melyekkel késleltethető vagy akár megelőzhető az adott daganatos betegség kialakulása. Amennyiben genetikailag meghatározott tumor rizikót mutat ki a Proaktív teszt, lehetőség van az adott betegség vonatkozásában prevenciós terv felállítására, mely lehetővé teszi a daganatos betegség megelőzését vagy korai felfedezését.
A Proaktív teszttel kimutatott eredményeket családszűrésre is fel lehet használni a családtagok védelme érdekében.
Boldog új évet - fejfájás nélkül!
2025. január 01.
Az év végi ünnepek idején sokan tartanak attól, hogy előjön a migrénjük.Hiszen számos olyan tényező gyülemlik fel ilyen alkalmakkor, melyek kiválthatják a bajt, és elronthatják a családi ünnepet vagy a szilveszteri mulatságot. De lássuk csak melyek ezek, és milyen "óvintézkedéseket" tehetünk azok megelőzése érdekében.
Ha megvizsgáljuk a migrén (a rohamszerűen fellépő, általában féloldali, görcsös fejfájás) vagy akár csak a hosszan tartó, erős fejfájás kiváltó okait, a szakemberek által készített tanulmányok "rangsoraiban" előkelő helyen találjuk általában a mértéktelen evés-ivást, a kialvatlanságot, a stresszt, a nagy zajt, a túlzott alkohol- vagy csokoládé-fogyasztást. Sajnos, ezek a veszélyt jelentő tényezők rendszerint együttesen jelen vannak az év végi ünnepek alkalmával, és könnyen elronthatják a várva várt összejövetelt a migrénre, fejfájásra hajlamos emberek számára.
Evés-ivás: veszélyes túlzások
Minden évben újult erővel tör ránk az érzés: vonalaink megőrzése érdekében nem szabad túlzásba vinnünk az evés-ivást az év végi ünnepek idején - de a gyakran migrénnel, tartós fejfájással küzdő embereknek nemcsak a fölösleges kilók elkerülése miatt kell különösen ügyelniük a szélsőségek elkerülésére.
Ne igyunk sok alkoholt! - ennek a szabálynak a betartása még a mértékletes táplálkozást előíró jó tanácsok megfogadásánál is fontosabb. Pedig milyen nehéz eltölteni egy szilveszteri partit ásványvíz és üdítők mellett... Márpedig azok, akiknél a migrén vagy más fejfájási forma évről évre jelentkezik ilyen alkalmakkor, tudják, hogy a fokozott mértékű alkoholfogyasztás mekkora veszélyt jelent a számukra ezért jobb, ha ebben az évben már előre felkészülnek a védekezésre. Egyesek csak a fehérborra vagy a pezsgőre, mások a vörösborra, az aperitifre vagy az erős italokra érzékenyek. A túlzásba vitt sörivás is gyakran emlegetett példa. Ezért a veszélyeztetett körbe tartozóknak maguknak kell eldönteniük, melyik italból nem szabad még egy kis pohárkával sem fogyasztaniuk.
Azt azonban sokan nem tudják, hogy a nagyobb mennyiségű csokoládé (vagy azt tartalmazó sütemény, karácsonyi édesség) fogyasztása is kiválthat migrénes rohamot, de ilyenek még az érlelt sajtok (brie, camembert, az ementáli jellegű gróji, a rokfort, a blue sajt), egyes déligyümölcsök is. Ha a kávét sokan a fejfájás ellen vagy a migrén megelőzése céljából isszák is, azoknál, akik naponta nagy mennyiségben fogyasztják, ellenkező hatást válthat ki, ha az említett okból fokozzák a mennyiséget. Vigyázni kell tehát arra, hogy ne vigyük túlzásba a kávéivást sem, abban a reményben, hogy akkor jobban bírjuk majd az éjszakázást...
A múló fájdalmaknak viszont a homlok vagy a halánték tájékán - például jeges italok fogyasztása után - nincs semmi közük a migrénhez. Ez a jelenség mindennapos és csak rövid ideig tart, ezért nem lehet annyira zavaró, hogy elrontaná az ünnepi perceket.
Ha nem akar zajos szilvesztert – Újévi tippek akár gyerekekkel is
2024. december 31.
Pezsgős parti, vagy kocsonyás otthoni punnyadás. Eléggé fárasztóvá válhat az ünneplés, ha minden évben ugyanaz a rituálé. Néhány tipp, hogy újra ünnep legyen!
Sokan töltik otthon az év utolsó napját, és legalább ennyien tervezik, hogy valami jó kis túlárazott partiban mulatják át magukat a következő évbe. Egy kis pezsgő, a szokásos szilveszteri kabaré-matiné, lencsefőzelék és kocsonya az otthoni szilveszter kellékei. Tömeg, részegség, kényelmetlen körömcipő és hangos zene várja a bulizókat.
3 almás recept karácsonyi hangulatban
2024. december 27.
Adventi hangulat - fűszeres, mogyorós, diós, mézes illatok kavarognak a konyhából! Hangolódjunk fokozatosan az ünnepekre! Közös sütögetés vagy egy együtt elfogyasztott uzsonna is segít abban,hogy a rohanó világban ne csak az ajándékbeszerzésről szóljon az ünnepi készülődés!
Zabpelyhes-almás sütemény
Hozzávalók: 2 közepes alma, 10 dkg zabpehely, 3 dl tej, 4 ek. méz, 1 tojás, fél dl olaj, 20 dkg grahamliszt, 1 cs. sütőpor, ízlés szerint fahéj
A zabpelyhet 20 percre beáztatom 3 dl tejbe. Az almát meghámozom, lereszelem és meghintem a fahéjjal. Hozzákeverem a mézet, az olajat, a tojást és az áztatott zabpelyhet. Ezután rászórom a lisztet és a sütőport, összevegyítem és az egészet egynemű masszává keverem. Papírral bélelt közepes méretű tepsibe teszem és 170 fokon tűpróbáig sütöm. Ha túl gyorsan sülne és még a belseje nyers, érdemes egy darab alufóliával letakarni.
Langyosan tálalom,. Kínálhatunk hozzá bármilyen lekvárt is, de anélkül is nagyon finom!
Illatos-almás kosárkák
Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 3 közepes alma, 3-4 kanál barna nádcukor, 5-6 kanál darált keksz vagy őrölt zabpehely, mézeskalács fűszerkeverék
Egy 12 lyukú muffinformát előkészítek, vékonyan kikenem olajjal. A tésztát vékonyra nyújtom, 12 darabba vágom. Közben az almát megmosom és héjastól vékony szeletekre vágom, magházát eltávolítom. A tésztát megszórom kicsit darált keksszel vagy őrölt zabpehellyel és beleteszem az almaszeleteket. Megszórom barnacukorral és mézeskalács fűszerrel, 200 fokos sütőbe tolom és várom az illatokat.
Desszertként vagy uzsonnára ajánlom, langyosan a legfinomabb!
Almás-mogyorós aprósütemény
Hozzávalók: 1 közepes alma reszelve, 10 dkg margarin, 10 dkg darált mogyoró, 20 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 10 dkg cukor
A hozzávalókat összekeverem és -gyúrom egy nagy tálban. Két nagy tepsit kibélelek sütőpapírral és a tésztából diónyi gombócokat formázok, amiket elrendezek a tepsin. Kézzel mindegyiket kicsit meglapítom és 180 fokos sütőben sütöm kb. 10-12 percig
Sokáig eltartható fém dobozban, de finom íze és illata miatt gyorsan el szokott fogyni!
A csodálatos csoki – Karácsonyon innen, Mikuláson túl
2024. december 26.
A csokoládé helyet kaphat a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban, és mértékkel fogyasztva valóban lehetnek pozitív hatásai az egészségre.
Több kutatás is arra mutatott rá az elmúlt években, hogy a rendszeres, de kismértékű csokoládéfogyasztás jótékony hatással van a szív- és az érrendszer állapotára, sőt egyes szakértők szerint védőhatást fejthet ki az érelmeszesedés vagy a stroke (agyvérzés) szempontjából. Mindez a csokoládéban található antioxidáns hatású vegyületeknek köszönhető, amelyekből annál többet találunk egy táblában, minél nagyobb annak kakaótartalma. A pozitív hatások azonban még a tejcsokoládé fogyasztása esetén is kimutathatók – erről egy idei tanulmány számolt be –, amit a tejből származó kalciumnak és zsírsavaknak és nem az antioxidánsoknak tulajdonítanak” – ismerteti Antal Emese dietetikus-szociológus.
Ettől véd meg a csokifogyasztás
Egy 2011-es metaanalízisben több mint 110 000 ember adatait tekintették át, és úgy találták, hogy a rendszeresen, kis mennyiségben fogyasztott csokoládé jelentős mértékben, akár 37%-kal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek megjelenésének esélyét, és az agyvérzés (stroke) kockázatát is mérsékli 29%-kal. Érdekes összefüggést találtak a cukorbetegséggel is: a csokifogyasztók esélye a betegség kialakulására közel egyharmadával kevesebb, mint akik nem szeretik a csokoládét.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...61