Információk, érdekességek

Reggeli feltöltődés őszi hangulatban

2020. október 25.

Az őszi időszakban, a sokszor borongós reggeleken nehezebben kezdjük a napot, mint nyáridőben. Főként energiánkat hiányoljuk a napkezdéshez, de rendszerint kedélyállapotunk sem kielégítő. Íme 8 módja annak, hogy megbirkózzunk a lassan sötétedő reggelekkel, és jó hangulatban kezdjük a napot. 

Fotó: pixabay.com1. Meditáljunk

A meditáció serkentheti agyfunkciónkat, növelheti energikusságunkat, így többek közt javulhat általa a koncentráló képesség és a munkahelyi hatékonyság. 

Próbáljuk ki a következő testvizsgálat (body scan) meditációt 5-10 percen át: üljünk kényelmesen, és csukjuk be a szemünket. Először figyeljünk a fejtetőnkre, és tudatosan relaxáljunk, lazítsuk el ezt a zónát. A progresszív izomlazítás során haladjunk lefelé, testrészenként. Így következzék az arc, állkapocs, nyak, váll, kar, mellkas, hát, gyomor, láb és lábfej ellazítása. Ha befejeztük, szánjunk még egy percet arra, hogy értékeljük felfrissült elménket és testünket.

2. Mozogjunk 

A testmozgás gyors út a reggeli kábaság feloldásához, a jó közérzetet biztosító endorfin hormonok felszabadításához. De ahhoz is megfelelő módszer hogy „beállítsuk” napi energiaszintünket. Ami a mozgásfajtákat illeti – bármi hasznos lehet. Pl., ha gyalog megyünk a munkahelyre (vagy akár csak az út egy részét tesszük meg gyalog), illetve még ha kitérőt is teszünk zöld területen, fokozottan feltöltődhetünk energiával. A naponta végzett reggeli torna, vagy a kerékpározás (akár a napi rutin részeként, akár hétvégeken) szintén remek lehetőség, jobb általános és mentális egészséget kölcsönöz, csökkenti a stresszt.

3.  Kerüljük a képernyőket

Korán reggel a computerünk, mobiltelefonunk, más digitális, elektronikus eszközeink mellőzése az egyik legfontosabb módja annak, hogy jól induljon a nap. Az ébredés után közvetlenül eltelt időnek ugyanis békét kell hoznia mentálisan. Ezért ilyenkor ne ellenőrizzük a közösségi médiát a laptopunkon, a híreket a telefonunkban vagy az e-maileket, amíg nem kerültünk koncentrált lelkiállapotba.


Fogorvosnál – Nem kell, hogy fájjon!

2020. október 19.

„Ma fogorvoshoz megyek”, mondja a kolléganőnk és mi sajnálkozva válaszolunk; „Te szegény!”. Vajon meddig él még az a belénk rögzült kép, hogy a fogorvosnál fájdalmak várnak, amikor ma már nincs olyan beavatkozás, melyet ne lehetne fájdalommentesen elvégezni? Összeszedtük, milyen módjai vannak az érzéstelenítésnek, az egyes kezeléseknél mit javasol a szakértő!

Fotó: gettyimages.com„A mai modern eljárásoknak köszönhetően gyakorlatilag fájdalommentessé tehető az összes fogászati beavatkozás, ez a bevett gyakorlat a mi klinikánkon is. Az eljárásokat két nagy csoportra oszthatjuk, az egyik a helyi érzéstelenítés, míg a másik a fogászati altatás.” – ismerteti a lehetőségeket a győri Dent Art Klinik szájsebész, implantológus szakorvosa, Dr. Csák Csaba.

Mikor válasszuk az ézéstelenítést és mikor az altatást?

  • Amikor az érzéstelenítés javasolt

A szakember az érzéstelenítést azokban az esetekben javasolja, amikor a beavatkozás során szükséges a páciens folyamatos közreműködése. Ilyen a harapás beállítása a fogpótlások készítésekor, illetve tömések elkészítése után, de hidak beragasztásakor is szükséges a kommunikáció.

Az alsó fogak érzéstelenítésére a vezetéses érzéstelenítés módszert alkalmazzák, ilyenkor az érzéstelenítőt az alsó fogak ellátását biztosító ideg közvetlen közelében adják be. Az adott oldalon elzsibbadnak a fogak, a nyelv és az arc is.

Felső fogak kezelésekor csak a kezelendő fogakhoz juttatnak érzéstelenítőt és már az injekció beszúrási helyét is elérzéstelenítik egy érzéstelenítő zselével így még a legkisebb fájdalomtól is megkímélhetik a pácienst.

  • Amikor az altatás is szóba jöhet

Engedd meg magadnak, hogy rossz legyél!

2020. október 16.

Mindenfélét mondanak különböző lelki tanítók. Hogy ezt sem szabad, meg azt sem szabad egy spirituális embernek. űŰHatalmas károkat okozhatnak ezzel. De csak akkor, ha nem szúrod ki idejében!  

Korábbi cikkem a "bemagolt spiritualitásról" szólt. A témát szeretném folytatni, mert több ismerős keresett meg a cikk elolvasása után, és felhívták a figyelmemet néhány olyan fontos témára, ami kimaradt előző írásomból. Valaki azt írta nekem, hogy ő teljesen össze van zavarodva, mert neki mindenfélét mondanak különböző tanítók. Hogy ezt sem szabad, meg azt sem szabad egy spirituális embernek. Ő pedig már szinte egy szent lépéseivel járkál a világban, nem találja a helyét, és már semmit sem mer mondani, tenni, mert fél a következményektől.

Sajnos nem ő az egyetlen, akinek teljes káoszt okozott az életében egy-egy segítő.


Egyik ilyen tanítás, miszerint nem szabad ítélkezni, semmit nem szabad tenni, ami egy kicsit is eltér az általuk kiszabott határoktól. Ez a határ persze mindenkinél más.

Bert Hellinger, a családállítás módszerének megalkotója szerint, aki nem vállalja fel a "bűnt" az nem tud boldog életet élni. Ez nem azt jelenti, hogy bűnt kell elkövetni, hanem azt, hogy nyugodtan legyél önmagad. Ha valami mellett döntesz, utána ne ostorozd magad, hogy rosszul tetted, nem kellett volna. De! Akkor éppen azt kellett megtenned. Szerintem mindenki tett olyan dolgot életében, amire nem büszke. Követtünk el hibákat, de amikor ezeket elkövettük, még nem tudtunk másképp cselekedni. Lehet, hogy most is követünk el hasonló hibákat, de itt az anyagi világban emberek vagyunk, és nem szentek. A családállításra látogatók azt is tudják, hogy döntéseinkben milyen hatalmas szerepe van a tudatalatti családi kötődéseinknek. Aki ezt látja és megérti, az többet nem vádol.
Nem kell szent embernek lenni, sőt! Nyugodtan legyél rossz :) Lehetsz mérges, beszélhetsz csúnyán, földhöz csaphatod a kávéscsészédet vagy bármit. Ettől még te spirituális ember maradsz.

Másik kedvenc támadási felülete a „tanítóknak” az ítélkezés.
Bármit mondasz, az ítélkezés. Véleményt sem mondhatsz, mert az is ítélkezés. Így lehet kitérni az elől, hogy elfogadják a másféle véleményedet. És akkor mi van, még ha ítélkezel is? Ha ítélkezni akarsz, akkor ítélkezzél. Aki biztos önmagában, aki a „helyén van”, aki tudja, hogy ő kicsoda, arról nyugodtan ítélkezhetnek, nem fogja érdekelni. Mert ő tudja az igazságot, a többi pedig nem számít. Aki mindent ítélkezésnek él meg, az saját magában nem biztos. Nincs tisztába saját magával, értékeivel. Önértékelési problémái miatt minden ellenkező véleményt ítéletnek, vagy támadásnak vél.


Hogyan kezeld a kiégést?

2020. október 09.

A szakirodalom Burnout szindrómának nevezi azt az állapotot, amikor az ember olyan rossz állapotba kerül (stressz, folyamatos lelki terhelések, mentális vagy fizikai kimerültség miatt), hogy reménytelennek érzi a létét, menet közben elveszíti céljait, álmait, nehéznek érzi a mindennapjait. Mi is ez az állapot és hogyan kezelhető?  

Bárkinél megfigyelhető, aki több területen igyekszik teljesíteni, hogy a lelkes időszakot követheti egy kedvtelen vagy csökkent lelkesedéssel járó időszak. Aki próbálta, tudja, hogy lehet egy ideig maximálisan teljesíteni és megosztani a figyelmünket, de aztán jön a megtorpanás. Természetes, hiszen teljesítőképességünk véges, szembesülnünk kell, hogy nem tudunk egyformán maximálisan teljesíteni mindig mindenhol, mert ilyenkor folyamatos stressz jellemezheti az életünket. Fontos tudni, hogy a kiégés nem egy egyszeri jelenség, ciklikusan ismétlődik az életünkben, ezért ennek megfelelően kell felkészülni rá.

Mi okozza?

Számtalan napi kudarc érhet bennünket, sérelmek, konfliktusok. Munkahelyi elnyomás, agresszió, személyeskedés, intrika, esetleg veszekedés. Ezeken túl további stresszt okoz, ha úgy éljük meg, hogy nincs elég időnk a családunkra, önmagunkra, pihenésünkre. Ha mindezek halmozottan jelentkeznek, akkor a szervezetünk is gyengül, csökken az ellenálló képességünk, esetleg az alvásba menekülünk, hogy ne kelljen szembesülni a problémákkal.

Milyen tünetei lehetnek a kiégésnek?

  1. Alvászavarok,
  2. fáradékonyság,
  3. fejfájás,
  4. migrén,
  5. türelemvesztés, kedvetlenség,
  6. testsúlyváltozás vagy éppen
  7. pszichoszomatikus megbetegedések.

Hogyan ismerhetjük fel önmagunkban vagy a szeretteinkben?

Nagyon sok tünet van, amely felváltva, időnként akár több is jellemző lehet: kiábrándultság, bizonytalanság, reménytelenség, cinizmus, ingerlékenység, önértékelési zavarok, elégedetlenség a feladatainkkal kapcsolatban, emberi kapcsolataink csökkenése (barátok, család elhanyagolása), csökkenő igény szabadidős programokra, szorongás, állandó szomorúság, depressziós tünetek. Esetleg a felelősség folyamatos hárítása, menekülés a problémák, ill. feladatok elől (gyakori betegállomány, kollégák kerülése, állásváltoztatás).


Légzéstípusok és hatásai az emberi testre

2020. október 07.

A légzés lételemünk. Enélkül nem élnénk, mégsem szentelünk neki kellő figyelmet, pedig számos betegség megelőzhető lenne a helyes légzéssel, vagy napi légzőgyakorlatok végzésével. Cikksorozatunk bemutatja, a technikákat és hatásait. Továbbá megismerheted saját légzésed.  

Hasi vagy rekeszizom légzés
Ezzel a légzéssel masszírozzuk a szívet és a tüdőbe a lehető legtöbb levegő áramlik, cserélődik. Olyan területek is mozgásba jönnek, melyeket a mindennapok során nem használsz. Belégzéskor a rekeszizom a hasi szerveket érinti kilégzéskor, pedig a tüdőt és szívet. Természetes módon nyugtat és elmélyíti a légzést, ugyanakkor növeli a tüdőkapacitást. Felsorolunk néhány gyakorlatot, amivel magadévá teheted ezt a légzést, és könnyen ráérezhetsz jótékony mivoltára.

Ülj a sarkadra zárt lábakkal, majd hajolj előre és kulcsold össze a karjaid. Homlokod tedd a felül lévő csukló tövére és lélegezz mélyeket, miközben figyeled a levegő útját. Így könnyen elsajátítható ez a gyógyító légzésfajta.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...174