Információk, érdekességek

Hajritkulás – mikor forduljunk immunológushoz?

2019. november 12.

Fotó: 123rf.com

Ősszel természetes, hogy több hajszálat vesztünk fésülködés vagy hajmosás közben. Mivel a haj folyamatosan megújul, ezekben a hónapokban és tavasszal is intenzívebb hajhullást tapasztalhatunk. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyére nem nő új, így a hajkorona folyamatos csökkenését észleljük. Arról, hogy milyen esetben forduljunk ezzel a problémával immunológushoz, dr. Kádár Jánost, az Immunközpont főorvosát kérdeztük.

Hormonális oka is lehet
Ha a hajszálak elvesztésének ütemével egyenes arányban nem nőnek újabb hajszálak, a haj megritkul. A férfiakat és nőket is érintő folyamat jellemzően a fejtetőn jelentkezik először. A panaszok kivizsgálása ez esetben is indokolt: a háttérben például hormonális problémák mellett vitamin-, ásványianyag hiány, gombás fertőzés is állhat. Stressz hatására hirtelen hajvesztés is bekövetkezhet, mely az egész fejbőr területét érintheti, de bizonyos gyógyszerek, vagy kezelések, például kemoterápia miatt a haj- és szőrszálak elvesztése akár az egész test területére kiterjedhet.

Amikor immunológiai kivizsgálásra van szükség
Immunológiai szempontból jelentősége a foltokban kialakuló hajhullásnak van, ez esetben komplex kivizsgálás szükséges a panaszokat okozó eltérések felderítésére. A foltos hajhullás korra és nemre való tekintet nélkül bárkinél jelentkezhet. A tünetek rendszerint hirtelen, egyik napról a másikra alakulnak ki. Az alopecia szó eredete az ókori görög nyelv szerint „róka betegséget” jelent, utalva ezzel a ragadozóknál évente kétszer lezajló vedlés folyamatára. Az areata jelentése: foltokban vagy kör alakban megjelenő. A foltos hajhullás érintheti a szemöldök, bajusz, szakáll területét is. A hajszálak elvesztését az adott bőrterület égő, viszkető érzése is kísérheti. Az alopecia areata autoimmun betegség, melynek lényege, hogy a hajtüszők sejtjeit az immunrendszer testidegen anyagként azonosítja és sejtes védekezés folytán pusztítja őket. 


A szépségápolás csodafegyvere: az olívabogyó

2019. november 11.

Fotó: 123rf.comA mediterrán vidékeken az októbertől februárig tartó időszak az olívabogyók betakarításának ideje. Az ott élők számára az élet minden területén nagy fontossággal bír ez az ízletes növény.

Az olíva nem csak ételként szolgálhatja az egészséges életet, a szépségápolásban is csodafegyver volt már az ókorban is. Görögországban, Mezopotámiában és Egyiptomban is ódákat zengtek a csodás növény és a belőle sajtolt olaj emberi testre gyakorolt hatásairól. Az olíva valóban sokrétűen használható az egészség fenntartásában: szabályozza a koleszterinszintet, támogatja a csontok egészségét és az emésztőrendszer működését. Emellett javítja a látást, gyulladásgátló és antioxidáns hatású.

De kiválóan használható a szépségiparban is, hiszen jótékony hatást gyakorol a bőrre és a hajra is. Nem véletlen, hogy a sztárvilágban is sokan esküsznek az olívaolajra vagy az abból készült natúrkozmetikumokra. Az olíva jótékony hatásai már kész termékek formájában is elérhetők. Ezek a termékek extraszűz olívaolajat tartalmaznak, melynek hatóanyag-tartalma lényegesen magasabb, mint az egyéb olívaolajoké, a biotermesztésnek köszönhető tisztaság pedig tovább növeli hatékonyságát. Ez az előállítás sajátosságai miatt van így, hiszen az extraszűz olajat egyszerű sajtolással nyerik a friss bogyókból, vagyis semmilyen más eljáráson nem megy keresztül.


6 dolog, amin nem érdemes spórolni

2019. november 07.

Átlagemberként nem engedhetjük meg magunknak, hogy milliókat költsünk a megjelenésünkre, azonban vannak dolgok, melyeken a kisebb pénzből élőknek sem szabad spórolni. Olyan dolgokra gondolok, amelyek minden egyes alkalommal bearanyozzák a napunkat, amikor viseljük, és amelyek megvásárlása után egy percig sem érezzük azt, hogy feleslegesen adtuk ki rá a pénzt. Melyek ezek a holmik, amelyekre érdemes egy kicsit többet is áldozni?  

1. Farmer
A megfelelő farmer százszor jobb, mint sok olyan, melyben se csinos nem vagy, se a minősége nem jó, illetve amely bárkin "szembejöhet" az utcán.
Gondold végig, melyik a jobb: 15-30.000 forintért akár évekig többször csinosan öltözni vagy 3.000-ért egyszer sem?

2. Fehérnemű
Aki úgy indul otthonról, hogy már reggel szexinek láthatta magát a tükörben, annak egész nap más a kisugárzása, mert egyszerűen jó nőnek érzi magát. Ehhez nem kell mást tenni, mint megvenni pár szép és igényes együttest, melyben csinos, vonzó és formás vagy, de ne feledd, a jó fehérnemű nem helyettesíti a megfelelő testmozgást, mely megalapozza a csinos fehérnemű még csinosabb helyét.

3. Cipő
Ki ne álmodna arról, hogy millió szép cipője van egy külön erre a célra fenntartott helyiségben? Amíg ezzel nem rendelkezel, addig is szerezz be egy jó minőségű, klasszikus stílusú, sötét bőrcipőt. Ezt szinte bármilyen alkalomhoz fel tudod venni és mindig stílusos is leszel. 


Óvatosan a szoláriumozással!

2019. október 27.

Az egyre publikusabbá váló egészségi kockázatok ellenére is töretlen a barna bőr iránti trend Európa számos országában. Télen, tavasszal ez egyet jelent a rendszeres szoláriumhasználattal… A szakértők szigorúbb feltételeket követelnek a napstúdiók üzemeltetésére.

Fotó: 123rf.comTörvényi tilalmat terveznek 2009-től a szoláriumok használatához, főként a 18 éven aluli fiatalok részére. „Azonban még ez sem elég önmagában! A mesterséges UV-sugárzás minden korosztály számára végtelen egészségi kockázatokkal jár együtt. Aki 30. életéve előtt rendszeresen jár szoláriumba, 75%-kal emeli annak a kockázatát, hogy élete folyamán rosszindulatú melanomában betegedjen meg.” – mondta az European Sociaty of Skin Cancer Prevention elnöke a társaság V. nemzetközi konferenciáján. A kongresszus elnöke „riasztó helyzet”-ről beszélt.

Éppen ezért nemcsak gyermekek és 18 éven aluli fiatalok számára kell megtagadni a napstúdiókba való belépést, hanem az érzékeny, világos bőrűek (vörös vagy szőke hajúak) részére is! S ugyanígy a 40 éven felüli, sok, különösen atípusos pigmentfoltos vagy gyakori gyermekkori napégéses személyekre is nagy veszélyt jelenthet a szolárium.

Elengedhetetlen lenne, hogy egy szolárium képzett személyzete az első látogatásnál ne csak a  napfürdőzni vágyó korát és bőrtípusát vizsgálja meg, hanem kérdezze meg az esetleges bőrt szenzibilizáló (érzékennyé tevő) gyógyszerfogyasztást is (antidiabetikumok, pszichofarmakonok és antibiotikumok).

A napstúdiókban azonban hiányoznak a szakmunkaerők. Ellentétben más európai országokkal, mint Franciaország, Svédország és Svájc, Németországban és Magyarországon sincs törvény, amely a szoláriumok üzemeltetését szabályozná.


A fürdőszobai eszközök szavatossága

2019. október 08.

Fotó: pixabay.com

A sminkhez és a testápoláshoz használt kozmetikumokat is időnként át kell vizsgálni, s a nem megfelelőt, esetleg a lejárt szavatosságút kidobni.

Kozmetikumok szavatossága

Azokon a kozmetikumokon, amiknek a szavatossági ideje 30 hónap alatti, jelölik, meddig őrzik meg minőségüket. A pontos dátumot általában egy homokóraikon mellé nyomtatják. Minden más terméknél a lejárati időt a felbontástól számítják. Az ilyen kenőcsöstégelyeken jelölik, hány hónapig használhatóak fel. A „6 M” jelölés azt jelenti, hogy minőségét megőrzi a felbontástól számított 6 hónapig. 

Rúzsok

A rúzsok szavatossági ideje 24 hónap is lehet. Minél nagyobb arányban tartalmaznak bőrápoló összetevőket, annál rövidebb a lejárati idejük. Ennek oka az, hogy azok gyorsabban avasodnak. Emiatt a matt termékek lejárati ideje sokkal hosszabb. 

Borotva

A bőrgyógyász javaslata nedves borotválkozáshoz: a pengéket 14 használat után cserélni kell. Napi borotválkozás esetében ez azt jelenti, hogy kéthetente új pengék kellenek. A tiszta és jó állapotú pengék nagyon fontosak. Az elhasználódott pengékre baktériumréteg rakódik, ami borotválkozás során olykor szőrtüszőgyulladást okozhat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...76