Információk, érdekességek

A mágikus mentol

2019. január 15.

Fotók: pixabay.comHazánkban a fodormenta és a borsmenta a legismertebb, de csak ez utóbbi tartalmaz mentolt.

A borsmentát minden földrészen termesztik. Eredetét illetően megoszlanak a vélemények. Nálunk vizek mellett, nyirkos, nedves helyeken található.

A borsmenta egész föld feletti részét gyűjtik illóolaj lepárlására. A gyűjtésre legalkalmasabb időszak az, amikor a tövek 50%-a virágzik. A borsmentalevél (Menthae piperitae folium) illóolajat és polifenolokat tartalmaz. Illóolajának jellemző fő alkotórésze a mentol. A mentol jellegzetes szagú, hűsítő vegyület. A bőrön hidegérzetet vált ki. A mentol befolyásolja a nyálkahártya és egyes külső elválasztású (exokrin) mirigyek működését. Fokozza a nyálképződést és az epetermelést, de csökkenti az orr nyálkahártyájának váladéktermelését, a gyomornedv képződését.

A mentol és az illóolaj egyéb összetevői enyhe helyi érzéstelenítő hatással, továbbá gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A borsmentalevelekből készített teát, illetőleg gyógyszereket emésztési zavarokban (dyspepsia) használják. A hidegen, kortyonként fogyasztott tea, émelygést, hányingert csökkent, ártalmatlan szer terheseknek.

Az illóolajat és a mentolt a bőrgyógyászatban és a fül-orr-gégészetben használják. A mentolos hintőporok, kenőcsök, szeszes oldatok (0,5-1% mentollal) csökkentik a viszketést (pruritus). A mentolos orrcseppek csökkentik a nyálkahártya-gyulladás következtében fellépő fokozott váladéktermelést, ezért az olajos orrcseppeket náthában (rhinitis), de garatgyulladásban (pharyngitis) és gégegyulladásban (laryngitis) is rendelik. A külsőleges használatra szánt mentolos szeszes oldatok bedörzsölőszerek izomfájdalmakban (myalgia).


A stresszkezelés és a citromfű

2018. december 17.

Fotó: pixabay.comAz élet tele van stresszhelyzetekkel, melyek nagy részét nem tudjuk befolyásolni, míg másokra fel tudunk készülni, és önként vállaljuk. Stresszhelyzetek átélésére személyiségünk fejlődése szempontjából nagy szükségünk van. Addig nincs gond, amíg megfelelően tudjuk kezelni, és nem okoz állandó készenlétet.

Mi történik, ha a stressz tartós marad? Selye János, a stresszelmélet kidolgozója szerint átváltunk az ellenállás fázisába. Ekkor érezhetjük úgy, hogy nem tudunk lazítani, kikapcsolni. Izmaink tartósan megfeszülnek, vérnyomásunk magasabb, a pulzus szaporább, a légzés felszínesebb, gyorsabb, mint nyugalomban. Alvászavarok jelentkezhetnek, nemritkán elalvási, átalvási nehézség vagy korai ébredés formájában.

A harmadik fázisban szervezetünk kimerül. Olyan elváltozások jönnek létre, amelyek a betegségek kialakulásának előfutárai. Például kóros vérzsírszint, csökkent immunrend- szeri aktivitás, tartós vérnyomás-emelkedés, véralvadás-fokozódás, inzulinrezisztencia. Szív- és érrendszeri, anyagcserebetegségek, daganatos betegségek, krónikus gyulladások alakulhatnak ki.

A stresszre adott pszichológiai válaszok között a szorongás, düh, agresszió, melankólia és depresszió, valamint kognitív változások (koncentráció és/vagy memóriazavar) szerepelhetnek.


Natúr antibiotikumok?

2018. december 15.

A modern világban általában szintetikusan előállított gyógyszeres hatóanyagokkal vesszük fel a küzdelmet a baktériumok, a vírusok vagy a gombát okozta fertőzésekkel szemben. Az antibiotikumok, a vírus- és gombaellenes szerek megjelenése előtti időkben természetes anyagokkal, növényi szerekkel védték magukat az emberek a mikroszkopikus kórokozóktól, és azokkal próbálták legyőzni az általuk okozott betegségeket.

A mézet például ősidők óta alkalmazzák a kórokozók elpusztítására, sebkezelésre. Évszázadokra tekint vissza az oregánó, a borsmenta, a szegfűszeg, a fahéj, a rozmaring vagy a teafa illóolajának és készítményeinek használata. Az illatos komponensekkel teli készítményeket lemosóként, öblögetőként, teaként, szopogatótablettaként vagy fogkrémként ma is alkalmazzák a különféle kórokozók elölésére. A természetes antimikrobiális szerek a reneszánszukat élik, és számuk az újabb kutatásoknak köszönhetően folyamatosan bővül. A „fiatalabb” természetes antimikrobiális szerek közé sorolható a grépfrútmagkivonat, amely egy laboratóriumi vizsgálat alapján több száz különféle baktériumot, vírust és gombát képes elpusztítani.


Az illóolajok csodálatos hatása

2018. október 19.

Az igazi illóolajokat gyógynövényekből vonják ki, azonban erőteljes hatásuk miatt megfontolandó a használatuk. Jó példa erre a borsmenta illóolaj. 6 éves kor alatt kerüljük a használatát, főleg, hogyha a gyógyításhoz homeopátiás szereket is igénybe veszünk mellette. A másik nagyon fontos szabály: kisgyereket felügyelet nélkül ne hagyjunk párologtató, aromalámpa vagy inhaláló készülék közelében, valamint magukat az illóolajokat is gondosan zárjuk el a gyerekek elől!  

Nátha, köhögés, homlok- és arcüreg gyulladás esetén (ezek sajnos különösen gyakran előfordulnak óvodás- és kis iskolás korban) forraljunk egy liter vizet egy használaton kívüli edényben, csöppensünk bele két csepp eukaliptusz, két csepp erdei fenyő és egy csepp kakukkfű illóolajat. Vegyük ölbe a gyereket, karjait gondosan fogjuk le és inhaláltassuk; figyelmét vonjuk el egy izgalmas mesével. Kb.15 percen át tartson a gőzölés, ezalatt a fejét ne takarjuk le! Ezt naponta ismételjük meg, egészen a gyógyulásig!
 
Természetesen felnőtteknél is hatásos ez a módszer; az inhalálás után legalább egy órán át ne menjen ki a levegőre a beteg!
 
Kiegészítésként érdemes fürdőt is vennünk, amit az alábbiak szerint készíthetünk el:
1 evőkanálnyi tejben vagy mézben keverjünk el alaposan 8 csepp erdeifenyő illóolajat  és azt egy kád meleg vízben oldjuk fel! A fürdő után legalább egy óra hosszáig maradjunk ágy melegben!
 
Kisgyerekeknél nátha, influenza esetén egy csepp eukaliptusz illóolajat cseppentsünk a matracára!
 
Tanácsos a lakásban citromolajat párologtatni a légtér fertőtlenítése céljából.

Az alma hatalma - 6 gyógyhatás, amiről nem tudtál

2018. október 10.

A rózsa-félék családjába tartozik. Az egész világon jól ismert és mivel jó alkalmazkodó képességű, szinte minden égöv alatt megterem. Az almát a rómaiak is ismerték és fogyasztották, a mai választék-bővülés ebben a században alakult ki, nemesítéssel és keresztezéssel.  

Számos fajtáját ismerjük, a nyári almától a késő őszi fajtáig, ami csak télen kapja meg igazi zamatát. Az alma jól bírja a szállítást, ennek köszönheti, hogy eljuthat mindenhova, ahol ember él.

Tápértéke

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, kevés C vitamint. A B vitaminok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, mert serkentik a táplálék felszívódását.

Gyógyhatása

Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit főleg gyógyhatásának köszönhet. Bár alacsonyabb a C vitamin tartalma, mint a citromé vagy a narancsé, gyógyhatását a benne levő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztő rendszerre gyakorolnak gyógyító hatást. Magas a pektin tartalma, ez az anyag a gyümölcs sejtfalának alkotó része, mely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kitisztítani a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...23