Információk, érdekességek

Tea, az ezeréves ital

2020. február 16.

Ne sajnálja az időt egy jó csésze tea elkészítésére és elfogyasztására! Javul tőle közérzete, nyugodtabbnak, frissebbnek érzi majd magát. Nem beszélve arról, hogy az ital számos betegségtől is megóvja fogyasztóját. Ez az ezeréves ital – azon túl, hogy kiválóan oltja a szomjat – igen kitűnő és változatos tulajdonságokkal rendelkezik: nem véletlenül állja az idő próbáját.

Vörös és fekete

A termesztési helye és szárítási módja szerint a teafélék íze nagymértékben eltér. Az indiai fekete vagy a vörös, a kínai zöld, a Sri Lankán – volt Ceylon – termő fehér tea az aromák sokféleségét képviseli. A tealeveleket különbözőképpen gyűjtik be, és mindegyik vidéken másképp szárítják, préselik. Egyes tajvani, kínai teafajták későbbi begyűjtésűek és az érlelési idejük is hosszabb. A főzetük gyümölcsösebb ízű, sötétebb színű, mint a többi teáé. Az egész tealevelekből készült ital egészen más illatú, mint az összezúzott teafűből készítetté.

Egészségvédő ital is

A tea élettanilag fontos anyagot tartalmaz. A benne lévő flavonoid négyszer erőteljesebb antioxidáns hatású, mint a C-vitamin. Egyes kutatások kimutatták, hogy a zöld vagy a fekete tea, ha kis mennyiségben isszák, felveszi a harcot a szabad- gyökökkel. Ezekben a teákban az antioxidánsok – akárcsak a C-vitamin esetében – lassítják a sejtek öregedési folyamatait, melyek részben a napsugárzás, a levegő szennyezettsége vagy a stressz miatt mennek végbe.

Különösen ajánlott ital a fogyókúrázók számára. A tea nemcsak kalóriaszegény – persze, amennyiben tej és cukor nélkül fogyasztják-, hanem természetes vízhajtó is. Segíti a méreganyagok kiürítését a szervezetből, és megkönnyíti az emésztést. Mindazonáltal egyetlen tea sem segít a fogyókúrában, ha nem veszünk figyelembe bizonyos táplálkozási szabályokat.


Babát szeretne? Ezek a gyógynövények segítenek

2020. február 15.

Amikor valaki elhatározza, hogy családalapításra adja a fejét, azt szeretné, hogy a legtökéletesebb legyen az egészsége, a hormonális rendszere, hogy a legoptimálisabb közegben foganjon meg a baba. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa azokat a gyógynövényeket ismerteti, melyek hozzájárulnak a jobb hormonszinthez.

Fotó: 123rf.comÉrdemes még a családalapítás előtt ellenőriztetni a hormonokat

Még mielőtt valaki belekezd a családalapításba, érdemes ellenőriztetnie pár hormonjának szintjét, hogy még idejében fény derüljön az esetleges problémákra, hogy azokat orvosolni lehessen. Ez amellett, hogy a saját egészségét is szolgálja, a teherbeesést is elősegíti, valamint így csökkentheti egy esetleges vetélés esélyét is. Sajnos manapság egyre többen küzdenek valamilyen hormonzavarral (ezek gyakran panaszmentesek, vagy csak általános tüneteket okoznak), melyek meddőséget és vetélést is okozhatnak.

Az alábbi vizsgálatokat célszerű elvégeztetni
Pajzsmirigy funkciók:
TSH, T3, T4, ATPO. reverzT3
Inzulinrezisztencia, cukorbetegség: 3 pontos OGTT vércukor és inzulin szintekkel
AMH: a fogamzóképességről ad információt, jelzi az előre termelődő petesejtek mennyiségét. Az életkor előrehaladtával szintje egyre csökken.
LH/FSH: a tüszőérés/repedésben van szerepük. Normál esetben szintjük megegyezik, ám, ha a mérleg billen, úgy az IR-t is jelezhet.
Prolaktin: a tejelválasztásért és a terhesség megtartásáért felel, ám ezek fennállása nélkül magas szintje kóros, melyet kezelni kell, mivel akadályozza a teherbeesést, a peteérést. Gyakori, amikor más hormonzavarokhoz társul, de előfordulhat, hogy a túl sok stressz okozza.

Ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron: ezek a fő nemi hormonok, melyek szintje komoly befolyást gyakorolnak a teherbeesésre és a terhességre. A leggyakoribb probléma a progeszteron túl alacsony mennyisége, valamint amikor a tesztoszteron szintje megnő. 

Legtöbbször a probléma könnyen kezelhető

Szerencsére a legtöbb endokin probléma gyógyszeres kezeléssel, életmódváltással és kiegészítő, alternatív terápiákkal könnyen orvosolható. Viszont vannak olyan gyógynövények, melyek fogyasztása kóros állapot nélkül is hasznos szolgálatot tehetnek a teherbeesés érdekében.


A legjobb gyógyteák az 5 leggyakoribb problémára

2020. január 19.

Hűvös időben érdemes naponta egy-két csésze gyógyteát elfogyasztani a jó hangulat, az immunrendszer erősítése és egészségünk megőrzése céljából. A gyógyteák áldásos hatásai mára már köztudomásúak, és a kínálatban már szerepelnek a különböző panaszokra összeállított speciális teakeverékek is. Ha már otthonosan mozgunk a gyógyteák világában, otthon is készíthetünk magunknak teakeveréket. Milyen panaszra milyen gyógynövény való, hogyan készítsük el a teánkat az optimális hatás érdekében?  

Miért igyunk gyógyteát?

A szelíd orvoslási módszerek – mint amilyen például a természetgyógyászat és a homeopátia - fő célja az ember védekezőképességének és belső gyógyító erejének ösztönzése, hogy a szervezet önmaga képes legyen legyőzni a betegséget. Ezeket a hagyományokat szívesen fedezi fel újra az erős mellékhatásokat okozó és kétes hatékonyságú kémiai gyógyszerekből kiábrándult, természettől elszakadt, külső-belső harmóniára törekvő ember.

A szelíd gyógymód változatos képviselői a forrázatok és tinktúrák készítésére alkalmas gyógynövények, gyógyfüvek, amelyek kíméletesen orvosolják legkülönfélébb nyavalyáinkat, rendszeres használatuk pedig – gazdag és változatos beltartalmi értékeik révén - hozzásegít a kiegyensúlyozott, természetes egészséghez.

Fontos! A szelíd gyógymód kifejezés arra is utal, hogy a gyógynövények lassan és kíméletesen fejtik ki a hatásukat – egy-két nap alatt ne várjunk csodát. Nem érdemes azt a hatást várni, mint a percek alatt fájdalmat csillapító gyógyszerektől és társaiktól. Néhány nap vagy hét is szükséges lehet ahhoz, hogy a szervezet megfelelően reagáljon a hatóanyagokra.

Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk!

A gyógyteák a hagyományos feketeteával ellentétben cukor és citrom nélkül is jóízűek, sőt, hatóanyagaik tisztán érvényesülnek leginkább. Ezért a főzetet magában fogyasszuk, lehetőleg ízesítés nélkül, legfeljebb pici mézzel. Ízlelőbimbóink egy idő után nem fogják furcsán fűízűnek találni a gyógynövényeket, sőt, egy újabb gazdag ízvilágot fedezhetünk fel a megszokott zöld-és feketetea ízvariációk mellett.

Forrázás vagy áztatás?

A különböző növényrészek más-más hatóanyagokat tartalmaznak, így különféle eljárásokra lehet szükség, hogy azokat megfelelően, a lehető legkevesebb veszteséggel kinyerjük. Így a virágokat, leveleket, füveket (pl. kamillavirágzat, borsmentalevél) forrázás után hagyjuk lefedve néhány percig, majd szűrve fogyasszuk.

A gyökereket, kérgeket, fás szárakat akár 3-5 percig is forralhatjuk, majd némi állás után szűrjük és ihatjuk.

A hőre kifejezetten érzékeny hatóanyagot tartalmazó növényekből, növényrészekből 8-12 órai hideg vizes áztatással készítsünk teát. Ezt a kivonatot hidegen vagy legfeljebb enyhe melegítés után fogyasszuk, hogy értékes hatóanyagaiból minél többet megőrizzünk.


Téli csodafegyver: a fokhagyma

2020. január 02.

A fokhagyma nemcsak a magyar népi gyógyászatban közkedvelt gyógynövény, mintegy ötezer éve ismerjük és használjuk gyógyító céllal különféle betegségekre. Használjuk ki immunerősítő és a légzőrendszert erősítő hatását az őszi-téli időszakban, és különösen a szmogriadó ideje alatt!

A fokhagyma nemcsak a magyar népi gyógyászatban közkedvelt gyógynövény, mintegy ötezer éve ismerjük és használjuk gyógyító céllal különféle betegségekre. Jelentős jód-, cink-, kén- és foszfortartalma, sok B1- és B2-vitamint tartalmaz, valamint gazdag baktérium- és csíraölő összetevőkben.

Baktérium-, vírus-, és gombaölő csodaszer
A népgyógyászat elsősorban meghűléses megbetegedések, illetve asztma, köhögés, hörghurut kiváló orvosságaként tartja számon, mert a légutakat fertőtleníti és nyálkaoldó hatású. A fokhagyma valóban kiváló baktérium-, vírus- és gombaölő növény, ami nemcsak a légúti megbetegedések ellen, hanem bőr-, hüvelygombásodás, bélfertőzések esetén is igen hatékony.

Ha visszatérő gombás tüneteinket próbáljuk megszüntetni, antibiotikumos vagy egyéb kezeléssel, együnk minél több friss, nyers fokhagymát is. Akkor is érdemes naponta fogyasztani az immunrendszer erősítésére, ha egészségesek vagyunk. Ha az aznapi étrendünkbe nem tudjuk beiktatni, egy kis joghurttal keverjük el. A joghurt segít a normális bélflóra visszaállításában és az emésztőszervek regenerálásában. (Ha nem a gombásodás kiegészítő kezeléseként fogyasztjuk, fogyaszthatjuk mézzel keverve is!)


Téli, borús hangulat? Az orbáncfű segít!

2019. december 22.

Fotó: 123rf.com

Sokan keresik a természetes megoldásokat különböző egészségügyi problémáikra. A gyógynövények tárháza kimeríthetetlen.

Félelem és félelem között különbség lehet. Mindenkinek lehetnek félelmei, ez teljesen természetes. Sőt, jobb félni, mint megijedni, mondja a közmondás, nagyon helyesen. Hisz a félelemérzet adott esetben segít felismerni és elkerülni a veszélyeket. Személyes problémák, betegség miatt, vagy akár szezonálisan bárkinél kialakulhat levertség, lehangoltság. Gond akkor van, ha

• mindez látszólagos ok nélkül történik
• és elhúzódó, tartós „hullámvölgybe” kerül valaki.

Tenni kell ellene, de mit?

A természet most is a segítségünkre siet. A 2000 éve ismert gyógynövény, az orbáncfű lehet erre a megoldás. A szárazabb kaszálókon, bokros helyeken megtalálható évelő növény élénk sárga virágjaival hívja fel a figyelmünket.

A virágzó szár felső 20–30 cm-es része az értékes, ebből vonják ki a hatóanyagot. A gyógyászatban epehólyag-bántalmakban vagy gyomorfekély kezelésére használják, külsőleg pedig nehezen gyógyuló sebekre.

Mára már a gyógyszeripar egyik legintenzívebben vizsgált gyógynövénye, mivel megállapították jótékony hatását a levert lelkiállapotú, szorongó, nyomott hangulatú, depressziós betegeknél.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...26