Információk, érdekességek

Minden másnap szabad napozni

2018. november 16.

Fotó: pixabay.comEgy most kiadott kutatási anyag szerint óvatosnak kell lenni, mert komoly károsodásokat okozhat a bőrnek, ha nem tartjuk be a szabályokat.

Csupán minden másnap szabadna napozni a bőr megóvása érdekében – állítják izraeli kutatók, akik egy 48 órán át tartó ciklust fedeztek fel az emberi bőr védekező mechanizmusában.

A Tel-avivi Egyetem kutatói által azonosított ciklikus folyamat hullámként söpör végig a bőrben az ultraibolya sugárzásnak való kitettséget követő 48 órában. Ez pedig azt jelenti, hogy a kétnaponkénti napfürdőzés teszi lehetővé a mechanizmus optimális működését és a legeredményesebb barnulást.

Az emberi bőr természetes védekező mechanizmusai az evolúció során, a sűrű szőrzet elhagyását követően fejlődtek ki. Az egyik mechanizmus azért felel, hogy az immunrendszer megjavítsa az UV-sugárzásnak való kitettségből eredő – és akár bőrrákot is okozó – DNS-károsodásokat.

A napsugárzás hatására továbbá melanin termelődik a bőrben. Az ember bőrének, hajának és szemének színét meghatározó anyag bebarnítja az ember bőrét, és egyfajta természetes fényvédőként funkciónál a következő napfürdőzés alkalmával.

Ám míg az ultraibolya sugárzásra adott stresszválasz már perceken belül elkezdődik, addig a melanintermelés beindulása órákba, akár napokba is telhet. A szakemberek most megfigyelték, hogy a melaninszint sokkal emelkedettebb, amikor a bőrszövet “pihenhet” egy napot.


Az egészséges élet 9 pillére - és ami abból a 21. századra maradt

2018. november 13.

A mai embernek átka és szerencséje az információk azonnali hozzáférésének lehetősége. Ha valamilyen egészségügyi problémája adódik, a témát csak begépeli az egyik keresőbe, és máris "okos" megoldások százai közül válogathat a természetgyógyászat területéről is. Dől a baromság, "egyél útifüvet, a Makkoshotykai a legjobb", "kovaföld nélkül az utcára se menj", "szerezz a Bermuda háromszögből algát" "neked csak Alexej a csodalátó segíthet", stb. Ezek hatására jött az ötlet, hogy a teljesség igénye nélkül tekintsük át a hazai gyógyászat elmúlt 30 évét, nézzük meg, mi változott, mi maradt a múltból.  

Dr. Oláh Andor és a tudományos természetgyógyászat
A múlt évszázad második felében kezd lassan népszerűvé válni a természetgyógyászat, amiben jelentős szerepe van Dr. Oláh Andor orvos-természetgyógyásznak, aki összefogott és megalapozott felvilágosító munkáival próbált rendet tenni a kissé „elkoszolódott” agyakban. Ne felejtsük el, hogy abban a korszakban a betegeknek mást javasolni, mint a hivatalosan elfogadott gyógyszerközpontú szemlélet, kuruzslásnak számított! Ezért is volt hatalmas áttörés, amikor Oláh doktor rendszerezte az egészségre ártalmas tényezőket, és megoldást kínált a problémákra. Munkája az „Egészséges élet kilenc alappillére” máig alapigazságnak számít.


Top 5 immunerősítő tipp

2018. november 12.

Rövidebbek lesznek a nappalok, kevesebb időt töltünk a szabadban, télre pedig már a nyáron bevitt vitaminforrások is kezdenek kiürülni. Az egyik svéd távedzettem, Utasi Péter írta még szeptember végén, hogy már délután 5-re sötét van náluk. Igen, ez is visszatartó erő lehet a szabadtéri programoknál a hidegen kívül.  

Beszorulunk a szobába. Az őszi esős napok beköszöntével a hangulatunk is kezd a mélypont felé közelíteni, és ugrásszerűen megnő a megfázás, a felső légúti és emésztőrendszeri megbetegedések előfordulása.

Viszont vannak olyan emberek, akiknek „erős az immunrendszerük”. De hogy érik ezt el? Te is meg tudnád úszni az őszt és a telet betegségek nélkül?

Az erős immunrendszert nem lehetetlen elérni, csak figyelj oda pár dologra, és megerősítheted belső ellenállórendszeredet, illetve megelőzheted és enyhítheted az influenza tüneteit. Mi segíthet abban, hogy könnyebben, energikusabban vegyük az influenzás időszakot?

  • A kiegyensúlyozott, tiszta táplálkozás alap, ezen felül vannak olyan élelmiszereink, amik fogyasztásával védőpajzsot építhetünk ki magunkban a kórokozók ellen. A fokhagyma az egyik legjobb vírusölő növényünk, a gyömbér reszelve sültekhez, vagy teaként fogyasztva is első osztályú, nemcsak gyulladáscsökkentő, de élénkítő hatású is, éppen úgy, mint a zöld tea, és a ginzeng.
  • Ha nemet mondasz az edzésre, és ráérsz majd januártól, mert úgyis jönnek az ünnepek, magadnak mondasz nemet, hiszen pár hónap alatt visszacsúszol szinte a nullára, és egyébként is kitolsz magaddal. A kutatások szerint napi 20 perc intenzív mozgásra mindenkinek szüksége van, a stressz levezetése miatt, ha nem is érdekli más. Gondolom, ennyi időd csak van magadra.
  • Minél több időt tölts kint a szabad levegőn. Tudod, hogy elvileg előírás még az ovikban is, hogy minimum 2 órát kint legyenek a szabadban. Nem véletlen találták ki ezt az előírást.
  • Az infraszauna feltankol vörös fénnyel, ami olyan összetételű, mint a napsugár, csak káros sugárzás nincs benne. Emellett gyulladáscsökkentő hatású szintén.
  • Tuskáné Horváth Erzsébet gyógynövény termesztő és szakoktató pedig a következőket javasolja az immunrendszer megerősítésére:

A homeopátia nem vita tárgya! - dr. Rajan Sankaran Budapesten

2018. november 07.

Nemrégiben ismét hazánkban járt korunk egyik legnagyobb iskolateremtő homeopátiás nagymestere dr. Rajan Sankaran, aki közel négy évtizedes munkássága alatt folyamatosan csiszolgatta, pontosította, és érthetőbbé varázsolta mindenki számára a homeopátia világát. Sankaran folyamatosan oktat, gyógyít a saját klinikáján, minden évben számtalan előadást tart világszerte, mindemellett pedig a WHO homeopata szakosztályának vezetője.  

Sankaran elmondta, Indiában 500 000 homeopata orvos dolgozik, kétezernél is több homeopátiás egyetem van, ami érdekes, hogy a homeopata és a konvencionális orvos egyenrangú.

„Külön minisztérium foglalkozik az alternatív gyógymódokkal, és az indiai állam támogatja a homeopátiás gyógymódot és kutatásokat is. A modern orvostudomány rengeteg vívmánya, a sebészet, a diagnózis elengedhetetlenül fontos, de számos olyan terület létezik, ahol nincs megoldás a tünetek csillapításán kívül. A homeopatia azonban egészként kezeli az embert: a tünetei összességét, a gyökerét kutatja és kezeli - ezért hívjuk holisztikus gyógymódnak.

Indiában a homeopata orvosok mindenféle betegséggel foglalkozhatnak, erre engedélyük, jogosultságuk van, így rengeteg tapasztalat gyűlt össze. Az is kiválóan működik, hogy a konvencionális orvos gyakran küldi homeopatához a betegét, ha krónikus problémát kell kezelni. A homeopata orvos pedig él a modern sebészet, diagnózis eszközeivel” – magyarázta Sankaran, aki hozzátette, Európában ezt máshogy tapasztalja.

„Itt minden fekete-fehér. Ha nem értek valamit, annak nincs jogosultsága. Áll a két tábor egymással szemben, és támadnak.  Indiában létezik az, hogy neked, és nekem is igazam van, és tudunk egymással együtt dolgozni, létezni.


Az omega egészségünk alfája?

2018. november 06.

Az egészséges élethez feltétlenül szükségesek az esszenciális zsírsavak is. Alapvető igénye van rá a szervezetnek, nélkülük tényleg nincs egészség, mely itt kezdődik, velük, általuk. Ez az alfa. S hogy hogyan lesz ebből omega?  

„Az egészség nem feltétlenül magától értetődő, és nem csak az a kötelességed, hogy elérd, de az is, hogy megőrizd.”

Rengeteget hallunk, olvashatunk az un. „egészséges táplálkozásról”, mégis egyre több a túlsúlyos, rossz kedvű, beteg ember. Nem csak azért, mert nem tartjuk be a – sokszor egymásnak is ellentmondó – étkezési tanácsokat, de táplálékunk minősége is fokozatosan gyengül. Ha nem csak húson és szénhidráton élsz, rendszeresen fogyasztasz friss zöldségeket és gyümölcsöket, méltán gondolhatod, hogy ezzel mindent megtettél egészséged érdekében. Sajnos nem így van!

 

 


A Gödöllői Agrártudományi Egyetem tanulmánya szerint 5-10-szer annyi zöldséget és gyümölcsöt kellene elfogyasztanod naponta, mint a szüleidnek a 60-as években, ennyivel csökkent ugyanis élelmiszernövényeink tápanyagtartalma az elmúlt időszakban. Emelkedett viszont a környezetet szennyező vegyi anyagok használata, s ez az emberi szervezetre is hatalmas feladatokat ró. Folyamatosan pótolni kell a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, nyomelemeket, hogy a mennyiségi túl-, ám de minőségileg alultápláltságot ellensúlyozni lehessen. Ehhez segítenek hozzá a minőségi táplálék-kiegészítők, amelyekkel elérhetjük, hogy azt pótolja, ami legjobban hiányzik a szervezetből, és amit a mai élelmiszerekkel nem tudunk bevinni, vagy csak nagyon kis mennyiségben.

Az egészséges élethez feltétlenül szükségesek az esszenciális zsírsavak is. Alapvető igénye van rá a szervezetnek, nélkülük tényleg nincs egészség Hallottál már róluk? Az egészség itt kezdődik, velük, általuk. Ez az alfa. S hogy hogyan lesz ebből omega?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...101