Információk, érdekességek

Az egészséges időskort fiatalon kell megalapozni

2020. október 26.

Fotó: gettyimages.com

A kétezres évek eleje óta a férfiaknál csaknem öt, a nőknél három évvel nőtt a születéskor várható élettartam. Hazánkban a teljes egészségügyi ellátás nagy része a 60 éven felüliek kezelésére irányul, éppen ezért a kardiológia és az onkológia mellett a geriátria a legtöbb magyar családot érintő egészségügyi terület.

Már fiatalon, de legkésőbb középkorban tudatosan készülni kell arra, hogy minél jobb minőségű életet élhessünk időskorunkban is – mondta dr. Gadó Klára, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ megbízott igazgatója.

Míg 2001-ben a KSH adatai alapján a férfiak átlagosan 68 évig, a nők 76 évig éltek, 2019-ben előbbiek várható élettartama megközelítette a 73-at (72,86), utóbbiaké pedig csak kevéssel maradt 80 alatt (79,33 év). Ám az is legalább ilyen fontos, hogy ennek minél nagyobb része egészségesen teljen. Ma átlagosan mintegy 62-63 évre tehető az egészségben eltöltött életévek száma. A geriátria kihívása, hogy e két érték között minimálisra csökkenjen a különbség, ugyanakkor ehhez az egyénnek is tennie kell. Elengedhetetlen a szűrővizsgálatokon való részvétel, a mozgás és az egészséges táplálkozás, csakúgy, mint az életminőség és a méltóság megőrzése.

Idős korban minden szervrendszer kicsit másképp működik. Cukorbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívelégtelenség, vesebetegség vagy trombózis – szinte minden idős embert érint egy vagy több probléma e betegségek vagy azok szövődményei közül. 


Hogyan figyeljünk egészségünkre az otthoni munkavégzés során?

2020. október 22.

Fotó: pixabay.com

Az utóbbi hetek, hónapok változásai, és a koronavírus világszintű elterjedése szinte mindannyiunk életére hatással vannak. Hétköznapi szokásaink és napirendünk alapjaiban alakult át, ami miatt új kihívásokkal kell szembenéznünk. Egy ilyen helyzetben különösen nagy hangsúlyt kell fektetnünk a fizikai és mentális egészségünk megőrzésére is.

Bejegyzésünkben összefoglaltuk a legfontosabb 6 tanácsot, ami segíthet alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez egészségünk támogatásával.

Milyen hatással van egészségünkre az otthoni munkavégzés?

Az egész napos otthonlét, a korábbi szokások felhagyása, és a jelentős mértékű életmódváltás nem csak fizikai, hanem mentális egészségünkre is jelentős hatással lehet. Ebben a helyzetben különös figyelmet kell szentelnünk az egészséges étkezésre, mozgásra, kikapcsolódásra és pihenésre is, hogy elkerüljük egészségünk romlását.

Vannak olyan területek, mint például az informatika, az online marketing, az oktatás, vagy a pénzügy, amely területen működő cégek szinte zökkenőmentesen tudtak átállni az otthoni munkavégzésre. Azok, akik ilyen területen dolgoznak szerencsésen magtarthatták munkájukat, azonban számos kihívással találkozhattak az új életstílusuk kialakítása során. Egy ilyen mértékű változás mindenkire hatással van, így tudatosan kell figyelnünk arra, hogy kihozzuk a maximumot az adott helyzetből.

Állítsunk fel új napirendet

Sokaknak került veszélybe az állása, anyagi jóléte és megélhetése, ami rendkívüli stresszt, szorongást és bizonytalanságot okozhat. A felborult szokások közepette fontos, hogy új rutint, napirendet állítsunk fel, amihez tartani tudjuk magunkat. Legyen helye a munkának, az étkezéseknek, a kikapcsolódásnak és a pihenésnek is.


Hamar kimerül sportolás közben? A sportdietetikus tanácsai segíthetnek

2020. október 04.

Ha valaki aktívan sportol, akkor nagyon fontos odafigyelnie a megfelelő étrendre. Varga Dórát, a Sportorvosi Központ sportdietetikusát kérdeztük arról, hogy melyek a jó teljesítmény fenntartásának alapszabályai, hogyan tudjuk spotolásunkat megfelelő táplálkozással támogatni.

Fotó: pixabay.com1.    Töltsük fel a szénhidrátraktárakat!

Ha több órás igénybevételt jelentő állóképességi sportot végzünk, a szénhidrát raktárak, a kiürült glikogén készletek visszatöltésére fokozott figyelmet kell fordítani, a megfelelő teljesítmény elérése érdekében. Szénhidrátot ugyan raktározunk az izmokban, illetve a májban, de ha egy órát meghaladó intenzív sporttevékenység során fontos, hogy pótoljuk a szénhidrátot, óránként 30-60 gramm mennyiségben.

Mivel ebben a helyzetben, a gyors visszatöltés a cél, így – az az egészséges táplálkozás irányelveitől eltérően – gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, mint például a banán, a cukros ételek, a fehér lisztből készült pékáruk, izotóniás sportitalok, sport gélek. Az összetett szénhidrátok, mint a barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű lisztből készülő termékek fogyasztása ebben az esetben nem javasolt.

2.    A fehérjefogyasztás elengedhetetlen

Mivel az edzés/verseny alatt fehérje lebontó folyamatok zajlanak, ennek a tápanyagnak a pótlása szükségszerű, hiszen az izmoknak szükségük van fehérjére a regenerálódáshoz és az izomnövekedéshez. Edzés/verseny során főleg az elágazó láncú aminosavak felhasználása fokozódik, ami különösen akkor jelentős, ha kevés szénhidrát áll rendelkezésre. 

Edzés után tehát javasolt a szénhidrát mellett, a fehérje pótlása is, ebben az esetben, kb. 25 gramm fehérje bevitel tekinthető ideálisnak. Erre a célra ideális lehet az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek, illetve az egyéb állati eredetű fehérjék fogyasztása, melyekben megtalálható az összes esszenciális aminosav, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani. Szükség szerint fehérjében gazdag étrend-kiegészítők is szóba jöhetnek, turmix, illetve fehérje szelet formájában.


Éltető elem: a víz

2020. szeptember 27.

A víz az élet elengedhetetlen feltétele. Víz nélkül az élőlények, beleértve a növényeket, állatokat és az emberi szervezetet is, nagyon korlátozott ideig képesek életben maradni.

A fotó illusztráció: pixabay.comA víz a mindennapjaink része. Isszuk, használjuk főzéshez, tisztálkodáshoz, edényeink, ruháink mosásához, növényeink táplálásához, a szobák, zárt terek párásításához, esztétikai élményként (szökőkutak, vízjátékok stb.). A természetben található „természetes vizek” különböző minőségűek. Alapvető minőségi különbség a vizek között, hogy valamely víz iható-e vagy sem.

A folyók, tavak, patakok vize nem iható, nem elegendő tisztaságú, sok egészségre ártalmas, potenciálisan betegséget okozó összetevőt tartalmazhatnak. Jogszabály rendelkezik az ivóvíz minősítéséről, illetve az ivóvíznek való minősíthetőség paramétereiről (201/2001. [X. 25.] korm. rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről). Az ivóvíz minősítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban NÉBIH) vagy a NÉBIH hatáskörében eljáró hivatal végzi a jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelően.

Az ivóvíz-minősítés és az ivóvízminőség jelenti az emberi fogyasztáskor az emberi szervezetre nem veszélyes összetevők jelenlétét a vízben és az emberi fogyasztásra megfelelő tisztasági fokot, a megfelelő tisztítottságot.

Megfelelő tisztaság
Biztosítja a pirogén (lázkeltő) anyagoktól való mentességet és a patogén (betegséget okozó) csíráktól való mentességet. A gyógyszertárban készített gyógyszerkészítmények esetében is ennek kell teljesülnie.

Gyógyszerkészítéshez használt víz
A gyógyszerek előállításához az ivóvízminőségnél nagyobb tisztaságú vízre van szükség. A vizek tisztítása történhet szűréssel, amikor a nagyobb méretű, akár szemmel látható szennyeződések eltávolítása történik, történhet hőközléssel, desztillálással, amikor a vízben oldott egyéb anyagok eltávolítása is megtörténik, valamint ioncserélő gyantákon történő áteresztéssel, amikor a vízben előforduló egyéb szennyező anyagok ionjainak cseréje megy végbe.

A különböző tisztítási eljárásokkal gyógyszerkészítéshez alkalmas vizeket állítanak elő.
• Desztillálással: desztillált vizet (Aqua destillata)
• Ioncserével: tisztított vizet (Aqua purificata)

A két gyógyszertári minőségű víz egymással egyenértékű, ugyanolyan felhasználási céllal alkalmazhatók. Mind az Aqua destillata, mind az Aqua purificata a tisztaságát a felbontástól számított 7 napig képes megőrizni. A vizek – általában 1 literes – palackjaira a gyógyszertárban jól láthatóan fel kell tüntetni, ráírni a felbontás dátumát.
Az aszeptikus (csíraszegény) gyógyszerek készítéséhez még nagyobb tisztaságú vízre van szükségünk, abszolút csíramentes, azaz steril vízkészítményre. Ez a sterilizált desztillált víz (Aqua destillata pro injectionem). A steril, aszeptikus, szemészeti készítményekhez alkalmazott vizek kisebb kiszerelésben vannak, 500 ml-es palackokban, és a felhasználhatóságuk 3 nap a felbontástól számítva. A gyógyszerkészítéshez alkalmazott vizek előállításakor mindig jó minőségű ivóvíz a kiindulási anyag.


Felkészülés a Nordic Walkingra

2020. szeptember 22.

Fotó: gettyimages.com

A kirándulás előtt megfelelően készülnünk kell rá, hogy élmény legyen, és hasznosan teljen ez a szabad levegőn töltött idő. Jobban tesszük, ha már gyakorlott személyekkel vagy oktatókkal együtt vágunk neki az útnak, különösen a Nordic Walking-botok használatának elsajátítása érdekében.

Tanuljuk meg a helyes lépéseket!
A lábak és a karok összehangolása nem bonyolult feladat, de egyesíteni kell a helyes technikával, hogy a mozdulat természetes legyen. Számos szervezett program áll rendelkezésre a Nordic Walking technikájának elsajátításához és kis csoportokban történő gyakorlásához.

Emellett speciális klubok szerveznek kirándulásokat az északi gyaloglást kedvelőknek – érdemes csatlakozni hozzájuk, ideális motivációt adnak. Ha azonban jobban szeretünk egyedül gyalogolni, alapozzuk tudásunkat magyarázóvideókra.

Jó tanács: kíméletesen kezdjük ezt a fajta gyaloglást, rövid távon, kb. 45 percig, 2-3-szor hetente. Utána fokozatosan növelhetjük az időt másfél-két órára vagy még többre, ha kedvünk és erőnk van hozzá.

Készüljünk fel a gyaloglásra!
Mindig bemelegítéssel kezdjük a gyakorlást annak érdekében, hogy „beindítsuk” a testünket, és ne tegyünk erőfeszítéseket felkészületlenül. Amikor pedig befejezzük a Nordic Walkingot, végezzünk enyhe nyújtó gyakorlatokat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...116