Információk, érdekességek

A gyerekek szerint az ölelés a legkedvesebb dolog a világon

2019. november 21.

A Cartoon Network nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos más országban is sokadjára indítja el bántalmazás elleni kampányát, amelynek jelszava: "Aki ver, az nem haver". A népszerű gyerekcsatorna az ötödik év alkalmából globális kutatást végzett a gyerekek körében, amiből kiderült, mit gondolnak a gyerekek jótettnek, mit és hogyan tesznek azért, hogy másoknak jobb legyen.  

Kép: Nathan Legakis / PixabayAz Európában, a Közel-Keleten és Afrikában élő 6–12 évesek körében elvégzett felmérés alapján a gyerekek valamivel több mint fele szeretné, ha kedvesnek gondolnák a többiek. Ehhez képest óriási arányuk, 92 százalékuk saját bevallása szerint mindennap véghezvisz legalább egy jócselekedetet.

Kétharmaduk játszik a társaival, 59 százalékuk pedig megosztja a kedvenc csemegéjét másokkal. Szinte holtversenyben jön egymás után a következő három válasz: a lurkók fele leggyakrabban játszani invitál valakit vagy áthívja magához egy társát; megölel valakit; illetve segít valakinek, aki megsebesült.

A jótettek helyszínéül az esetek kétharmadában az iskola szolgál, majd az otthon következik hatvan százalékkal. A gyerekek legtöbbször a szüleikkel tesznek jót (68 százalék), utánuk jönnek a barátok 58 százalékkal. A 6–12 évesek öthadotát a szüleik inspirálják arra, hogy jót tegyenek másokkal, míg egyharmadukat a nagyszüleik, ötödüket a testvéreik, a barátaik vagy a tanáraik.

A szülők nemcsak példamutatásban elsők, hanem mint példaképek is. A gyerkőcök 88 százalékánál ők a kedvesség megtestesítői. Abban jobban megoszlott a gyerekek véleménye, hogy mit gondolnak a legkedvesebb cselekedetnek. Minden nyolcadik válaszoló az ölelést mondta, ezt követi egy hangyányit lemaradva a sebesülteknek való segítségnyújtás. Minden kilencedik megkérdezett szerint a legnemesebb tett az, ha olyasvalakivel töltünk együtt időt, aki nincs jól, egyedül érzi magát. A gyerekek tíz százaléka azt válaszolta, a legnemesebb cselekedet, ha beszélgetünk valakivel, aki magányos.


Hogyan kezeljük a serdülő előtt az új párkapcsolatot?

2019. november 20.

Fotó: 123rf.com

Válás, szakítás, különélés után a szülőnek gyakran nagy problémát okoz, hogy „szabad-e” új társra lelnie, és ha igen, serdülő gyermeke jó szemmel nézi-e. Pszichológiai szempontból igyekszünk néhány olyan kérdésre választ adni, amely akkor merül fel, ha az anya ismét rátalál az igazira. Hogyan viselkedjék felelősen, hogy a gyereknek ne okozzon sérülést?

A serdülőkorban fokozottabban, mint bármely életszakaszban, a szülő újbóli párválasztása számos kérdést vet fel a gyermekek szempontjából. Hiszen abban a korban vannak, amikor általában első, halvány tapasztalataikat élik meg a párkapcsolatnak még nem is nevezhető fiú-lány barátságok, a kialakulóban lévő szerelem terén. Így elképzelésük sincs róla, mi játszódik le egyedül maradt szülőjükben, amikor a válás után új párt talál, intim viszonyt létesít az anya, közben azon aggódva, hogy „mit szól majd hozzá a gyerek”. 

A szülő intim élete „titkos kert”, melyet őrizni kell

• Egy anya, aki netán azt gondolja, hogy „modern”, ha részletesen beszámol intim életéről az új párjával 15 év körüli leányának, annak kérdezősködése nyomán, hibát követ el – mondják a szexológusok. 

• Először is problémás, ha úgy beszél vele, mintha a barátnője lenne, pedig szülői magatartást kell tanúsítania. 

• Egyúttal bizonyos fokig akadályozza a leány nővé válásának folyamatát is az ilyen feltárással – figyelmeztetnek a pszichológusok. 

• Még rosszabb, ha az anya kamasz fiával beszél új viszonyáról – rossz légkört teremt, zavarba ejti a fiút. Ezért jobban teszi, ha „titkos kertjeként” kezeli ezt a témát a gyerek előtt, ahová nem enged belépést.


Amiről tabu beszélni: mi áll női bajaid hátterében?

2019. november 19.

Érdemes mélyebb vizsgálat alá venni lelki szinten is, hogy mi okozza a különböző nőgyógyászati problémákat. Napjaink embere csak tüneti kezelésnek veti alá magát (gyógyszerek, hormonkészítmények, stb.), ahelyett, hogy a testi szinten keresett megoldások helyett vagy mellett egy szinttel feljebb próbálná a gond gyökerét feltárni. 

Menstruációs zavarok

A menstruáció a termékenység, a nőiesség megtestesülése. A rendszertelen menzesz arra utal, hogy nőként nem találtuk meg stabil életritmusunkat. Fiatalabbak esetében még a keresés esete áll fent, érett nőknél pedig a teljes leválás hiánya. Jelenti a szexualitástól és megtermékenyüléstől való félelmet is. A fájdalmas menzesz szexuális problémákra utal: nem tudjuk teljesen átadni magunkat. 

Az erős menstruációnál a maga is segítségre szoruló segítő szerepét töltjük be. A menzesz kimaradása esetén pedig lélekben visszatérünk a menstruáció megjelenése előtti időkhöz, mert életünk és nemi rendeltetésünk nincs összhangban. Általában minden menstruációs zavar hátterében az áll, hogy nem tudunk megbékélni saját nőiességünkkel.

A petefészek betegségei

A petefészek páros szerv, a petesejtek itt termelődnek, azaz a test azon része, ahol új élet születik. Bárminemű megbetegedése azt jelenti, hogy nem engedjük meg az új létrejöttét. Gyulladás akkor alakul ki, mikor már elegünk van abból, hogy mindig mi engedünk a párkapcsolatban. A ciszta a szabályos tüszőérés zavarát okozza, megtévesztő manőverrel élünk termékenységgel kapcsolatos aktivitás terén. A legsúlyosabb, a rák megjelenése mások által előidézett önös túlkapásokról árulkodik, mellyel szemben nem védekeztünk.


Fejlődési rendellenességek – Miért és hogyan alakulnak ki?

2019. november 19.

A veleszületett fejlődési rendellenességek a társadalom komoly hányadát érintik: a WHO adatai szerint évente több mint 3 millió születés során tapasztalható valamilyen anomália. A fejlődési rendellenességek kialakulásáról, felismerési lehetőségeiről és megelőzhetőségéről Dr. Veszprémi Béla genetikussal beszélgettünk.

  • Fotó: 123rf.comAz Egészségügyi Világszervezet adatai alapján 33 újszülöttből legalább egy születik fejlődési rendellenességgel.
  • Évente közel 3,2 millió születésnél ismernek fel fejlődési anomáliát, és a becslések szerint emiatt 270 000 újszülött életének első hónapja előtt meghal.
  • A hazai adatok alapján évente mintegy 5000 várandósság/születés során diagnosztizálnak valamilyen fejlődési rendellenességet. Ezekre jellemző, hogy kezelésük során a teljes gyógyulás esélye alacsony. Nagy részük hosszú távon rontja az életminőséget és amellett, hogy hatásuk jelentős az érintett egyén, valamint a család életére, hatással vannak az egészségügyi ellátórendszer kapacitására is. A fejlődési rendellenességek egy része a szülés után kerül felismerésre. Legtöbbször valamilyen anatómiai eltéréssel járnak, de ide tartoznak a funkcionális eltérések is. A probléma az esetek nagy részében csak egy szervet érint, de a rendellenességek közel 10 százalékában összetett fejlődési anomáliáról van szó.

Az okokról és a diagnózisról

„A leggyakoribb súlyos veleszületett anomáliák a szívfejlődési és idegcsőzáródási rendellenességek, a kromoszómaártalmak közül pedig a Down-szindróma. Kialakulásukat genetikai hatások befolyásolják, de legtöbbször számos tényező együttes hatására jönnek létre” – magyarázza Dr. Veszprémi Béla, egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem PrenaTest központjának genetikusa.

„A fejlődési rendellenességek diagnosztizálására számos módszer áll rendelkezésre. A strukturális anomáliák felismerésében a jó felbontású készülékkel, szakszerűen elvégzett ultrahangvizsgálat adhat megbízható információt. A kromoszóma-rendellenességek esetében pedig az invazív vizsgálatok és non-invazív szűrővizsgálatok jöhetnek szóba. Ez utóbbi csoportba tartoznak azok a nagy hatékonyságú prenatális szűrővizsgálatok, amelyek az anyai vérben keringő magzati DNS-t vizsgálják. Ezek már a magzat 9 hetes korától közel 100 százalékos pontossággal képesek azonosítani a kromoszóma-rendellenességeket” – tette hozzá a szakember.


Bimbófájdalom szoptatáskor

2019. november 14.

Nagyanyáink mellbimbóját már gyermek/serdülőkorukban megedzették a durvább szövésű anyagok, amikből ruhájuk készült. Mellük minden lépésnél, naponta megszámlálhatatlanszor súrlódott hozzá a blúzukhoz. Ezután kisbabájuk szopásakor már nem keletkezett bimbósérülés!

 

Fotó: 123rf.comA mai kor édesanyáinak gyakori problémája, különösen a szülést követő napokban, de akár az első 1-2 hétben is, hogy érzékeny a mellbimbójuk. Ennek egyik oka, hogy a mellbimbót a szoptatásig a puha melltartók használata megkíméli a ruha dörzsölődésétől.

Szülésznői javaslatok
A várandós időszakban, ha száraz a bimbód, alkalmanként kend be Lansinoh 100% tiszta HPA ® lanolinnal. Használatával a bimbód puha, hidratált, összepréselhető, nyújtható, kevésbé sérülékeny lesz. Azok az édesanyák, akik használták, 99%-ban ajánlják ezt a tiszta lanolint kismamatársaiknak.

Napjainkban a mellbimbósérülések leggyakoribb oka a csecsemő nem megfelelő mellre helyezése, illetve szopási technikája. A mellbimbó sérülése különböző mértékű lehet, aminek a következményeként szoptatási nehézségek léphetnek fel.

A bimbósérülés fokozatai:

 

Irritált/fájó bimbó
– A bimbó különösen érzékeny. A szoptatás szokatlanul kényelmetlen.
– A bimbó fájó és gyulladt, bármilyen látható sérülés nélkül.
– A ráharapás fájdalmas, de ez a szopás közben csökken.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...193