Információk, érdekességek

Mikor súlyos a gyermek folyadék- és sóvesztesége?

2020. július 04.

Fotó: gettyimages.com

A kisgyermekek hasmenéses (hányásos) kiszáradása a leggyakoribb probléma, amely utazás során előfordul, mivel ők sokkal fogékonyabbak az ételek és a víz által terjesztett fertőzésekre. Gyermekek táplálására és az ételek, jégkocka elkészítésére kizárólag tiszta (tisztított) vizet, ill. palackozott, nem szénsavas vizet használjunk!

Gondosan meg kell tisztítani minden leeső játékot, és folyamatosan figyelni kell a gondos kézmosásra. A gyermekeknek adott tejtermékekről meg kell győződni, hogy pasztörizáltak-e (hőkezeltek). A friss zöldségeket mosás után fertőtleníteni és hámozni kell, gondosan ügyelve az ismételt szennyezés elkerülésére. Gondoskodjunk olyan ételekről, melyeket a gyermek a főbb étkezések között rágcsálhat, és amely eltereli a figyelmét az utcai árusok kínálatától.

A gyermekekkel utazó felnőtteket meg kell tanítani, hogy melyek a kiszáradás legfontosabb klinikai jelei, és hogyan kell alkalmazni a szájon át történő folyadék- és elektrolitpótlásra használatos sókeveréket.

A közepes és súlyos fokú kiszáradás, a magas láz és a véres székürítés, illetve a folyamatos hányás azonnali orvosi ellátást igényel, de a szájon át történő folyadék- és elektrolitpótlást (üvegből vagy kanállal) folytatni kell, amíg a megfelelő orvosi segítség megérkezik!

A gyermekek rehidrációjára szükséges porok, amelyeket az előírt mennyiségű vízben kell feloldani, gyakorlatilag minden fejlődő országban megtalálhatók. Az elkészített oldatot, amennyiben nem kerül felhasználásra, 12 óra után már ki kell önteni, és ha hűtve tároltuk, akkor sem használható 24 óra múlva. A kiszáradás mértékének megítélésére szolgál a táblázat.


Pattanások, striák, szőrösödés – babavárás alatt

2020. július 03.

Csak úgy ragyogsz! – a mondat, amit minden várandós kismama szeretne hallani, még akkor is, ha a hónapok előrehaladtával nemcsak a pocak mérete nő, hanem egyre több gondot okoznak a különböző bőrproblémák is. Valakinek az életét gyulladt pattanások, vagy terhességi csíkok keserítik, más a szokatlan helyeken megjelenő szőrszálaktól vagy az állandó bőrviszketéstől szabadulna. Peterman Krisztina mesterkozmetikus tanácsai segíthetnek.

Fotó: gettyimages.comElőnyben a manuálkozmetika és a természetes hatóanyagok

Kutatások szerint a pikkelysömör tünetei sokat javulnak, az atópiás dermatitisz esetében viszont épp ellenkezőleg, az érintettek még inkább fokozódó bőrszárazsággal küzdenek a várandósság időszakában. Ettől eltekintve azonban teljesen egyéni, hogy kinél hogyan változik a bőr a terhesség alatt. Van, aki valóban ragyog, még a korábbi bőrhibái is szépen letisztulnak, ám sok olyan esettel is találkozom, ahol a korábban problémamentes bőr okoz jelentős gondokat a kismamának – figyelmeztet az egyéni adottságok, és a hormonális változások előre nem látható következményeire Peterman Krisztina.

A kozmetikusnak mindenképp jelezzük, hogy babát várunk, mert ilyenkor nem minden típusú kezelés végezhető el. Az elektromos, tehát gépi kezelések helyett előtérbe kerül a manuálkozmetika, az érintéses masszázs, a személyre szabott tisztító kezelés, melynek során a kozmetikus természetes, várandósság alatt is biztonsággal használható hatóanyagokkal dolgozik.”

Pattanások ellen, a régi bevált szerek helyett

A pattanásos bőrre, belsőleg szedett készítményeket már a tervezett teherbeesés időpontja előtt el kell hagyni, hiszen súlyos fejlődési rendellenességeket okozhatnak a magzatnál. A babaprojektre készülve a hölgyek nem szedik tovább a fogamzásgátlókat sem, sokaknál már ez is drasztikus változásokat idéz elő a bőr állapotában.


Nem eszik a gyerek reggel...

2020. június 29.

Fotó: gettyimages.com

Mindennap ugyanaz a „cirkusz”: a gyerek durcáskodik, ha elé tesszük a reggelit, mi pedig erősködünk, hogy egye meg. Aggódunk, és azon tűnődünk, miért utasítja el. Vizsgáljunk meg hát néhány okot, és találjunk rá megoldást!

Egy kiadós, tápanyagokban gazdag reggelinek köszönhetően sokkal jobban tudnak figyelni a gyerekek később a tanórán, fegyelmezettebben viselkednek az iskolában – és ha az egész napi menü megfelel az egészséges táplálkozás szabályainak, nem kell a súlyuk miatt sem aggódniuk, ha bőséges a reggeli.

Túl késői vagy kiadós vacsora

Pizza vagy hús krumplival, sütemény, fagylalt – mindez például sok lehet a gyereknek vacsorára. Neki kevesebb és nem olyan fajsúlyos ételekre van szüksége este, mint olykor a felnőtteknek. Hús például nem feltétlenül szükséges a napnak ebben a szakában, ha fogyasztott belőle délben. Ahhoz, hogy felkeltsük az étvágyat reggel, tanácsos könnyíteni az előző napi vacsorán – lehet az egy kedvelt főzelék egyszerű feltéttel, különféle saláta, ízesítve pl. tojással, szardíniával, tejtermék, desszertnek gyümölcs vagy kompót. És persze lehetőleg azonos időben, a kora esti órákban fogyassza el a gyerek.


Védőoltások? Igen!

2020. június 27.

Fotó: 123rf.com

A megfelelő védőoltások beadásával több mint másfél millió gyermekhalál lenne megelőzhető évente. A társadalmi kirekesztettség, a földrajzi elszigeteltség, a források hiánya és a fegyveres konfliktusok okozta problémák miatt azonban a világon öt gyermekből egy nem jut hozzá az életmentő védőoltásokhoz.

A világon minden újszülöttet be kellene oltanunk ahhoz, hogy megvédjük az egészségüket. Az oltások évente 2-3 millió kisgyermek életét mentik meg, és így a védőoltásokat az elmúlt évszázad tíz legjelentősebb egészségügyi vívmányaként tarthatjuk számon. A védőoltások ráadásul rendkívül költséghatékonyak is. Az a védőoltás, amellyel egy kisgyermek egész életre szóló védettséget kap például a kanyaró ellen, kevesebb mint egy dollárba kerül.

Ennek ellenére 2011-ben a be nem oltott gyermekek száma több mint egymillióval nőtt 2010-hez képest, és elérte a 22 milliót. Félő, hogy a források és a politikai akarat csökkenésével megtörik az oltóprogramok eddigi lendülete. 2011-ben például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 193 tagállama közül csupán 152 költségvetésében szerepelt külön nevesítve valamilyen oltási program.

Egyenlőtlenségek azonban nem csupán az egyes országok között vannak, hanem az egyes országokon belül is. Tapasztalatok szerint a jobb módú családok gyermekei nagyobb eséllyel jutnak hozzá magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz, és ezáltal a szükséges oltásokhoz is, mint a rosszabb körülmények közé született társaik. Éppen ezért megingathatatlan politikai elkötelezettségre van szükség ahhoz, hogy a legszegényebb és legtávolabb élő gyermekek beoltása is biztosítva legyen – mert (ahogyan Antony Lake, az UNICEF vezetője nyilatkozta) egy gyermeket sem hagyhatunk hátra!

Az UNICEF speciális helyzete
Világviszonylatban az UNICEF szerzi be a gyerekeknek beadandó védőoltások 36%-át. 2012-ben ez mintegy 1,9 milliárd adag vakcinát és 500 millió fecskendőt jelentett. A legnagyobb felvásárlóként az UNICEF ahhoz is nagyban hozzájárul, hogy a védőoltások árát alacsonyan tartsa, ezáltal azok elérhetők legyenek a szegényebb országokban is.


A testvérféltékenység

2020. június 18.

Minden mama, akinek legalább két gyermeke van, jól ismeri a jelenséget, amikor az egyik gyerek megpróbálja rákenni a dolgokat a másikra. Ilyenkor jön az a mondat, amire a címben is utalunk: - A tesóm kezdte!  

A pszichológusok legtöbbje egyetért abban, hogy a testvérek - bármennyire szeretik is egymást - bizonyos életkorban (vagyis bizonyosan akkor, amiben éppen vannak - a szerk.) féltékenyek lesznek egymásra. Ez a féltékenység a szülőknek nagyon rosszul eshet, és bizony nehéz megállni, hogy ne legyünk részrehajlóak egyik csemetével szemben sem.

Ha a nagy bébinek képzeli magát

Minden családnál beszámolnak arról, hogy a nagyobbik gyermek a bébi és a mama közt kialakult szoros kötődést "irigyli meg", és szívesen tér vissza a cumisüveghez, vagy pelenkát kér. Ezzel a magatartással fejezi ki, hogy a testvérkéhez hasonló bánásmódra utazik. Mivel a nagyobbacska csemete inkább a mamával azonosul, vonjuk be őt a baba körüli teendőkbe. A fiút kérjük meg az "erőt igénylő" férfias feladatokra. Ő ellenőrizheti, elég meleg-e a pindurka tápszere, ő hozhatja oda a "nehéz" etetőszéket, vagy a fürdető víz hőfokát kontrollálhatja, így tanulva a hideg-meleg fogalmak közti különbséget. A lánykát a pelenkázás, kenőcsök és a fürdetés női oldala fogja érdekelni. De az is lehet, hogy épp fordítva - nem kell beleragadni a sztereotípiákba. Fontos, hogy ha már elbírja kistestvérét, gyakran tarthassa kézben, és közösen énekeljünk, vagy meséljünk az újdonat jövevénynek. Persze ezek a feladatok ne váljanak kötelességgé, elég, ha akkor fog hozzájuk a nagy, ha van hozzá kedve.

Bumm, a fejbe!

Marika elővette a kiskalapácsot, és azzal kezdte volna püfölni az újszülött Évike fejét, ha a mama közbe nem lép. Hiába volt minden, pelenkázós baba, közös fürdetés, a féltékenységgel szemben alkalmazott hagyományos módszerek kudarcba fulladtak. Mit tehetek? Írt kétségbe esve édesanyjuk Marosvásárhelyről. A legfontosabb, hogy ne büntessük meg a nagyot! A picit pedig úgy védjük meg, hogy a naggyal éreztessük, őt ugyanannyira szeretjük, mint a csecsemőt. A lányok anyukája túlzottan erősen igyekezett egyenlően szeretni gyermekeit. Levélváltásunk után rájött arra, hogy a testvéreket nem egyformán, hanem mindegyiküket igényei szerint kell szeretnie.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...205