Információk, érdekességek

Még mindig bepisil a gyerek éjjel...

2019. március 09.

Gyermekünk elmúlt már 5 éves, és rendszeresen bepisil az ágyba éjjel… Mi pedig egyre inkább kezdünk nyugtalankodni? Ez normális reakció – de akkor járunk el helyesen, ha megfelelő megoldást keresünk erre a problémára. Íme néhány jó tanács, amely segíthet.

A fotók illuszrációk: pixabay.comAz bizonyos, hogy ilyen esetekben nem a mi gyermekünk az egyetlen, aki még ebben a korban is éjjelente bepisil az ágyba… Az 5 éves gyerekek kb. 15%-ánál rendszeresen előfordul, hogy reggelre nedves lesz a lepedő. De az esetek többségében nincs ok pánikra, noha 5 éves korig általában kialakul a vizeletürítés akaratlagos kontrollja. Amikor viszont ez az éjszakai „baleset” visszatérően fennáll 5 évesnél idősebb gyereknél, tanácsos orvoshoz fordulni. Ilyenkor elszigetelt enuresis nocturna (alvás közben történő akaratlan bevizelés) a diagnózis, mely gyakori gyermekbetegség. Kialakulásában környezeti, örökletes tényezők, de rendkívül gyakran pszichés okok játszhatnak közre.

Megnyugtatás és a javulás regisztrálása

Az első dolog, amit tisztázni kell: nem történt-e egy olyan esemény a közelmúltban, amely megzavarhatta a gyermek lelki egyensúlyát. Ilyen lehet egy költözés, válás, kistestvér születése, nagyszülő elhalálozása, iskolai csetepaté stb. Az ilyen, a gyermeket nyugtalanító epizódok könnyen okozhatják az éjszakai bevizelést 5 éven túl is. De mit tehetünk a helyzet javítása érdekében?

Minden esetben fontos, hogy ne dramatizáljuk a történteket, helyette nyugtassuk meg a gyermeket. Maradjunk mi is nyugodtak, miközben magyarázzuk el, hogy nem nagy dolog, csak egy kis „baleset” történt. És ösztönözzük a megnyugtató magatartásra a család többi tagját is.  Természetesen rendkívül fontos az is, hogy kerüljük a megalázó, sértő szavakat az esettel kapcsolatban.

Egy másik hasznos megoldás: bíztassuk a gyereket, hogy másnap reggel vegyen részt a takarításban, az ágyneműcserében. Ha viszont az éjszaka közepén történt a bepisilés, egyszerűen cseréljük ki a lepedőt, és öltöztessük át a gyereket az ágy végébe kikészített, tiszta pizsamába.  Így pl. másnap reggel ő maga viheti a szennyest a mosógépbe.


Aranyér terhesség során és szülés után

2019. március 08.

A várandósság egy sor olyan változást hoz létre a szervezet működésében, melyek igen kellemetlen tünetekkel járnak. Ilyen többek között az aranyér is, mely beárnyékolja a várakozás örömét. Ennek ellenére csak kevesen vannak, akik segítséget is kérnek. Hogy mi ekkor a teendő, illetve miként lehet megelőzni a problémát, arról dr. Baranyai Lászlót, a Trombózisközpont aranyér specialistáját kérdeztük.

Fotó: pixabay.com

Vérfoltok a WC papíron terhesség során- nagy riadalmat kelthet

Az emberben mindig nagy riadalmat kelt, ha vért lát a WC papíron- ez a félelem a várandós kismamák esetén hatványozott, hiszen a saját egészsége mellet a gyermekéért is aggódik. A végbélből származó, élénkpiros vérrel pedig viszonylag gyakran találkozhatnak a leendő anyukák.

A terhesség hormonális változással jár- a magas hormonszint meglazítja a medence ízületeit, az izmokat, továbbá megnöveli a keringő vérmennyiséget, tágulnak az erek, a visszerek is. Ezekhez az átalakulásokhoz társul, hogy a méh és a baba növekedése nyomást gyakorol a vénákra, így bennük vérpangás alakul ki, ami kedvez az aranyér kialakulásának. A helyzetet csak rontja a kismamákat gyakran érintő székrekedés is, hiszen az erőlködés tovább fokozza a panaszokat. Ugyanez igaz a szülésre is, hiszen a kitolási fázisban gyakran előre is esik az aranyér.

Aranyér leggyakoribb tünetei

  • Vérzés (akár a WC papíron, akár a WC kagylóban)
  • Székelés közben fájdalom
  • Néhány esetben ki is tapintható
  • Gyulladás esetén állandósult fájdalom

A válás későbbi depressziót okozhat a gyereknek

2019. március 07.

A gyerek életkora szülei válásakor és későbbi depressziója összefüggést mutat: akik 15-19 éves voltak, kisebb eséllyel szedtek felnőttként antidepresszánst, mint akik négyévesnél fiatalabbak voltak – írta a Norvég Közegészségügyi Intézet (NIPH) új tanulmánya.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Norvégiában a házasságok nagyjából negyven százaléka végződik válással és egyre nő a házasság nélkül együtt élő és gyereket nevelő párok száma is a kutatás szerint. A sok vizsgálat ellenére azonban keveset tudni arról, hogyan alakul a válást elszenvedő gyerekek egészsége.

Azok a gyerekek, akik 15-19 évesek voltak szüleik válásakor, 12 százalékkal kisebb eséllyel szednek antidepresszánst felnőttként, mint akik négyévesek vagy annál fiatalabbak voltak – mondta Oystein Kravdal, NIPH Termékenységi és Egészségügyi Intézete új tanulmányának vezető szerzője. Az írás a Population Studies című szaklap legújabb számában jelent meg.

Akik maguk is felnőttek – húszévesnél idősebbek – voltak a szülők válásakor, 19 százalékkal kisebb eséllyel szedtek később depresszió elleni gyógyszert, mint a négy év alattiak.

A kutatók a norvég receptnyilvántartó adatbázis alapján dolgoztak. Elemzésükben 180 ezer olyan gyerek adatai használták, akiknek elváltak a szülei, valamint 640 ezer olyan gyerekét, akinek nem. Ezután a 2004 és 2008 között 20-44 éveseknek felírt antidepresszánsok adatait vizsgálták.

A szülők anyagi lehetőségei, viselkedése és sok más tényező befolyásolhatja azt is, mekkora az esélye, hogy a kapcsolat megromlik, majd végül felbomlik, valamit azt is, hogyan hat mindez a gyerekre és a tanulmányban vizsgált későbbi depresszióra.

Sok tényezőt nagyon nehéz tanulmányozni, ezért testvérekre irányult a vizsgálat. Kravdal szerint azok a gyerekek, akiket nagyon fiatalon érint a válás, hosszabb ideig érzik a miatta kialakult stresszt, mint azok, akik tizenéves koruk vége felé.


A várandósok vércukorszintje és gyerekeik elhízása összefügg

2019. március 05.

Fotó: pixabay.comA várandósság alatti magas vércukorszint összefügg a 10-14 évesek elhízásával egy új tanulmány szerint.

A várandósok akár 20 százalékánál is kialakul a terhességi cukorbetegség, azonban eddig nem volt információ arról, hosszú távon hogy hat a kór a gyerekekre – írta a medicalxpress.com.

A maga nemében első tanulmány a várandósság alatti magas vércukorszint hosszú távú következményeit elemezte.

Azt találták, hogy a terhességi cukorbetegségen átesett nők gyerekeinél 10-14 éves korukra nagyobb valószínűséggel alakul ki prediabéteszük – a cukorbajt megelőző állapot, inzulinrezisztencia -, és inkább híznak el, mint azok a kortársaik, akiknek édesanyja nem volt diabéteszes várandósan – írták a Northwestern Medicine kórház kutatói.

Az már ismert volt, hogy az anya elhízása vagy a diabéteszre való genetikai hajlam növeli a gyerek elhízás- és cukorbajkockázatát.

“Tanulmányunk azt mutatta ki, hogy a várandósság alatti magas vércukorszint tovább fokozza a gyerek elhízásának és prediabéteszének kockázatát, függetlenül az anya testsúlyától és genetikai hajlamától” – írták a kutatók a Diabetes Care című szaklap friss számában.

Az úgynevezett gesztációs, vagyis várandósság alatti diabétesz az a betegség, amikor egy nem cukorbeteg nőnek terhesen magasra szökik a vércukorszintje. Növeli a terhességi toxémia, a depresszió, a császármetszés és a magzat elhalásának kockázatát.


Kiterjesztenék a HPV elleni védőoltást a fiúkra

2019. március 03.

Az iskolai védőoltási program keretében kiterjesztenék a 12 éves fiúkra is HPV-védőoltást – mondta Horváth Ildikó , az egészségügyért felelős államtitkár.

2014 óta térítésmentes a 12 éves lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltást az iskolákban, ez minden évben sikeres, hiszen a beoltottsági arány ebben a korosztályban 75 százalék feletti.

Egyre több orvostudományi adat támasztja alá, hogy a védőoltás a fiúk esetében is hatékony a humán papilloma vírus (HPV) ellen.

A Mályvavirág Alapítvány által szervezett méhnyakrák-megelőzési hét nyitórendezvényén az államtitkár arról beszélt, hogy a ma már megelőzhető és korai stádiumban gyógyítható betegségben ötszáz nő hal meg évente Magyarországon. Az egyén felelősségét a szűrésen való részvételben, mert még mindig kevesen élnek az ingyenes szűrés lehetőségével a 25 és 65 év közötti nők körében.

2019-től  adókedvezményben részesülnek azok a nők, akiket az endometriózis, az emlőrák, a méhnyakrák vagy a petefészekrák betegség érint.

Koiss Róbert, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosa is a szűrés és az oltás fontosságát emelte ki, hiszen e kettő kombinációjával megelőzhető a méhnyakrák kialakulása.

A méhnyakrákot korai stádiumban igen nehéz észrevenni, mert nem jár különösebb tünetekkel, csak akkor, ha a daganat már továbbterjedt. A rendszeres szűrésnek éppen ezért hatalmas szerepe van, hiszen minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei – hangsúlyozta.

A szűrés a rákmegelőző állapotot is nagy arányban kimutatja, így kezeléssel elkerülhető a méhnyakrák kialakulása.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...177