Információk, érdekességek

Bírod a kritikát? Elmondod a véleményed?

2019. szeptember 18.

Mindig kapcsolatban állunk egymással, nem tudunk nem kommunikálni, nem szigetelhetjük el magunkat. A kommunikáció így is, úgy is átitatja az életünket. Nagy kérdés, Te hogyan tudsz kommunikálni? Ezer meg ezer vonatkozásban átgondolhatnánk ezt a témát, most azonban egyetlen elemét nézzük meg közelebbről: a visszajelzést.  

Lehetünk profi célkitűzők, elérhetjük az önismeret magasabb fokát, kialakíthatjuk magunkban a belső harmóniát. Az ilyen és ehhez hasonló, rendkívül hasznos tulajdonságok, képességek vagy belső állapotok elsősorban saját magunkról szólnak. A célkitűzés során azt vizsgáljuk, hogy az áhított célt hogyan vagyunk képesek saját magunk elérni. Az önismeret, saját belső harmóniánk középpontjában is mi magunk állunk. Mindezek ellenére egyik esetben sem lehetünk sikeresek, ha nem vesszük figyelembe a körülöttünk élő embereket, azokat, akikkel kapcsolatban állunk.

A célkitűzés egyik alapvető szabálya, hogy másoktól függetlenül is képes legyél elérni a kitűzött célt, de ez nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyhatod a többieket. A megfelelő önismeret kiterjed a másokkal való érintkezésre is. Hogyan viselkedek a többi emberrel, milyen módon tudok velük kapcsolatot teremteni? Adok-e visszajelzést, és ha igen, milyet? A kapott visszajelzést hogyan kezelem?


A kutyák emberhez hasonló alvási orsókkal rendelkeznek

2019. szeptember 09.

Az alvó kutyák agyának működése hasonlít az emberéhez, ennek feltérképezése fontos lépés ahhoz, hogy az emberi agy öregedési folyamataira következtethessenek a kutatók – hangsúlyozza az ELTE MTI-hez eljuttatott közleménye.

Fotó: 123rf.comAz Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóinak új eredménye szerint az idősebb kutyák abban hasonlítanak az emberekhez, hogy a lassú alvási orsónak nevezett EEG hullámforma ritkább fejtetői elvezetésnél, mint a fiataloknál. Viszont a gyors orsók frontális elvezetésnél a várttal ellentétben nem ritkulnak, hanem megszaporodnak idős korban. A jelenség pontos oka még nem ismert, de az igen, hogy az alvási orsók hatással vannak az alvás stabilitására, a tanulásra és az intelligenciára is.

Az EEG (elektroenkefalográfia) olyan mérőeszköz, amely képes az agyi elektromos aktivitás vizualizálására hullámok képében. Az emlősök, így a kutya és az ember esetében is a legmélyebb alvásfázisban időnként rövid és gyors hullámsorozat jelenik meg, ezek az alvási orsók. Mélyalváskor általában másodpercenként 4 hullámot látunk, de az alvási orsóknál 9-16 hullám fut le ennyi idő alatt. Ezek az agy mélyén megbúvó talamuszból származnak, amely a legfontosabb bemenet az agy számára az érzékelés, mozgáskivitelezés során.

Az alvási orsók az alvás stabilitását és a memórianyomok kialakulását is segítik. Embereken, rágcsálókon és macskákon már számtalan kutatás vizsgálta az alvási orsókat, kutyáknál viszont elhanyagolt terület – mutatnak rá a közleményben.

Kubinyi Enikő, az Európai Kutatási Tanács által támogatott ELTE Szenior Családi Kutya Program kutatócsoport vezetője szerint “a kutyaagy öregedési folyamatainak feltérképezése fontos lépés ahhoz, hogy kiderüljön, alkalmas-e a kutya a humán kognitív öregedés modellezéséhez. Az életkor hatása a kutyák alvási orsóira részben átfedésben van azzal, amit az emberek esetén tudunk. Az idősebb kutyák lassú orsóinak kisebb az amplitúdója, ha frontálisan, a két szem közötti elektródával mérjük, és a fej középső részén regisztrált lassú alvási orsók előfordulásának száma is alacsonyabb. Meglepődtünk azonban, hogy az idősebb kutyáknál a frontális elvezetésnél gyakrabban fordultak elő gyors orsók. Embereknél ez inkább a kamaszkorra jellemző” – idézi az etológust a közlemény.   


A 5 legfontosabb kristály kezdőknek

2019. augusztus 31.

Ha érdekel a kristálygyógyászat és szeretnéd kihasználni az ásványok különleges, misztikus erejét, érdemes egy alapkészlettel kezdeni. Mi az az 5 ásvány, amit feltétlenül be kell ehhez szerezned?  

A kristályok, ásványok, kövek gyógyító és misztikus célokra való használata egyidős az emberiséggel, népszerűségük máig töretlen. A technikának köszönhetően azonban nemcsak nyers formában juthatunk hozzá az ásványokhoz, hanem gyönyörűen csiszolva és a legkülönfélébb formákra alakítva, akár ékszerbe foglalva is.

Gyógyító erejük több síkról származik és vannak közöttük olyanok is, amelyek különösen jól használhatók bizonyos célokra: gyógyításra, szellemi elmélyülésre, a nyugalom és a béke állapotának elérésére, illetve mágikus szertartásokhoz.

Kristályok az otthonunkban

A kristályainkkal kialakított kapcsolatunk mindig egyéni, mindannyian kicsit másképp reagálunk ugyanarra a kristályra személyiségünk és megoldandó problémáinknak megfelelően. Ezért  légy türelmes – a személyre szabott, egyéni, jól használható kristálygyűjtemény kialakítása több időt is igénybe vehet, mint hogy egyszerűen kisétálsz az ásványboltból a tökéletes kollekcióval. Kezdd egy alapkészlettel, amelybe érdemes az alábbi öt kristályból válogatni: rózsakvarc, ametiszt, citrin, tigrisszem, hegyikristály.

Kezdetnek ennyi bőven elég, és ahogy használatba veszed őket és megismered az ásványok különleges erejét, már bátrabban válogathatsz a különleges kövek között is.

Hogyan vásároljak? Tényleg megszólítanak a kristályok?

Sokan mondják, akik már bizalmasabb viszonyt ápolnak a kristályokkal, hogy egy-egy darab beszerzésekor az ember érzi, hogy azt a kristályt meg kell vennie, szüksége van az adott darabra. Ez valóban az intuíció sugallata lehet, ne hagyd figyelmen kívül, de ne ess át a ló túlsó oldalára se (vagyis ne légy impulzusvásárló). Inkább szánj rá több időt, vedd kézbe a kiszemelt kristályt, próbáld érzékelni az energiáját és hagyd, hogy hasson rád. Tudni fogod, ha meg kell venned.


Milyen megújuló energiák vannak?

2019. augusztus 09.

A lakossági fogyasztók háromnegyede tervezi, hogy megújuló energiát hasznosító berendezést telepít otthonába, és többségük még többet is tenne az éghajlatváltozás negatív hatásai ellen – derült ki az MVM Zrt. Nagy EnergiaTeszt elnevezésű online kutatásából.

 

Fotó: 123rf.comA 30 ezer válaszadó véleményén alapuló online kutatás szerint a hazai lakosság nem ítéli eléggé hatékonynak saját, az éghajlatváltozás negatív hatásai ellen tett lépéseit. A válaszadók 90 százaléka értett egyet azzal, hogy a háztartásokon is múlik, mennyi megújuló energiát használ egy ország, 84 százalék pedig valamilyen mértékben egyetértett az állítással, hogy a hazai lakosság nem tesz eleget a klímaváltozás ellen.

A válaszok alapján tízből kilencen igénybe veszik a szelektív hulladékgyűjtést, illetve hasonló arányban az energiahatékony otthoni világításra is figyelmet fordítanak. A vízhasználat megtakarításaira több mint 70, a közlekedési energiafelhasználásra mintegy 40 százalék helyez hangsúlyt.

Otthoni, már meglévő megújulóenergia-termelésről csak minden tizedik válaszadó számolt be, csaknem háromnegyedük ugyanakkor tervezi valamilyen megújuló energiát hasznosító eszköz, illetve berendezés telepítését. A beruházás tervezésekor leginkább a telepítési költségeket és a megtérülést veszik figyelembe, míg legkevésbé az esztétikai szempontok számítanak.

A kutatásban résztvevők több mint 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lenne akár magasabb költségeket is vállalni annak érdekében, hogy zöld áramot használhasson otthonában. A válaszadók ötöde csak legfeljebb 2 százalékos felárat fogadna el, de 40 százalék akár 2-10 százalékot is ráfizetne az áram árára, ha az megújuló forrásból érkezik.

A plusz költségek vállalására az átlagosnál nyitottabbak a fiatalabbak és a nagyobb településen élők; a 18-24 éves korosztály tagjai közül tízből nyolcan így nyilatkoztak, a fővárosban pedig a válaszadók háromnegyede lenne nyitott a magasabb árú zöld áramra.


Mi a coaching, mit csinál egy coach?

2019. augusztus 01.

Érezte már úgy, hogy elakadt, hogy nem tudja, merre tovább, valami nem úgy működik, ahogy szeretné, és hogy önmaga az akadálya mindennek? Ilyen és ehhez hasonló esetekben az embereknek leggyakrabban a pszichológus és a pszichiáter jut az eszébe, pedig egy coach segítségével saját maga is megoldhatja ezeket a problémákat.

 

Fotó: 123rf.comKülföldön már elég elterjedt a coaching, Magyarországon a lakosság körében tíz emberből nyolc nem tudja, mit is jelent ez pontosan.

A coaching jelentése

Ha definiálni akarjuk a coaching fogalmát, akkor a coaching a coach és a kliens (coachee) között zajló strukturált beszélgetésen (főleg a coach által feltett nyitott kérdéseken) és módszertani eszközökön (pl. önismereti gyakorlatok) alapuló, a coach által irányított, általában 6-8 találkozóra épített folyamat, amelyben a coach segítségével a kliens saját maga találja meg a számára megfelelő megoldási alternatívákat, majd a számára legjobb megoldást. A coach segít neki abban, hogy ezen az úton végigmenjen, a változásokat elfogadja, beépítse és sikeresen alkalmazza.

A coaching számos alapelve a pszichológiából, azon belül is a sportpszichológiából ered. Az elnevezés is a sportból származik, a coaching edzést, a coach edzőt jelent szó szerinti fordításban.

A coaching története

Tim Gallway fogalmazta meg 1975-ben először a tenisz területén a coaching lényegét. Szerinte a saját fejünkben lévő ellenfél sokkal félelmetesebb, mint a teniszháló másik oldalán lévő. Azt állítja, hogy az edző (coach) abban tud segíteni a játékosnak, hogy a teljesítménye útjában álló akadályokat elhárítsa vagy csökkentse. Ha ez sikerül, felszínre kerülnek a természetes képességek, és nem lesz tovább szükség az edző technikai utasításaira.

Az 1980-as évek elején kezdték el a coaching kifejezést az üzleti életben is használni. Ahogy az edző célja a sportoló teljesítménynövelésének segítése, a coach gyakorlatilag ugyanezt csinálja az üzleti életben: célja, hogy ügyfele maximális teljesítményt nyújthasson.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...371