Információk, érdekességek

48 óráig is tarthat az EKG vizsgálat

2020. február 25.

Amikor olyan panaszt szeretne kivizsgálni a kardiológus, amelyhez nem elég a néhány perces EKG vizsgálat, szükség lehet a szív munkájának hosszabb távú megfigyelésére. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy a modern készülékekkel már nem csak a 24 órás, de akár a két napig, vagy tovább tartó Holter EKG monitorozás is megoldható.

Fotó: 123rf.comMire való az EKG vizsgálat?

Az EKG vizsgálat a szív működésével, elektromos tevékenységével kapcsolatos mérhető paramétereket ábrázolja. Az EKG által rajzolt görbékből a szakorvos számára kiderül többek közt, hogyan alakul a szívverések száma, szabályossága, a szívritmus, hogyan működik a szív ingerképzése és ingervezetése, vannak-e veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, elektrofiziológiai eltérések. A 12 elvezetéses nyugalmi EKG tehát pontos képet mutat a szív aktuális állapotáról, segíti a diagnózis felállítását. Amikor azonban például terhelés kapcsán jelentkező panaszokat kell kivizsgálni, nem elégséges a nyugalmi EKG, ami, mint neve is mutatja, nyugalmi helyzetben, fekvő állapotban zajló mérés.

– Sokszor olyan tüneteknek kell utánajárnunk, mint a mellkasi fájdalom, a légszomj, a szédülés, a túl lassúnak, vagy túl gyorsnak, esetleg szabálytalannak érzett szívverés. Ezek a panaszok természetesen csak igen ritkán jelentkeznek a néhány perces nyugalmi EKG vizsgálat során, tehát hosszabb távon kell megfigyelni a szív működését – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa. – Ekkor lehet szükség a hosszabb távú monitorozásra, vagyis a Holter EKG-ra, ami a legmodernebb készüléknek köszönhetően már nem csupán 24 órás időtávra vehető igénybe.

Holter EKG akár 48 órán túl is

A Holter EKG ideális eszköz akkor, amikor a napi tevékenység és alvás közben is szeretnénk látni a szív működését, illetve akkor is nagyon fontos, ha ritka szívritmuszavaroknak, vagy az aktuálisan alkalmazott gyógyszerek hatásának szeretnénk utánanézni – mondja Müller doktor.

– Azonban gyakran nem jutunk pontos diagnózishoz 24 óra alatt, sokkal hosszabb megfigyelésre és részletesebb adatokra is szükség lehet a bonyolultabb és/vagy nehezebben diagnosztizálható esetekben. Ilyen helyzetben ideálisak az új, hordozható EKG készülékek, amelyek akár 48 óráig, vagy azon túl is viselhetőek. A legújabb fejlesztések igen kis súlyúak, viselésük gyakorlatilag nem okoz kellemetlenséget, a napi teendők zavartalanul elvégezhetők mellettük.


Melyik lesz a te mágikus színed? Keresd ki!

2020. február 23.

Ha ismered a színek hatását, akkor könnyedén kiválaszthatod azt, amelyik jó kedvre derít ezeken a borongós és depresszióra hajló téli napokon. Bizonyos színek energetizálnak, mások segítenek megnyugodni, és vannak olyanok is, amelyek önbizalmat adnak. De melyik is lesz a te mágikus színed?  

Nincs más dolgod, mint kitölteni ezt az egyszerű kis kvízt, hogy megtudd, milyen is jelenlegi hangulatod. Ha kész vagy, akkor válaszd ki, hogy melyik színt kell magadra öltened, esetleg becsempészned a lakásod minél több pontjára, vagy akár munkahelyeden az irodádba.

Írd fel a számot, hogy melyik állítás igaz rád a 13-ból!

 1. Igen alacsony az önbizalmam, lehetnék egy kicsit határozottabb is. Az emberek néha kihasználnak, én pedig döntésképtelennek érzem magam sok helyzetben.  
 2. Hiányzik a szenvedély és az izgalom az életemből.
 3. Olyan lomhának, tunyának érzem magam. Talán többet kellene mozognom.
 4. Sovány vagyok, nem túl jó az étvágyam, és nem eszem sokat.
 5. Szeretnék jókedvű lenni, nyitott és társaságkedvelő vagyok. 
 6. Nehéznek érzem a lelkem, sokszor vagyok csüggedt. 
 7. Sokkal logikusabban, átgondoltabban és komplexebben kellene kezelnem a problémákat. 
 8. Jó lenne több időt eltölteni a természetben.
 9. Szükségem lenne felfrissítő gondolatra, hogy újra hitet és reményt kapjak.
 10. Hajlamos vagyok arra, hogy feszült, merev és ideges legyek.
 11. Magas a vérnyomásom.
 12. Nehezen tudok nyugodt, derült lenni, és néha gondjaim vannak az alvással is.
 13. Túl sokat eszem.


Megvan?


Minden hiba kijavítható!

2020. február 21.

Elő a korrektort, és kész. Fizikailag, virtuálisan és mentálisan. Nincs olyan hiba, ami ne lenne helyrehozható, csak tudni kell, hogy mihez nyúljunk, mi legyen a varázsszó, és ez a varázsszó hogy használható.  

Amiket hibáknak nevezünk, azok csupán lehetőségek arra, hogy javítsunk. Ahogy a szólás mondja: más szemében a szálkát, a magunkéban a gerendát sem látjuk meg. Sokkal hatékonyabbak vagyunk, ha a sort magunkkal kezdjük. Az első lépés lehet az, hogy felismerjük és belátjuk, mindent mi magunk vonzunk az életünkbe. Van tehát bennünk valami, ami az adott helyzetet vagy személyt az életünkbe hozta. Nincs ebben semmi rossz. Ellenkezőleg. A hibának, hibásnak vélt helyzetek, tettek, viselkedések érzékelhetővé teszik, hogy valamit magunkban kell kijavítanunk, hogy az érzékelésünk megváltozzon.

Feltéve persze, hogy szeretnénk változtatni, hogy el vagyunk szánva a belső munkára, a teljes felelősségvállalásra.

Minden, amit hibának érzékelünk, azok a saját szűrőinken, emlékeinken, tudatalatti programjainkon át hozzánk érkező jelenségek. Ami az egyik embernek hibát jelenthet, az a másiknak ugyancsak fejlődési lehetőséget! Amint képesek vagyunk túllépni a hiábavaló önvádon, kritizáláson, könnyebben bevéshetjük a tudatalattiba, hogy ha legközelebb hasonló helyzet adódik az életünkben, másképp reagáljunk, változtassunk, változzunk.

A tudatalatti (belső gyermek) sokáig emlékszik, napi 24 órán át aktív és éber, akkor is, amikor alszunk. Ezért fontos, hogy dolgozzunk, változtassunk a tudatalatti programjainkon.

Van egy mindenki számára működő, egyszerű, bárhol és bármikor bevethető „korrektor”. Ez a létező legegyszerűbb mantra, amit a hawaii őslakosok évszázadok óta generációról generációra örökítenek, de akár Mooji is előszeretettel ajánlja; ez pedig a hála. Ha törekszünk arra, hogy pillanatról pillanatra ismételjük magunkban, ha alkalmunk adódik, akár hangosan: köszönöm, köszönöm, köszönöm, emelkedik a rezgésünk, a rezgés emelkedésének pedig következménye a belső béke. Ha sikerül helyreállítanunk a békénket, történhet bármi, dolgozhatunk rajta tovább magunkban, hogy fennmaradjon, a legegyszerűbb módon, folyamatos hálaadással.


Szex és szerelem a munkahelyen: A legcikibb helyzetek

2020. február 18.

Szerelembe csöppentél a munkahelyen? Ki tudhat róla és ki nem? Van pár fontos szabály, amit érdemes alkalmaznotok, hogy ne sértsétek meg a munkahely légkörét. Ezek elsősorban a távolságtartásra és területek kijelölésére vonatkoznak. A munkahely egy munkahely, és a legtöbben dolgozni járnak oda...  

Nehéz és nem túl szép dolog, ha másodhegedűsként veszel részt egy kapcsolatban, vagy ha mellékpályán kikacsintgatsz házasságodból, mégis előfordul. Ha megtörtént, kezeld okosan, próbálj korrekt maradni. Mi a helyzet, ha szabad a szerelem?

Amikor függetlenként csöppentél a szerelembe

Természetesen az is gyakori, hogy függetlenként szerelembe csöppentél, ilyenkor van pár fontos szabály, amit érdemes alkalmaznotok, hogy ne sértsétek meg a munkahely légkörét. Ezek elsősorban a távolságtartásra és területek kijelölésére vonatkoznak. A munkahely egy munkahely, és a legtöbben dolgozni járnak ide, ezért érdemes itt nektek is a munkát végezni és nem a párkapcsolati életet élni. Nem biztos, hogy szerencsés akár csak munka után bennmaradni huncutkodni az irodában, hogy a portás megtalál-e, vagy az ebéd helyett bezárkózni a wc-be, bár kétségtelen, van, akit ez felizgat, de az ilyesmit illik mások miatt takarékra venni. Nem tudhatod, hogy valamely kollégád éppen nem válságba jutott házasságával küzd már hónapok óta, s kiakaszt ez a románc.

Azt sem illik, hogy klikkesedtek. Ha szereted őt, legyél vele együtt otthon, de ha team-munka van, vagy valamit el kell intézni és folyton együtt szeretnétek végezni feladataitokat, kilóg majd a lóláb...

Az sem túl ildomos, hogy ízes megjegyzéseket és huncut ötleteket mások előtt osztotok meg egymással. Nagyon érdekfeszítő lehet más előtt nyíltan flörtölni, de ha már mutogatni akarod magad, csináld az utcán, vagy boltban, ne a munkahelyeden.


Furcsa szakmák, amik a jövőben is menők lesznek

2020. február 12.

Íme 5 szakterület, amiről még biztosan nem hallottál! Néha el sem tudjuk képzelni, hogy egy-egy jól csengő szak neve mögött milyen lehetőségek rejlenek. Léteznek kevésbé ismert, viszont annál izgalmasabb szakmák, amelyekben a jövőre nézve is rengeteg potenciál mutatkozik.  

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) képzéseinek kapcsán bemutatunk öt ilyen rendhagyó, innovatív területet, amelyekről minden bizonnyal eddig tudomásod sem volt.

Desztináció- és örökségmenedzser

A területen dolgozó szakember azért felelős, hogy egy adott földrajzi hely turisztikai attrakcióit minél népszerűbbé tegye a potenciális érdeklődők, és minél élménydúsabbá a látogatók számára. A menedzser egyik legfőbb feladata, hogy előre feltérképezze a látogatók jövőbeli élményeit, amihez elengedhetetlen a szakmai alapokra épülő kreatív gondolkodás. Az ilyen szakemberek jellemzően turizmus és vendéglátás szakról kerülnek ki.

Tárgyaló

A hivatásos tárgyaló feladata, hogy egy nemzetközi szervezet, vállalat vagy politikai párt érdekeit képviselje az intézmény falain kívül. A jellemzően nemzetközi tanulmányok szakon végzett szakembereknek a remek nyelvtudás és a kimagasló tárgyalástechnikai tudás mellett gazdasági, kulturális és jogi ismeretekkel is rendelkeznie kell, méghozzá professzionális szinten.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...377