Információk, érdekességek

Az elhízott kutyák rövidebb életűek

2019. január 19.

A fotók illusztrációk: pixabay.comSokszor elkényeztetjük kedvenceinket, vagy kevés idő marad a velük való törődésre, sétáltatásra. Érdemes odafigyelni a napi mozgásra és a megfelelő étrend kialakítására is, hiszen brit kutatások szerint az elhízott kutyák rövidebb ideig élnek. 

A Liverpooli Egyetem és a Mars kisállateledel-gyártó cég kutatóközpontjának szakemberei által végzett kutatás kimutatta, hogy akár két és fél évvel megrövidítheti a kutya életét az elhízás.

A szakemberek 12 népszerű kutyafajta több mint ötvenezer egyedéről az elmúlt húsz évben végzett vizsgálatok során nyert adatokat elemezték, és megállapították, hogy a túlsúlyosság jelen van minden fajtánál. A kan német juhászkutyák öt hónnappal, a kan Yorkshire terrierek két és fél évvel hamarabb múlnak ki, ha túlsúlyosak – írták a Journal of Veterinary Internal Medicine című állatorvos-tudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A szakemberek becslései szerint a brit háztartások mintegy 26 százalékában, az amerikai háztartások 47 százalékában él kutya. Egy közelmúltbeli tanulmányból kiderült, hogy a macska- és kutyatulajdonosok több mint fele rendszeresen vagy gyakran ad enni kutyájának, ha az kunyerál, 22 százalékuk pedig túleteti kedvencét, csak hogy boldoggá tegye őt.


A hosszú élet kevésbé írható a gének számlájára

2019. január 14.

A fotók illusztrációk: pixabay.comA hosszú élet az eddig véltnél kevésbé írható a géneknek számlájára – állapították meg több mint 400 millió ember családfájának elemzése alapján amerikai kutatók.

Noha egyes családokban valóban halmozódik a magas kort megéltek száma, a géneknek a becsültnél lényegesen kevesebb a befolyása az élettartamra, mint korábban gondolták – idézte a Sciencedaily tudományos hírportál a Genetics című szaklapban megjelent tanulmányt.

A Calico Life Sciences tudományos intézet az Ancestry.com online családfakutató portál nyilvános adatbázisát használva végezte az elemzést. Azt keresték, milyen arányban felelősek a gének az élettartam alakulásáért, amelynek örökölhetőségét korábban 15-30 százalékra becsülték.

Az örökölhetőség az mutatja, hogy egy vonás – ebben az esetben az élettartam – mennyire magyarázható genetikai különbségekkel vagy más, például környezeti vagy társadalmi, kulturális hatásokkal, véletlenekkel.

A kutatók a nagyjából 54 millió előfizető és családfáik alkotta hatmilliárd emberből kiválogatták azokat, akik még élnek, valamint egyszerűsítettek az adatbázison, hogy mindenki csak egyszer szerepeljen. Az Ancestry még a kutatás előtt eltávolított minden adatot, ami alapján azonosítható lenne valaki, maradt a születés és a halál ideje, a születés országa és a kapcsolatok, amelyek a családfákat alkotják.


Lássunk tisztán az újesztendõben is!

2019. január 01.

Az év végi rohanás után jólesett megpihenni otthon, családi és baráti körben. Némi lazítás után azonban ismét itt egy új kezdet, telistele fontos és izgalmas feladatokkal, teendõkkel, új örömökkel és új gondokkal. Szilveszterkor természetesen sokan sokféle fogadalmat teszünk, amelyek között természetesen az is elõkelõ helyen szerepel, hogy ezentúl bizony jobban vigyázunk majd egészségünkre, és jobban odafigyelünk magunkra. Aztán elérkeznek a dolgos hétköznapok, és nem is olyan könnyû az ígéreteket betartanunk. Pedig csak egy kis odafigyelés szükséges… Itt van például a szemüvegesek csoportja. Világviszonylatban ugyan még mindig nagyon hátul kullogunk abban a sorban, amely azt elemzi, hogy vajon hányan választják a szemüveg viselése helyett az egyre modernebb és egészségesebb, tökéletes komfortérzetet biztosító kontaktlencséket. Bizony, ezen a téren még van hová fejlõdnünk, de szerencsére egyre több, megfizethetõ árú és jó minõségû termék segíti döntésünket a látásunk korrigálásában.


Pár ötlet, hogy feldobd a hideg napokat

2018. december 30.

Van számtalan étel, amiről tudjuk, hogy ajánlatos volna fogyasztani, mert egészséges, csak azt nem tudjuk pontosan, mire használatosak. Dr. Semjéni Mariann, kutató gyógyszerész, a BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM hiteles képviselője egy csokorba gyűjtötte ezeket. Én pedig más trükköket, amik jól jönnek télvíz idején. Neked.

1. Egészségedre jótékony hatású ételek és italok

Zöld tea 
A zöld tea jótékony hatásait nem is kell bemutatni. Magas polifenol és antioxidáns tartalmával erősíti az emberi szervezetet, és lassítja az öregedési folyamatot. Iható akár napi 3x is. Főétkezések után bizonyítottan segíti a diétát!

Fokhagyma 
A fokhagyma kitűnő választás ételeink ízesítésére. Ugyanakkor kén alapú összetevőket tartalmaz, amelyek javítják a vérkeringést. Kalcium, vas, magnézium, B és C és egyéb vitaminjainak köszönhetően az érrendszer védelmében, a szervezet energetizálásában is fontos szerepe van. Ráadásul az egyik legjobb vírusölő növényünk, ami fontos a megfázások idején. Nem kell több, mint egyetlen gerezd a napi salátába, sült zöldségbe, vagy a hús mellé. 


Így készíthetsz otthon egyedi gyertyát a saját fotóiddal

2018. december 30.

Kellene valami jó ötlet, ami könnyen elkészíthető, személyre szabott és nem drága? Készíts gyertyát, egyedi idézettel vagy fényképpel. Pillanatok alatt kész, és biztosan egyedi!

Közeledik a karácsony, lassan mindenki az ajándékozás lázában ég. A gyerekek ajándékaival még egészen könnyű dolgunk is van – már, ha van rá elég pénzünk, mert néhány játék ára már az egekig ér…

De mi a helyzet a többi családtagunkkal, kedves barátunkkal, akiknek mégiscsak szeretnénk valamivel kedveskedni? A parfüm, arcszesz, kulcstartó, toll vagy sál eléggé lerágott csont már, ráadásul nem is biztos, hogy eltaláljuk az illatot, vagy a stílust.

Akik egy kis kézügyességgel rendelkeznek, ilyenkor szokták a DIY – csináld meg magad – ötletekre rávetni magukat, és keresgélnek a neten szebbnél szebb dolgokat. Amikkel nem is lenne gond, azonban többségük nem csak kézügyességet, de gyakorlottságot is kíván. (Például, hiába tetszik egy filcvirágból készült kitűző, vagy asztali dekoráció, biztosan nem lesz olyan szép, mint a képen, hiszen az alkotó kezében már 100 és 100 ilyen virág elkészítése benne van, mi meg épp csak most fogunk először filcet a kezünkben…)

De találhatunk olyan otthon elkészíthető ajándék vagy lakásdekorációs ötleteket is, amelyek valóban kevés kézügyességgel is elkészíthetők, és az eredmény káprázatos lesz. Ezek nagy többségében azok a dekorációk, amelyekhez nyomtatót használunk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...363