Információk, érdekességek

A HR vezető tanácsa: légy érthető!

2018. november 03.

Kerestél már állást? Akkor tudod, hogy az első lépés egy jó önéletrajz. Hiába olvasol egy rengeteg tanácsot az interneten, és hallgatsz meg sok ismerőst, csak egyre jobban el vagy veszve. Letöltesz több mintát, majd kiválasztod, ami a legjobban tetszik neked, és még sem érsz célt, nem hívnak be interjúra. Vajon miért? Mert a formánál sokkal többet ér a tartalom. Hiába a legszebb legjobb önéletrajz minta, ha nem derül ki belőle, miért te vagy a legjobb.  

A szakértők sok mindenben nem értenek egyet, de egy dologban biztos.

Légy érthető!!

A legfontosabb, hogy az önéletrajzban, két oldalon be tudd mutatni magad.

Talán már olvastad, hogy egy HR-es, toborzó, vagy vezető összesen 10 másodpercet szán egy önéletrajz elolvasására.

Ez nem csak afféle vélemény, hanem tény.

Az igazat megvallva, nem 10 másodperc alatt olvasok el egy pályázatra, de 10 másodperc alatt el tudom dönteni, hogy érdemes-e az alaposabb olvasásra.


Speciális irodai stílusok - Tervezd meg a munkahelyed!

2018. október 24.

Te hol dolgoznál szívesen? Skandináv, német, vagy valamilyen olaszos, esetleg ZEN ihlette minimális stílusú helyen? Mi áll hozzád közelebb? Esetleg valami csini kis retró bútor? Ma már nagyon tág a választék. Kukkantsunk egy kicsit a múltba és aztán a jelenbe!  

A lakberendezésnek régi hagyományai vannak, de az irodák berendezésének tudománya egészen új keletű mesterség. Magyarországon lényegében a rendszerváltozás idején váltak jelentőssé az irodabútorok, amióta a cégek iroda-berendezéseit tudatosan tervezik.

Bár a második évezred embere arra törekszik, hogy minél több szabadideje legyen, élete jelentős részét mégis a munkahelyén kénytelen tölteni: és nem mindegy, milyen körülmények között. A kényelem megtérülő befektetés. Vannak óriáscégek, ahol saját szauna, pezsgőfürdő áll a dolgozók rendelkezésére. Az ilyen környezetben dolgozó emberek munkája bizonyítottan pontosabb, precízebb, és a céget jobban magukénak érzik. Az iroda a cég szellemi központja: itt születnek a fontos döntések, itt tartanak megbeszéléseket. A munkahely bútorozása ezért rendkívül sokat elárul: tükrözi a cég nívóját, helyét a piacon, hozzátartozik ahhoz a "fegyverzethez", amivel a gazdaság csatáiba indul.

Az irodabútorok feladata, hogy az irodában dolgozó személyek közérzetét pozitív irányban befolyásolják, a munka hatékonyságát növeljék, és a cég arculatát megmutassák.


Hazudtál ma már? A hazugság pszichológiája

2018. október 17.

Nincs olyan ember a világon, aki ne hazudna egy nap legalább egyszer életének valamelyik szegletében, legyen az akár munkahely vagy éppen az otthona. A kutatások alapján a napi egyszeri füllentéssel még keveset is mondtam. De vajon mikor lépi át valaki azt a bűvös határt, amikor a hazudozás már kórosnak mondható?  

János 35 éves és kóros hazudozó. Elmondása szerint mindenkit elveszített maga körül folyamatos megtévesztései miatt. Először csak a barátokat, majd később a párját, szépen lassan pedig a családja is elfordult mellőle. „Most azon vagyok, hogy újból felépítsem az életem. Mert a bizalmat nagyon könnyű eljátszani, de visszaszerezni, csak kemény munkával lehet. Visszaemlékezve a gyermekkoromra, már akkor is sokszor tetten értek azon, hogy füllentettem. Persze az akkor még nem volt kórósnak mondható. Idősödve viszont ez csak rosszabb lett. Olyan folyékonyan és minden gondolkodás nélkül képes voltam mások megtévesztésére, hogy már magam is kezdtem elhinni mindent, ami elhagyta a számat. Időközben megismerkedtem a volt párommal, akinek szintén nagyon sok fájdalmat okoztam. Először csak kisebb dolgokban füllentettem, aztán később már kezdett eldurvulni a helyzet. Nem voltam őszinte például a pénzügyek kapcsán, hogy hova is tűnt el mindig a fizetésem nagy része. Mindig mindenre volt valamilyen kifogásom. Persze a sok hazugság idővel kiderült és egyből véget vetett a kapcsolatnak, amit így utólag teljes mértékben megértek. Miután már barátaim sem voltak és a családom is elfordult mellőlem, akkor tudatosult bennem, hogy beteg vagyok. Tudtam, hogy hosszú és rögös út áll előttem ahhoz, hogy megváltozzak. Pszichológus segítségét kértem a gyógyulásom reményében. Ma már sokkal jobb a helyzet. Igaz teljes mértékben gyógyult még nem vagyok, de már sokkal ritkábban fordul elő az, hogy megtévesztek másokat.”


A sikeres karrier tíz titka

2018. október 16.

Van egy álmod és azt meg is szeretnéd valósítani? Egyre feljebb törekszel azon a képzeletbeli ranglétrán? Tisztában vagy a képességeiddel? Tisztában vagy önmagaddal? Akkor íme, még hozzáteszek 10 titkot, mi kell feltétlenül a sikeres karrierhez. +Egy meg a ráadás...  

1. Ne add fel az álmaid soha! Ha senki se hisz benned, csak te magad, akkor se add fel, mert csakis úgy érheted el a célod, ha hiszel és bízol önmagadban. 

2. Maradj a realitásnál! Ne vágyj olyan karrierre, ami képtelenség, pl. ne akarj űrhajós lenni, vagy olyan, amihez nincs ambíciód!

3. Dolgozz meg a sikerért! Ha azt szeretnéd, hogy tiszteljenek, becsüljenek, felnézzenek rád, akkor azért keményen meg kell dolgozni. Már a karriered elején meg kell mutatnod, hogy mire vagy képes! Persze nem kell azért a főnök papucsát nyalogatni, de nem árt, ha a karriered elején megfogadod a főnököd tanácsait, elfogadod a segítségét és tanulsz tőle!

4. Tanulni, tanulni, tanulni! Ez egy nagyon régi és bölcs mondás, amely még ma is ugyanúgy igaz. A siker titka a tanulás és a tapasztalatszerzés! Az üzleti világban (is) csak így lehet boldogulni!


A kétségbeesés és a csoda között csak egy lélegzetvétel van

2018. október 15.

Sokszor hallottuk már, hogyha felhúznak vagy választás elé kerülsz, akkor vegyél egy nagy levegőt és számolj el tízig! Hogy ez mennyire lehet működőképes, azt mesélje el egy hiteles ember, egy egyetemi professzor!  

A következő történetet az élet írta, ezért ennél jobb példával nem is lehetne alátámasztani, hogy mennyi félelem és blokk van egy átlagos ember elméjében.
 
A helyszín egy egyetemi előadóterem, ahol a filozófia professzora egy egyszerű kérdéssel kezdte meg az óráját:
- Ha valamilyen okból kifolyólag börtönbe kerülnél mit tennél?
 
Hosszas gondolkodás után csak egy diák jelentkezett, aki így felelt:
 
- Megölném magam. Egyszerűen nem szeretnék tovább élni. - a többi diák egyetértetett a meglátásával.
 
- Remek. De azt is megtudná magyarázni, hogy miért követne el öngyilkosságot?
 
- Természetesen. Nem tudnék a családom, a barátaim, a kutyám és a hobbym nélkül élni. Ezek nélkül pedig nincs értelme az életnek.
 
- Nagyon jó! - mondta a professzor. - Akkor most csináljunk egy gyakorlatot! Mindent pontosan úgy csináljanak, ahogyan mondom! Csukják be a szemeiket, vegyenek egy mély levegőt és addig tartsák bent, amíg azt nem mondom, hogy kifújhatják!

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...363