Információk, érdekességek

Telefon etikett - mobil illemtan mindenkinek

2020. október 19.

A telefon minden munkahelyen megtalálható. Jellemzője, hogy időnként csörög, sípol, jelez és ilyenkor beszélni kell bele. "De mit mondjak és hogyan mondjam?" Ennek is van illemtana, és ez az, amit az iksolában nem tanítanak meg. Azonban most megtudhatod, jól tudod-e?  

A céges és a magánéleti telefonására is ugyanazok az elvek vonatkoznak. Mindig a hívó fél mutatkozik be elsőként - ez még akkor is illendő, ha tudod, hogy benne vagy az illető névjegyzékében (kivétel, ha naponta beszéltek) és a nexusnak megfelelően a napszak szerint illendő köszönni.

  1. Minden telefonálás köszönéssel és bemutatkozással kezdődik!
  2. Beszélj érthetően, ne hadarj és ne felejtsd el a hanghordozás, a hangsúly is közvetít!
  3. Tanulj meg betűzni (milyen betűhöz milyen nevet társíts), hogy a nehezen érthető, idegen szavakat le tudd diktálni! 
  4. Kérdezd meg, tud-e várni, akit várakoztatni kell!
  5. A megszakadt beszélgetést a hívónak kell újrakezdeményezni!
  6. A beszélgetést befejezni a hívónak illik!
  7. Telefonon keresni valakit munkaidőben, vagy reggel 9 órától este 9 óráig lehet!
  8. Ne csapd le, ha téves számot hívtál, vagy félrenyomtad, inkább kérj elnézést és kérdezz rá a telefonszámra, ha bizonytalan vagy!
  9. Fogd rövidre mondanivalóját, a telefonálási idő is pénz!
  10. Mindig úgy telefonálj, hogy ne zavard a környezetedet!

Generációkutató: a fiatalok relativizálják a veszélyt

2020. október 08.

A fotó illusztráció: pixabay.com

 

Jelenleg a fiatalok relativizálják a veszélyt, míg tavasszal az idősebb generáció törődött kevésbé a járványügyi ajánlásokkal – mondta Steigervald Krisztián generációkutató.

A statisztikák szerint a vírus leginkább a 45 évnél fiatalabbak körében terjed jelenleg. Ez is bizonyítja, hogy a fiataloknak sokkal jobban kellene figyelniük a maszkviselésre – hangsúlyozta.

A témára érzékenyeket már elérte a maszkviselésről szóló kommunikáció, óriásplakátok és sztárkampányok formájában. Összességében az emberek tavaszhoz képest sokkal kevésbé tartják be a távolságtartásra és a fokozott higiéniára vonatkozó szabályokat – értékelt Steigervald Krisztián.


A járvány elleni védekezés: fontos a megfelelő folyadékbevitel is

2020. október 03.

Fotó: pixabay.com

Október 1-jén, a Merőkanál.hu – Élj könnyebben! Facebook-oldalon, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával indult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét egy olyan értékes kincsre, amelyben Magyarország szerencsére bővelkedik: az ivóvízre.

Az emberi testnek átlagosan 70%-a víz. A nap folyamán elvesztett vízmennyiség folyamatos pótlása feltétele a tüdőnk, szívünk, agyunk és egyéb szerveink megfelelő működésének, és hozzájárul a fizikai teljesítőképesség szinten tartásához, sőt a testsúly megőrzéséhez is.

Ezzel szemben a hozzáadott cukrot tartalmazó szomjoltók rendszeres fogyasztása fáradékonnyá tehet, negatív hatással lehet az étrendre, hosszú távon pedig észrevétlenül fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, daganatok, ízületi betegségek, depresszió kialakulásában szerepet játszó túlsúly és elhízás veszélyét, már gyermekkorban is. Az OGYÉI rendszeresen végez országos, reprezentatív felmérést a lakosság táplálkozására, tápláltsági állapotára vonatkozóan. A legutóbbi felmérés adatai alapján a folyadékfogyasztási szokásainkon van mit változtatni: a felnőtt férfiak és nők átlagosan napi 1 pohár üdítőt fogyasztanak el (OTÁP 2014), az ajánlható alkalmankénti 1-1 pohárral szemben.


Járvány után, járvány előtt?

2020. október 03.

Fotó: pixabay.com

Történelmi jelentőségű világjárványnak lettünk részesei 2020 tavaszán. Egy sor váratlan esemény történt, egy csomó eddig ismeretlen veszéllyel találtuk szemben magunkat. A járvány első hulláma, a fertőzésveszély időszaka elmúlt, de várhatóan lesz még fertőzésveszély, készülhetünk újabb vészhelyzetre.

Nyilván mindannyian tanultunk az első, 2020. március és június közötti időszakból.
• Megtanultuk, hogy bár korlátozott időszakban vásárolhattunk az üzletekben életkorunknak megfelelően, azért a boltok áruellátása folyamatos volt.
• Azt is meg kellett tanulnunk, hogy bármennyire kívánatos lett volna az arcmaszkok viselése, ha nincsen, ha nem áll rendelkezésre elegendő, akkor nem lehetséges hozzájutni. Sőt, megtanultunk magunknak arcmaszkot készíteni, már-már divatot csináltunk a különböző anyagú és mintájú maszkok készítéséből, viseléséből.
• Lassan megszoktuk, hogy bevásárláskor gumikesztyűt használjunk.
• Hazaérkezés után a teljes öltözetünket lecseréltük.
• Naponta annyiszor mostunk alaposan kezet, hogy félő volt a kezeink bőrének irritációja. Beköszöntött a nyár, elvonult a járvány, a tömeges fertőzések időszaka

Kell-e aggódnunk egy őszi hullámtól, egy újabb járványidőszaktól?
Az újabb vészhelyzetről senki nem tud még semmit, de érdemes készülnünk az előző tapasztalatai alapján.
• Gondoljunk arra, hogy ha az első időszak alatt beszereztünk mosható-fertőtleníthető
arcmaszkokat,
akkor ezeket tartsuk meg.
• Ha esetleg maradt az egyszer használatos maszkokból, azokat megfelelő figyelemmel, körültekintéssel tárolva, megóvva a piszkolódástól, tartsuk meg.
• Egy újabb vészhelyzet esetén gondoljunk arra, hogy nem szükséges semmiből, még a tartós élelmiszerekből sem többheti készletet spájzolni.


Az ittas vezetés veszélyeire hívják fel a figyelmet

2020. október 01.

Fotó: pixabay.com

Az ittas vezetés veszélyeire hívja fel idén a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága a Biztonság hete kezdeményezéssel, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt online rendeznek meg szeptember 14. és 19. között.

A Mabisz közleményében azt írta, hogy Európában a közúti balesetek mintegy negyedét alkoholfogyasztás okozza.

Magyarországon az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma 2015 és 2019 között 11,4 százalékkal, az ittasan okozott balesetek aránya 9,6-ról 8,4 százalékra csökkent. A halálos balesetek aránya a 2015-ös 4,5 százalékról 2019-re 3,3 százalékra javult. Tavaly 1394 ittasan okozott baleset történt, ebből 47 halálos volt.

Idén a korábbi évek javuló tendenciája nem folytatódott: a koronavírus-járvány okozta gépjárműforgalom mérséklődésével arányosan csökkent a közúti közlekedési balesetek száma, az ittasan okozott balesetek száma viszont lényegében nem változott – 899 volt a tavalyi 925-tel szemben -, így arányaiban 16,3 százalékkal nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest .


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...146