Információk, érdekességek

Páfrányfenyővel a demencia ellen

2023. december 04.

Fotó: pixabay.com

A páfrányfenyő (Gingkobiloba) ősei már közel 270 millió éve megjelentek a Földön, a ma ismert páfrányfenyő 65 millió éve fejlődött ki. A rendkívül ellenálló növényt az utóbbi pár százéveben több gyógyászati célra is alkalmazták, az agyra gyakorolt jótékony hatásait azonban csak 20. század közepén igazolták. Ezt követően azonban hamarosan több ginkgótartalmú készítmény is megjelent a piacon.

A ginkgó kedvező hatásai elsősorban a levélben található anyagok antioxidáns, véralvadásgátló és vérkeringést fokozó hatásához kötődnek. In vitro tesztek, állatkísérletek és humán vizsgálatok is bizonyítják, hogy a páfrányfenyő leveléből készült kivonat (a legtöbb vizsgálatban az EGb 761 jelzésű, szabadalmaztatott kivonatot használták) kedvező hatásokkal rendelkezik különféle demencia-típusok esetén.

A levél kivonata javította a kognitív funkciókat enyhe kognitív zavarral küzdők és demenciás betegek esetén is, az egészségesekre gyakorolt memóriajavító hatás azonban nem igazolt. A páfrányfenyő hatásosságát klinikai vizsgálatok igazolják Alzheimer-, vaszkuláris- és keverttípusú demenciák esetén: a levél standardizált kivonatával (EGb761) szignifikánsan jobb eredményeket értek el, mint a placebóval, valamint a hatás nem különbözött az Alzheimer-kór kezelésében használt szintetikus gyógyszerétől (donepezil). A kivonat alkalmazásával az Alzheimer-kórral járó szorongás, depresszió, valamint fülzúgás (tinnitusz) is szignifikánsan csökkenthető.

A növény kedvező hatásához több vegyület (flavonoid-glikozidok, terpenoidok) is hozzájárul, a gyógyászatban használt levél tartalmaz azonban olyan anyagokat is (ginkgolsavak), amelyek kedvezőtlen hatásokkal rendelkeznek. A ginkgolsavak allergizáló, DNS-károsító, és az ideg- valamint immunrendszerre mérgező hatásai miatt fontos, hogy csak olyan terméket használjunk, amelyben ezen vegyületek mennyisége nagyon alacsony (<5 ppm). Gyógyászati célra tehát régóta használt és vizsgált, jól meghatározott összetételű kivonatokat tartalmazó gyógyszerek alkalmazása javasolható.


Téli, borús hangulat? Az orbáncfű segít!

2023. december 03.

Fotó: 123rf.com

Sokan keresik a természetes megoldásokat különböző egészségügyi problémáikra. A gyógynövények tárháza kimeríthetetlen.

Félelem és félelem között különbség lehet. Mindenkinek lehetnek félelmei, ez teljesen természetes. Sőt, jobb félni, mint megijedni, mondja a közmondás, nagyon helyesen. Hisz a félelemérzet adott esetben segít felismerni és elkerülni a veszélyeket. Személyes problémák, betegség miatt, vagy akár szezonálisan bárkinél kialakulhat levertség, lehangoltság. Gond akkor van, ha

• mindez látszólagos ok nélkül történik
• és elhúzódó, tartós „hullámvölgybe” kerül valaki.

Tenni kell ellene, de mit?

A természet most is a segítségünkre siet. A 2000 éve ismert gyógynövény, az orbáncfű lehet erre a megoldás. A szárazabb kaszálókon, bokros helyeken megtalálható évelő növény élénk sárga virágjaival hívja fel a figyelmünket.

A virágzó szár felső 20–30 cm-es része az értékes, ebből vonják ki a hatóanyagot. A gyógyászatban epehólyag-bántalmakban vagy gyomorfekély kezelésére használják, külsőleg pedig nehezen gyógyuló sebekre.

Mára már a gyógyszeripar egyik legintenzívebben vizsgált gyógynövénye, mivel megállapították jótékony hatását a levert lelkiállapotú, szorongó, nyomott hangulatú, depressziós betegeknél.


Gyógyító illatok: 7 aromaterápiás ötlet

2023. október 29.

A szelíd gyógymódok között az egyik legcsodálatosabb az aromaterápia, amely számos betegség kiegészítő terápiájaként, de sokszor önmagában is igen hatékony. Sőt, még betegnek sem kell lennünk ahhoz, hogy áldásos hatásait élvezhessük: megelőzés, hangulatjavítás céljából is használhatjuk az illóolajokat.  

Az emberi szervezet saját védekezőképességének erősítésére és beindítására irányuló szelíd gyógymódok között az egyik legcsodálatosabb az aromaterápia, amely számos testi-lelki betegség kiegészítő terápiájaként, de sokszor önmagában is igen hatékony. A legjobb benne mégis az, hogy még betegnek sem kell lennünk ahhoz, hogy áldásos hatásait élvezhessük: megelőzés, hangulatjavítás céljából is sokféleképpen használhatjuk a gyógyító, finom illóolajokat. Melyik illóolajat mire használd? Néhány tipp az otthoni felhasználáshoz.

1. Párologtatás

A párologtatáshoz, illatosításhoz használt olajok nagy választékban kaphatók, így mindig kiválaszthatjuk a hangulatunknak megfelelőt, arra azonban jobb, ha odafigyelünk, hogy erre a célra is érdemes tiszta, természetes olajat használni, mint az olcsóbb utánzatot.

Ezeket ugyanis sokszor mesterséges aromákkal helyettesítik vagy javítják fel, így elvész az egészségünkre, hangulatunkra, idegrendszerünkre gyakorolt finom hatás!

A párologtató edénykébe mindig öntsünk egy kis vizet, és ebbe cseppentsünk néhány csepp olajat – az égésveszély miatt jobb, ha nem használjuk az illólajokat tisztán. Az alábbi olajakkal kísérletezhetünk kedvünkre, egyéni ízlésünknek megfelelő keverékeket is összeállíthatunk, de ha komolyabb gyógyító célra szeretnénk használni az aromaterápiát, inkább forduljunk szakemberhez vagy nézzünk utána egy szakkönyvben.


Mi mindenre jók az illóolajok?

2023. október 26.

Illatosak, elbódítanak, vagy éppen felélénkítenek - valószínűleg mindenkinek ezernyi élmény, tapasztalat lapul a tarsolyában a témában. Akad, akinek minden napját áthatják az aromák, megint más kicsit tartózkodik tőlük. De mondunk cifrát is: egyre többen az ételeikből sem spórolják ki az illatos hatóanyagokat. Akkor most hogy is van ez?  

Aromaterápiából gasztronómia?

Az kétségtelen tény, hogy az illóolaj története nagyon izgalmas, és régre nyúlik vissza. Már az ókorban is előszeretettel használták, mint gyógyírt a különböző problémákra, és nemcsak külsőleg. Úgyhogy igazából nem újszerű az az elképzelés, hogy a nagy tisztaságú, fogyasztásra is alkalmas variációk akár a mindennapi betevőben is jól szerepelhetnek. De most térjünk vissza kicsit az ennél hétköznapibb, ám annál hasznosabb felhasználási módozatokhoz.

Az aromaterápia vélhetően csak kevesek számára ismeretlen. A fény és az illatok játéka magával ragadó és varázslatos. Belakja a teret, felöltözteti a helyiségeket, élettel tölti meg a szívet-lelket. De ennél valójában sokkal több minden történik. Hiszen az illatok egészen a zsigerekig hatolnak, azaz konkrétan jótékonyan befolyásolhatják a közérzetet. Egyes típusok, mint például a borsmenta, élénkítenek, megint mások nyugtatnak (citromfű, levendula), de természetesen egyéni kombinációk, keverékek is megalkothatóak. És ha már gyógyír: megfázás esetén a borsmenta és az eukaliptusz párosánál nincsen légutakat tisztítóbb házasítás.

Igen ám, de túl a bódító aromákon, az illóanyagok másra is alkalmasak. Például bútortisztításra. Na jó, természetesen leginkább, mint összetevők. Illatosak, hatékonyak, mi kell még a sikerhez? Ráadásul általuk a csillogó, ragyogó végeredmény borítékolható.

Aztán a molylepkék legnagyobb bánatára a szekrénybe berakott, illóolajjal átitatott párna vagy textildarab a tapasztalatok szerint ezer százalékosan teljesít, miközben a ruhaneműk illatossága a jutalom. Az illatosítás másik vállfaja a légfrissítés, amire számtalan élethelyzetben és helyiségben elég nagy igény mutatkozik. Viszont sokan alkalmazzák kedvenc aromájukat úgy, mint egy parfümöt. Egyetlen csepp elegendő belőle az egész napon át tartó élmény eléréséhez. Aki érzékenyebb bőrű, az a ruhájára is cseppenthet, de sokaknak a közvetlen érintkezés sem okoz problémát. A lényeg, hogy kizárólag olyan illatokat célszerű felhasználni, amik tényleg passzolnak a személyiséghez, mert minden egyes aroma üzenetet közvetít a nagyvilág számára. Ráadásul a cél a jó közérzet megteremtése, amihez az illatos környezet több szempontból is nagyban hozzájárulhat.


Gyógynövényekkel a nyugodt alvásért

2023. szeptember 17.

Fotó: 123rf.com

Sokunk küzd különféle alvászavarokkal, és ennek folytán más-más problémára panaszkodik. Nehezen alszunk el, gyakran felébredünk, hánykolódunk éjszaka, hőhullámok törnek ránk… Ez a válogatás segít megtalálni a tüneteinknek megfelelő és az azokat enyhítő gyógynövényeket – a nyugodtan átaludt éjszakák érdekében. 

Pipacs (vadmák)

Mindazoknak, akik nehezen alszanak el.

A pipacs (Papaver rhoeas) is sokféle gyógyhatással rendelkezik. Enyhén nyugtató, altató hatású, de enyhíti a köhögést, is, bronchitis vagy asztma esetén (szirupként). Ajánlott toroköblítésre, de hatékony gyermekeknél éjjeli ágybavizelés ellen is.

Figyelmeztetés: terápiás dózisban nincs ellenjavallat, de gyermekeknek csak 7 év fölött adható.

Milyen formában ajánlott?

Gyógytea: csészénként nagy kanál szárított, összetört pipacsszirmot forrázzunk le, majd hagyjuk ázni kb. 8 percig.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...38