Információk, érdekességek

Fogyás, méregtelenítés – teákkal?

2019. február 24.

Napjainkban a fogyasztó és méregtelenítő termékek igazi slágertémává váltak. A gyors fogyást és méregtelenítést ígérő szerek és praktikák hirdetéseinek áradatával találkozhatunk mind az internetes, mind a nyomtatott oldalakon. Ezek között szép számmal fordulnak elő a legkülönfélébb növényekből készült teák is. A teákról szóló cikksorozatunk mostani részében a területet övező vágyakat, elvárásokat ütköztetjük a realitással, melyek sajnos nem minden esetben fedik le teljesen egymást.

Mire gondolunk, amikor meghalljuk azt a szót, hogy méregtelenítés, avagy latin nevén detoxikálás? A túlzott alkoholfogyasztás során alkalmazott gyomormosás, a fagyálló folyadék megivása utáni dialízis vagy a gombamérgezéskor adandó infúziós kezelések adnak egy kis betekintést abba, hogy orvosi értelemben mit takar valójában a méregtelenítés. A méregtelenítést mint kifejezést a manapság divatos formájában használni pontatlan és nem célravezető. Az ősi kínai gyógyászatig nyúlik vissza az az elképzelés, mely szerint a szervezetben felhalmozódó toxikus anyagok tehetők felelőssé a betegségek kialakulásáért. Sokan attól tartanak, hogy kemikalizált világunkban olyan egészségkárosító hatások érik őket, melyek túlterhelik szervezetüket. Való igaz, hogy testünk nem képes semlegesíteni mindenféle káros anyagot, azonban a valódi mérgek eltávolítása csak orvosi beavatkozással oldható meg, melynek elmaradása életveszélyes állapotokat vagy akár halált is előidézhet. A jó hír az, hogy egy kis odafigyelés mellett nem leszünk kitéve olyan kémiai terhelésnek, mellyel természetes „méregtelenítőrendszerünk” ne tudna gond nélkül megbirkózni.

A máj méregtelenít

A májunk megállás és szezonalitás nélkül dolgozik azon, hogy a testünk számára felesleges vagy veszélyes vegyületeket maradéktalanul eltávolítsa. A májban zajló komplex enzimatikus folyamatok hatására ezek az anyagok olyan kémiai átalakulásokon mennek keresztül („metabolizmus”), amelyek lehetővé teszik azok vizelettel, esetleg széklettel történő kiürítését a szervezetből. A méregtelenítésre javasolt teakeverékek a májban zajló méregtelenítési folyamatot nem befolyásolják érdemben.

A teák összetevőit két főbb csoportba sorolhatjuk:

  • egyesek vizelethajtó hatással rendelkeznek,
  • mások az emésztési folyamatokat serkentik.

A vizelet mennyiségének növelése, illetve az emésztési panaszok enyhítése azonban nincs semmilyen kapcsolatban a májban lejátszódó biokémiai reakciókkal. Megjegyzendő továbbá, hogy a májunk által „előkészített” vegyületek fiziológiás mennyiségű vizelet és széklet esetén már maradéktalanul kiürülnek, a fentebb említett teák fogyasztása nem fog változtatni a végeredményen.


A zöldteafogyasztás növeli a cukorbetegség kockázat

2019. február 03.

Összefüggést mutatott ki egy nemzetközi tanulmány a zöld tea fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata között kínai felnőtteknél.

Fotók: pixabay.comA kutatók két 1996-ban megkezdett tanulmány, a Shanghai Women’s Health Study (SWHS) és a Shanghai Men’s Health Study (SMHS) csaknem 120 ezer résztvevőjének adatait elemezték. Ezen két tanulmány adatait rendszeresen felhasználják a rák és egyéb krónikus betegségek hátterében álló genetikai és más biomarkerek, valamint az életmódból fakadó kockázatok vizsgálatára.

Az alanyok egyike sem küzdött diabétesszel a tanulmány kezdetén és mindannyian részletes információkkal szolgáltak teafogyasztási – típus, mennyiség – szokásaikról.

A kínai Futan Egyetem, az amerikai Vanderbilt Egyetem és más kutatóintézetek szakemberei mind a női, mind a férfi alanyoknál a 2-es típusú cukorbetegség fokozottabb kockázatát mutatták ki nagyobb mennyiségű zöld tea fogyasztása esetén.

Az International Journal of Epidemiology című folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók megjegyezték, hogy a zöldteafogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség közötti összefüggést nem befolyásolja az elhízottság vagy a dohányzás.

A szakemberek szerint további tanulmányokra van szükség az összefüggés hátterében álló mechanizmus megértéséhez, de úgy vélik, hogy a tealeveleken maradó rovarirtószerek szerepet játszhatnak a dologban.


Így készíts gyógyteát menstruációs görcsökre

2019. január 24.

Számos gyógynövénynek van görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása. A havivérzéssel járó fájdalmak enyhítésére készített gyógyteakeveréknek a kamilla a legfontosabb összetevője.  

A kamillavirág fontos összetevője a keveréknek. Latin neve, a Matricaria camomila L. az anya, ill. méh jelentésű mater szóból ered. Ez arra utal, hogy a kamillát már az ókorban is alkalmazták az alsótest fájdalmainak enyhítésére. A lassan, kortyonként fogyasztott kamillatea jótékonyan és gyorsan fejti ki görcsoldó hatását. 

Hasonló, bár kicsit gyengébb hatása van a cickafarknak, amelyet hosszabban, tartósan kell fogyasztani. 

Ha a fájdalmas menstruáció fokozottabb vérzéssel jár együtt, javasolt pásztortáskát is tenni a teakeverékbe. A nyugtató és görcsoldó hatású citromfű föld feletti része, valamint a komló vagy macskagyökér is jó, ha belekerül a főzetbe.

Mit keverjünk össze, hogyan alkalmazzuk? 
Kamillavirág, pásztortáska, cickafark, citromfű és komló legyen az alap, egyenlő arányban. Keverjük össze ezeket. Egy púpozott evőkanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Ilyen adagot napont háromszor fogyaszthatunk.

Kiegészítésü jó tudni, hogy a meleg csökkenti az izomgörcsöt, de fokozhatja a vérzést. A népi orvoslásban ismert a citromfűfőzettel való gőzölés is, ülőfürdőnek pedig a kamillaforrázatot ajánlják. A mozgás is segít: egy jó tempós séta többet használ, mintha ágyban fekszünk.


A mágikus mentol

2019. január 15.

Fotók: pixabay.comHazánkban a fodormenta és a borsmenta a legismertebb, de csak ez utóbbi tartalmaz mentolt.

A borsmentát minden földrészen termesztik. Eredetét illetően megoszlanak a vélemények. Nálunk vizek mellett, nyirkos, nedves helyeken található.

A borsmenta egész föld feletti részét gyűjtik illóolaj lepárlására. A gyűjtésre legalkalmasabb időszak az, amikor a tövek 50%-a virágzik. A borsmentalevél (Menthae piperitae folium) illóolajat és polifenolokat tartalmaz. Illóolajának jellemző fő alkotórésze a mentol. A mentol jellegzetes szagú, hűsítő vegyület. A bőrön hidegérzetet vált ki. A mentol befolyásolja a nyálkahártya és egyes külső elválasztású (exokrin) mirigyek működését. Fokozza a nyálképződést és az epetermelést, de csökkenti az orr nyálkahártyájának váladéktermelését, a gyomornedv képződését.

A mentol és az illóolaj egyéb összetevői enyhe helyi érzéstelenítő hatással, továbbá gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A borsmentalevelekből készített teát, illetőleg gyógyszereket emésztési zavarokban (dyspepsia) használják. A hidegen, kortyonként fogyasztott tea, émelygést, hányingert csökkent, ártalmatlan szer terheseknek.

Az illóolajat és a mentolt a bőrgyógyászatban és a fül-orr-gégészetben használják. A mentolos hintőporok, kenőcsök, szeszes oldatok (0,5-1% mentollal) csökkentik a viszketést (pruritus). A mentolos orrcseppek csökkentik a nyálkahártya-gyulladás következtében fellépő fokozott váladéktermelést, ezért az olajos orrcseppeket náthában (rhinitis), de garatgyulladásban (pharyngitis) és gégegyulladásban (laryngitis) is rendelik. A külsőleges használatra szánt mentolos szeszes oldatok bedörzsölőszerek izomfájdalmakban (myalgia).


A stresszkezelés és a citromfű

2018. december 17.

Fotó: pixabay.comAz élet tele van stresszhelyzetekkel, melyek nagy részét nem tudjuk befolyásolni, míg másokra fel tudunk készülni, és önként vállaljuk. Stresszhelyzetek átélésére személyiségünk fejlődése szempontjából nagy szükségünk van. Addig nincs gond, amíg megfelelően tudjuk kezelni, és nem okoz állandó készenlétet.

Mi történik, ha a stressz tartós marad? Selye János, a stresszelmélet kidolgozója szerint átváltunk az ellenállás fázisába. Ekkor érezhetjük úgy, hogy nem tudunk lazítani, kikapcsolni. Izmaink tartósan megfeszülnek, vérnyomásunk magasabb, a pulzus szaporább, a légzés felszínesebb, gyorsabb, mint nyugalomban. Alvászavarok jelentkezhetnek, nemritkán elalvási, átalvási nehézség vagy korai ébredés formájában.

A harmadik fázisban szervezetünk kimerül. Olyan elváltozások jönnek létre, amelyek a betegségek kialakulásának előfutárai. Például kóros vérzsírszint, csökkent immunrend- szeri aktivitás, tartós vérnyomás-emelkedés, véralvadás-fokozódás, inzulinrezisztencia. Szív- és érrendszeri, anyagcserebetegségek, daganatos betegségek, krónikus gyulladások alakulhatnak ki.

A stresszre adott pszichológiai válaszok között a szorongás, düh, agresszió, melankólia és depresszió, valamint kognitív változások (koncentráció és/vagy memóriazavar) szerepelhetnek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...25