Információk, érdekességek

Tükröm, tükröm mondd meg nékem!

2024. február 25.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Elterjedt hiedelem, hogy ha a tükör összetörik, bajt jelent. Ha egy lány törte el, 7 évig nem megy férjhez. Hiedelmek és babonák a tükörrel kapcsolatban.  

Természetesen nem csak nálunk ismeretesek ilyen jellegű babonák a tükörrel kapcsolatban, de akadnak rokonai világszerte. Az afrikai zuluk például azért félnek a vízbe nézni, mert attól tartanak, hogy ott megjelenő tükörképüket egy krokodilus elragadhatja.

A tükor szelleme

Ősi társadalmakban különös tisztelet övezi a tükröt. Számukra a tükör nem egy fizikai jelenség, hanem egy félelmetes valami, amiben lakik egy ismeretlen lény, szellem. Azért kell a tükör épségére nagyon vigyázni, mert ha összetörik, akkor a benne lakó szellem bosszút áll azon, aki a tükröt tönkretette. Ezek az elképzelések magyarázzák, hogy a kőkorszaki, nekünk szinte elképzelhetetlenül nehéz viszonyok közt élő emberek miért készítettek fáradságos munkával tükröket; s ha már annyi időt pazaroltak készítésükre, miért temették el a halottakkal.

Amerika aztékjai például obszidiánból csiszoltak tükröket s e tükrök nagy számban kerültek elő a feltárt sírokból, de egyiptomi ókori emlékei között is sok tükör akadt. A holtak tehát magukkal vitték a sírba a tükrök szellemét.


Minispa az otthonunkban? Tippek a tökéletes kényelemért

2024. február 09.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A mindennapok rohanása és kihívásai közepette néha fontos megállnunk, és felfrissítenünk, kényeztetnünk magunkat - például egy spa élménnyel. Ehhez szerencsére ma már nem feltétlenül kell elmennünk egy szállodába vagy wellnessegységbe: az ideális körülményeket otthon is megteremthetjük. Cikkünkben áttekintjük, hogyan varázsolhatunk minispa-élményt az otthonunkba, és milyen praktikus tippek segíthetik a tökéletes kényelemben történő kikapcsolódást.  

Hangulatvilágítás

Az első és talán legfontosabb lépés a házi spa kialakításakor a megfelelő hangulatvilágítás kiválasztása. A lágy, meleg fények nemcsak a testet, de a lelket is kényeztetik. Használjunk ilyen fényű lámpákat vagy gyertyákat, és válasszunk magunk köré pasztell árnyalatokat, amelyek segítenek ellazulni és a pihenésre összpontosítani.

Illatok

Kellemes illatokkal, pontosabban aromaterápia segítségével könnyedén teremthetünk nyugtató atmoszférát. A különféle illóolajok, mint például a levendula, a kamilla vagy az eukaliptusz, kellemes érzést nyújtanak és segítik a relaxációt. Diffúzorok vagy gyertyák használatával juttassuk be ezeket az illatokat a helyiségbe, és élvezzük az aromák jótékony hatásait.

Az este fénypontja: egy pihentető fürdő

A fürdő az otthoni spaélmény kulcsa. Engedjünk a kádba meleg, de nem túl forró vizet, és adjunk a fürdővízhez néhány csepp illóolajat, hogy tovább fokozzuk a jótékony hatást. Szórhatunk a vízbe gyógyhatású fürdősót is. Ha kedveljük a habfürdőt, ezzel is meglephetjük magunkat. A körben elhelyezett illatgyertyák vagy hangulatos mécsesek pedig még kellemesebb élményt nyújtanak, miközben ellazulunk és kényeztetjük testünket.


A lábujjkörmök ápolása

2024. február 09.

Fotó: gettyimages.com

Kevésbé láthatók, mint a kézujjak körmei, ami nem indokolhatja, hogy jóval kevesebbet törődjünk lábkörmeink ápolásával. Nemcsak nyáron, hanem minden évszakban megfelelő figyelmet kell fordítanunk azok szép küllemének és jó állapotának megőrzésére. Jól tesszük, ha ügyelünk arra is, hogy megakadályozzuk a lábkörmök sérüléseit, minőségének romlását, így többek közt a fertőzésekből eredő betegségek megjelenését. Ezek olyan elváltozásokat okoznak, amelyek amellett, hogy nem esztétikusak, általában jelentős fájdalommal is járnak.

Alapos tisztítás

Minthogy egész nap cipőbe zárt, a lábujjköröm ugyanúgy befülledhet, mint a láb bőre, ami miatt – megfelelő ápolás híján – körömbetegségek melegágya lehet, de az utca pora is beszivároghat a lábbelibe. A jó idő közeledtével pedig a nyitott cipőben, szandálban a körömlemez külső vége alatt felszaporodó szennyeződések rendszerint felszaporodnak. Ezért a lábujjkörmökre külön figyelmet fordítva, gondosan tisztítsuk mindennap körömkefével és szappannal, majd alaposan töröljük szárazra. (A körömlemezt oldalról a körömbarázda veszi körül, annak tisztását is megkönnyíti a kis kefe használata.) Amellett, különösen meleg, párás időben, tanácsos hűsítő, dezodoráló, szükség esetén fertőtlenítő láb- ill. körömsprayek használata. 

 A helyes körömvágás

A köröm széleinek befordulása, a gyulladt, fájó benőtt köröm problémájának egyik kiváltó oka lehet, ha a körmöket túl rövidre vágjuk. Különösen az érzékeny sarkokban kell ezt elkerülni, mert sok kellemetlenséget okozhatnak. Ezért ügyeljünk rá, hogy a lábkörmöket egyenesre vágjuk, így a sarkoknál nem okozhatnak pl. gyulladást, sérülést. Miután a körömlemez szabad szélét megfelelő módon levágtuk, mindig saját reszelőnket használva formázzuk, kerekítsük a körmöt. Körömvágás előtt tanácsos meleg vízben áztatni a lábunkat, hogy a körmeink megpuhuljanak – így jelentősen megkönnyítjük a láb- és körömápolást. Az áztató vízbe ajánlott nyugtató illóolajokat csepegtetnünk (pl. levendulát, teafát, eukaliptuszt), melyek egyúttal fertőtlenítenek is.


Migrénre Botox? Beválhat!

2024. február 07.

A klasszikus „migrénesek” pontosan tudják, milyen nagy megkönnyebbülés lehet megtalálni a hatásos szert a kínzó fejfájásos rohamok ellen. De mihez kezdhetnek azok, akiknél nem váltak be a rendelt gyógyszerek vagy a mellékhatásaikkal nehéz megküzdeni? Dr. Simon Márta, a FájdalomKözpont neurológusa, fejfájás specialista az ilyen esetekben alkalmazható Botox-kezelésre hívta fel a figyelmet.

Fotó: 123rf.comA migrén komplex kezelést igényel

A migrénes fejfájás kezelése nem egyszerű feladat, a hatékony és biztonságos terápia kiválasztását érdemes szakorvosra bízni – a nem megfelelő indikációval beszedett, nagyobb mennyiségű fájdalomcsillapító ugyanis fejfájást generálhat, vagyis a beteg tulajdonképpen ördögi körbe kerül.

A migrénes rohamok lehetnek enyhék, de akár a súlyos szintet is elérhetik, és éppen a súlyosság az, ami meghatározhatja, milyen gyógyszert érdemes bevetni. Vannak azonban általános szabályok, amelyek minden migrénes rohamra egyaránt vonatkoznak. Minél hamarabb, megfelelő gyógyszermennyiséget a megfelelő formában kell alkalmazni, az orvos utasításainak megfelelően. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy specifikus rohamgyógyszert havi 10 alkalomnál több nem ajánlott bevenni és szintén nem ajánlottak a kábító fájdalomcsillapítók sem.

A rohamok kezelése mellett megelőző kezelés is javasolt lehet, ha havi 3-4 alkalomnál gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Ilyen esetben folyamatosan kell szedni az adott gyógyszert, azért, hogy ne alakuljon ki akár minden másnap a migrén. Megelőző szer lehet például antidepresszáns, bizonyos epilepszia ellenes gyógyszerek, a kardiológiai gyógyszerek közül pedig a bétablokkolók – megfelelő orvosi felügyelet mellett.

A gyógyszeres migrénkezelésen túl fontos az életmódbeli szabályok betartása is, amennyiben a páciens be tud azonosítani bármilyen ételt, italt vagy akár tevékenységet, ami rohamot provokál. Ilyenkor az adott dolgot (például az alkoholt, a koffeint, a csokoládét, egyes fűszereket, a túl intenzív fizikai tevékenységet, bizonyos illatszereket vagy tisztítószereket, a stresszes túlterhelést) meg kell próbálni elhagyni vagy valamivel helyettesíteni.


A természetes és vegán termékek használatának fontossága az intim szőrtelenítéskor

2024. január 14.

Te is selymesen puha bőrre vágysz? Fontos számodra az ápolt megjelenés és bőröd egészsége? Akkor bizonyára ismered az intim szőrtelenítést és az azzal járó előnyöket is. De mi a helyzet a hidratálással és a különböző termékekkel? Cikkünkben megosztjuk veled, milyen szempontok alapján válassz termékeket az intim területek ápolásához. A legtöbben bele sem gondolnak, hogy az intim szőrtelenítéskor használt termékeknek milyen összetétele van, pedig ha valóban figyelsz a saját és a bőröd egészségére, ez igazán fontos lehet. Milyen előnyökkel jár a vegán hatóanyagokkal rendelkező termékek használata? Miért nem javasolt szintetikus anyagokat használni az intim szőrtelenítés során? 

Gyakran használt kártékony anyagok

Biztosan te is hallottál már olyan összetevőkről, amelyek ugyan egy sor kozmetikai termékben ott vannak, de mégsem tesznek jót az egészségnek. Némelyik anyag a hormonháztartásra van hatással, mások viszont karcinogénnek (rákkeltő anyagoknak) számítanak. De melyek ezek az anyagok és mire érdemes figyelni, amikor kozmetikumot választasz? 

Ezeket a hatóanyagokat mindenképp kerüld el! 

1. Parabének
Ezek a tartósítószerek megbonthatják a hormonális egyensúlyt, ami hosszú távon akár komolyabb egészségügyi problémákat okozhatnak. Intim szőrtelenítés után inkább természetes hatóanyagú termékeket használj.

2. Nátrium-hidroxid
Ez egy maró, lúgos vegyület, ami szinte biztos, hogy bőrirritációhoz vezet. Az intim területeken akár komoly allergiás reakciókat is kiválthat, hiszen itt kifejezetten érzékeny a bőr. 

3. Illatanyagok
Mesterséges illatanyagokkal szinte bármilyen terméket vonzóvá lehet tenni – ezek az összetevők sajnos még az intim szőrtelenítéshez használt anyagokban is ott lehetnek. Sajnos a kellemes illatokért gyakran bőrirritációval vagy allergiás reakciókkal kell fizetnünk.

4. Formaldehid
Ez a tartósítószerként használt vegyület a test minden részére káros hatással van. Amellett, hogy rombolja a bőr textúráját és gyulladást is okozhat, karcinogén (rákkeltő) hatása is ismert Mondanunk sem kell, hogy használata intim szőrtelenítés során kifejezetten veszélyes.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...111