Információk, érdekességek

Kiknek kellene gondolniuk a magnézium pótlására?

2019. november 15.

Az őszi és a téli időszakban többen különös gondot fordítanak arra, hogy a szervezetük kellő mennyiségű vitaminhoz jusson. Kevesebben vannak azok, akik az ásványi anyagokról, így például a magnéziumról sem feledkeznek meg a hűvösebb hónapokban.

Fotó: 123rf.comSzerteágazó szerep, változatos hiánytünetek

A magnézium a szervezet második legfontosabb kationja. Elképzelni is nehéz, de a magnézium kétszeresen pozitív töltésű ionjai (Mg2+) több mint 600 biokémiai reakcióban vesznek részt. A magnézium szerepet játszik a csontanyagcserében, az idegsejtek közötti ingerületátvitelben. Emellett, az izom-összehúzódásokhoz is nélkülözhetetlen, és szerepet kap az (éjszakai) izomgörcsök megelőzésében és kezelésében.

A magnézium a szív- és érrendszer egészségéhez is elengedhetetlen, mivel hozzájárulhat a szívritmuszavarok megelőzéséhez, illetve funkciója van az érfalak rugalmasságának biztosításában és a vérnyomás szabályozásában. A magnézium adagolása kedvező lehet terhességi toxikózis, asztma, valamint migrén esetén is. Emellett a magnézium enyhítheti a fájdalmas menstruációval járó tünetegyüttest.

Amilyen sokoldalú szerepet tölt be a magnézium a szervezetben, olyan sok szinten jelentkezhetnek a hiányának a tünetei. Magnézium hiányában számos anyagcsere-folyamat, idegrendszeri folyamat károsodhat, futhat „mellékvágányra”, aminek különféle súlyos következményei lehetnek. Izomgörcsök, izomgyengeség, szédülés, szívritmuszavar, érelmeszesedés, csontritkulás, krónikus fáradtság, magas vérnyomás, depresszió, ingerlékenység és migrén egyaránt írható a magnéziumhiány számlájára, hogy csak néhány példát említsünk.

Legalább napi 375 mg-ra van szükség belőle

A magnézium tehát egy létfontosságú ásványi anyag, amelyből a felnőttek számára ajánlott napi beviteli referenciaérték (NRV) 375 mg. Ez az érték irányadó csupán, hiszen számos élethelyzetben ennél nagyobb napi igénnyel kell kalkulálni. Míg a kismamák magnéziumigénye körülbelül napi 475 mg, addig a sportolók a „normális” napi szükséglet két-háromszorosát is igényelhetik.

Annak ellenére, hogy a javasolt napi bevitel mindössze néhány száz milligramm, a felmérésekből és a statisztikákból az derül ki, hogy a modern világban a felnőttkorú lakosság több mint fele magnéziumhiányos, azaz magnéziumpótlásra szorul.


Táplálékok szemünk védelmében

2019. november 08.

Szemszárazság, fáradt vagy a változó fényviszonyokhoz rosszul alkalmazkodó szem, rövid- és távollátás… Megannyi probléma lehet a szemünkkel, de tudnunk kell, hogy a jó látást táplálkozásunk is befolyásolhatja.

Fotó: 123rf.comPetrezselyem

Ha a petrezselyem jótéteményeiből szeretnénk profitálni, válasszunk friss (nem szárított) nyers petrezselymet, és aprítsuk rá mindenre, amire csak tudjuk! Ez lehet zöldségsaláta, hús, hal, burgonya, rizs stb. Hiszen a friss petrezselyemnek nagyon magas a C-vitamin-tartalma (100 g belőle 177 mg C-vitamint rejt), és ezzel a vitaminnal megelőzhető a szaruhártya és a szemlencse szabad gyökök okozta oxidációja. Fontos szerepet tölt be a C-vitamin az időskori szembetegségek kockázatának csökkentése terén is.

Tojássárgája

A tojássárgája rendkívül gazdag A-vitaminban, amely javítja a nappali és éjszakai látást egyaránt (viszont nem árt, ha tudjuk, hogy a tojásfehérje egyáltalán nem tartalmazza ezt a vitamint). A csirke és borjúmáj vagy pl. a tengeri halak is bővelkednek benne, de ezekből általában kevesebbet fogyasztunk. Míg a tojássárgája számtalan módon felhasználható, így széles skálán és gyakran eszünk belőle.


Rövid idő alatt alakul ki az 1-es típusú cukorbetegség

2019. november 06.

Az 1-es típusú cukorbetegség akár néhány hét alatt kialakulhat a gyermekeknél – mondta Blatinczky László gyermekendokrinológus.

Már két éve működik a katolikus karitasz orvosmissziója, amelynek keretében például Kárpátalján szerveznek szűréseket. Blatinczky László elmondta, hogy a gyerekeknél kialakuló 1-es típusú cukorbetegség rendkívül súlyos állapotot okozhat, ezért a szűrésük sem szükséges, hiszen a tünetek egyértelműek.

A tizenévesek körében ugyanakkor egyre gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség, amelyet viszont már érdemes szűrni – emelte ki.

A kárpátaljai cukorbeteg gyerekeket egyetlen helyen, a munkácsi kórházban látják el, az inzulinhoz pedig csak úgy lehet hozzájutni, ha a gondozó orvos adja át vagy írja fel. Mivel egyszerre csak egyhavi mennyiséghez juthatnak hozzá a betegek, havonta el kell utazniuk Munkácsra – ismertette.


Őszi stresszfaktorok - így kerüld el őket!

2019. október 29.

A nyári napok lazasága után ősszel ismét hajlamosabbak vagyunk stresszelni a munka- és iskolakezdés, a borongósra forduló idő és a túlpörgetettség, a feszített munkatempó miatt. Bevált módszerek, hogy ősszel is jól érezd magad a bőrödben.  

Kép: Thomas Wolter / PixabayAz ősszel életstílust is váltunk: újra elkezdődik a munka, az iskola, a pihentető vagy éppen aktív nyár után új feladatok várnak ránk több életterületen is. Mindehhez érdemes jól karbantartani nemcsak a testünket, de a lelkünket is – hiszen csak így tudunk az összes teendőnkkel kellően boldogulni és közben még jól is érezni magunkat a bőrünkben.

Felgyorsult életritmus - ehhez ne térjünk vissza!
A túlhajtott életmódunk egyik jellemzője a gyors, kapkodó életritmus, amihez hajlamosak vagyunk visszatérni a nyári szabadságolások után. Ezen belül is a rendszertelen, esetleg rossz minőségű ételek (gyorsételek, kész- vagy műételek) fogyasztása, a kevés alvás és mozgás, és a valódi pihenés szinte teljes hiánya, ami kifejezetten sokkolja a szervezetünket. Az agyunkat kávéval, energiaitalokkal, dohányzással próbáljuk még nagyobb teljesítményre ösztönözni, azonban ez előbb-utóbb visszaüt. A túlpörgetett test és lélek rövidesen kimerül és képtelen a feladatait rendesen ellátni: méregteleníteni, feldolgozni a táplálékot és pszichés élményeket egyaránt, megfelelően működtetni az immunrendszert stb. Ilyenkor jelennek meg a különféle allergiák, az elhúzódó vagy gyakran kiújuló betegségek, a túlsúly, a fáradékonyság és lelki szinten az apátia, közöny, ami váltakozhat az ideges, feszült szakaszokkal. Ilyenkor menetrendszerűen érkeznek az őszi-téli megfázások is.

Felborult egyensúly - túl sok a jang
A hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerint a mai életforma eleve túlzottan „jang”: túl aktív, túl sok benne a cselekvés, a tevékenység, a stimuláció, túl sok inger ér bennünket nap mint nap vizuális, érzéki, és az információk, érzelmek szintjén egyaránt, ráadásul a táplálkozásunk is inkább jang irányba tolódott el (túl sok hús, cukor, alkohol, stimulánsok, kávé, drogok, dohányzás).  Egyensúly a természetben és az emberi testben, de a szűkebb-tágabb környezetünkben is csak akkor állhat be, ha egyforma mértékben szerepel benne a jin és a jang. Az őszi időszakot, amikor túl sok a munka és feladat, szintén azzal tudjuk egyensúlyba hozni, ha kellő időt töltünk minőségi pihenéssel, valamint jin típusú tevékenységekkel.


A vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

2019. október 28.

Fotó: 123rf.com

Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása – mondta Resch Miklós, a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára, a látás világnapján az M1 aktuális csatornán.

Ez a hatezres szám azokat takarja, akik jogi értelemben vakká válnák, tehát a mindennapjaikban jelentős mértékben korlátozza őket megváltozott látásuk.

A vakság Magyarországon elsősorban az idősebbeket érinti és vezető okai a szemfenéki meszesedés, a zöldhályog és a diabétesz. A globális adatok szerint a vakság vezető oka világszerte a szürkehályog – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy Magyarországon teljesen háttérbe szorult ez a – tizenöt perces műtéttel gyógyítható – szembetegség.

Dankovics Gergely, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának igazgatója a rendszeres szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet a műsorban. Tudatta, hogy a látás világnapja alkalmából csütörtökön Székesfehérvárra, a Huszár utcai parkolóba helyezték ki az ország legnagyobb mobildiagnosztikai központját, ahol 37 féle ingyenes vizsgálat végezhető el. A többi között látásvizsgálatot és szemüvegdioptria-vizsgálatot is végeznek a helyszínen az orvosok.

Magyarországon október a “látás hónapja”, országszerte több száz vizsgálati ponton lehet ingyenes látásvizsgálatot és szaktanácsadást kérni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...112