Információk, érdekességek

Előzzük meg az őszi megfázásokat!

2018. október 19.

Nemcsak az időjáráshoz illő öltözködéssel tehetünk immunrendszerünkért, hanem a megfelelő táplálkozással is. Ehhez azonban nem kell ízetlen dolgokat fogyasztanunk, hiszen az egészséges ételek is lehetnek igazán ínycsiklandóak!  

Visszavonhatatlanul itt van az ősz, s bár még előfordul, hogy napközben meleg van, és nem kell több könnyű nyári ruháknál, cipellőknél, reggel és este már  hűvösebbre fordul az idő, és már záporokra, komolyabb lehűlésekre is számíthatunk. Nem halogathatjuk tovább az immunrendszerünk erősítését, még akkor sem, ha nyáron voltunk annyira előrelátóak, és sok-sok vitamindús zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottunk. A belülről történő védekezés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a táplálékokkal kellően meg tudjuk erősíteni az immunrendszerünket, felkészülve ezáltal a hűvösödő napokra és az előttünk álló télre.

Az a jó hírünk, hogy az immunrendszer erősítése többnyire egy kellemes dolog. Nagyon sok jótékony hatású, kifejezetten finom dolgot fogyaszthatunk azért, hogy erősebbek, egészségesebbek, strapabíróbbak legyünk. Elsőként persze mindenkinek a citrom, narancs, grapefruit jut eszébe - ez utóbbi magjából készült kivonat cseppek formájában fogyasztva különösen jó hatású. Aztán ott van a fokhagyma, különösen harcedzettek fogyaszthatják nagy dózisban. Ki hinné, hogy a tengeri halak, mint például a lazac vagy a tonhal fogyasztása is immunerősítő hatással bír? Aztán ott vannak a csodagyümölcsök, mint például az egyre népszerűbb áfonya, vagy az őszi-téli piacokon felbukkanó bíborvörös gránátalma, amelynek apró magocskái csodálatos energiát tartogatnak szervezetünk számára.


22 konkrét teendő alvászavar ellen - ma is elkezdheted

2018. október 12.

Ha napi 1 órával többet alszol, akkor fókuszáltabb a munkavégzés, kevesebb a szórt figyelem, könnyebb a fogyókúra és nő a boldogsághormon szintje, sőt a vérnyomás és a kiválasztó szervek működése is javulhat. 22 pont a stressz alapú alvászavar hatékony leküzdése érdekében.  

Európai kutatások szerint minden ember érintett az élete egy bizonyos szakaszában –az alvászavar népbetegség, és sajnos altatókkal próbálják kezelni, pedig ha valami nem ad megoldást a helyzetre, akkor az, ha altatózunk. Az okot kell megszüntetni és nem a tünetet. Az orvosi okok (vérnyomás, vizelési gondok, veseproblémák, stb..) feltárása és kezelése mellett a stressz az, ami a legtöbb esetben ott lapul a háttérben, és a valódi feladat, hogy a stressz kezelését kell megtanulnunk. Az alábbi 22 pont tehát az orvosi okokkal nem foglalkozik. Azoknak szól, akik éppen egy ilyen rossz alvású ciklusban vannak és tenni szeretnének ellene. 

Ha az alváshiány már szélsőséges mértékű, akkor érdemes pszichológust, vagy éppen alvással foglalkozó szakembert felkeresni. Olyankor már ezek a házi módszerek nem vezetnek célhoz. 

Íme, a tippek:


Az elégtelen szájhigiéné komoly betegségeket is okozhat!

2018. szeptember 30.

A fogkövesedés, és az ezzel gyakran karöltve járó fogínygyulladás a közhiedelemmel ellentétben kifejezetten komoly probléma, ugyanis a fogvesztés előszobáját jelentik. Csak kevesen tudják, hogy a fog elvesztésének a fogszuvasodás mellett másik leggyakoribb okai a fogkőhöz köthető ínygyulladás, illetve az egyéb fogágybetegségek.

Fogaink egészségének alapja a mindennapos, megfelelő szájhigéné – ezt sajnos a rendszeres, félévenkénti fogorvosi ellenőrzés, bár sokat javíthat fogaink állapotán, maradéktalanul nem pótolhatja.  A fogakkal való napi szintű, rutinszerű foglalkozás nem csak a szájüreg egészsége, illetve esztétikai okok szempontjából fontos: nagyon sok egyéb szervrendszeri megbetegedéssel is összefüggésben lehet ugyanis az, hogy valakinek milyen a száj- és fogazati állapota. A nagy mennyiségű fogkő, vagyis a fogakon lévő megkövesedett baktériumtelepek például jelentős terhet rónak az immunrendszerünkre, hiszen a véráramot folyamatosan baktériumokkal terhelik!  


Gerincműtét – sokszor elkerülhető!

2018. szeptember 26.

A különféle gerincproblémák a leggyakoribb betegségek közé tartoznak - sajnos, szinte minden családban előfordul egy-egy gerincműtét is. Olvasóinkat Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, fájdalomspecialista, akupunktőr, a FájdalomKözpont sebésze tájékoztatja, hogy – elkerülendő a beavatkozás –, mi a teendő gerincproblémák esetén, illetve arról, hogy mely esetekben lehet valóban szükség a gerinc műtéti úton történő gyógyítására.

Fontos tisztázni: a gerincműtét csak az esetek kis hányadában szükséges – fő szabályként úgy fogalmazva: ha már semmi más nem segít. A műtétről nyilvánvalóan csakis a gerincsebész dönthet. Műtét ugyanis akkor jöhet szóba, ha a fájdalom és az esetleges mozgásbeszűkülés semmilyen más, konzervatív vagy komplementer kezelés, illetve gyógytorna hatására sem javul.

A probléma kezelés ellenére való fennállásán túl a betegség súlyosságát jelző tünet lehet az is, ha a fájdalom és/vagy zsibbadás, érzéskiesés az egyik vagy akár mindkét lábat érinti, illetve ha esetleg vizelet- vagy széklet-visszatartási zavar tapasztalható. Ezeket a tüneteket ugyanis gyakran az okozza, hogy a gerincben lévő idegek nyomás alá kerülnek. Ez utóbbi több okból is létrejöhet, többek közt:

Porckorong-probléma esetén – a repedt vagy akár kiszakadt porckorong túl szorosan nyomódik a gerincvelőhöz, ami befolyásolja a működését.

„Csontkinövések” –  az artrózis által érintett ízületekben a porc nedvtartalma csökken, bereped és fokozatosan elpusztul, lecsupaszítva ezzel a környezetében lévő csontokat. A porchártya erre a folyamatra csőrszerű és egyéb kinövések képzésével reagálhat a csontszéleken, amelyek később elmeszesednek. Ez természetesen szintén nyomhatja az idegeket.


15 természetes tipp fejfájás és migrén ellen

2018. szeptember 12.

Természetes módszerekkel is segíteni lehet a fejfájáson! Nem fontos azonnal bekapni egy kémiai szerekből előállított bogyót, ami tönkreteszi a gyomrodat és a májadat. Első körben elegendő, hogyha megiszod azt a nagy pohár vizet (és még egyet), amit a gyógyszerhez amúgy is megittál volna. Még tizenöt hasznos módszert pedig cikkünkben találsz!  


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...102