Információk, érdekességek

Diétád hatása bőröd szépségére

2018. szeptember 27.

A zsíros bőr bizonyos szempontból átok. A diétád hihetetlenül befolyásolja a bőröd szépségét, mert tényleg igaz, hogy "az vagy, amit megeszel". Mivel mindannyiunk mások és mások vagyunk, így a bőrünk is különböző, sőt életünk során egyik bőrtípusból átkerülünk a másik bőrtípusba.  

Hogy milyen is a zsíros bőr? Az arcmosás után nem feszül, hanem olajos tapintású marad az egész arcon. Sehol sem ráncosodik, az egész egyaránt zsíros mindenhol. A bőr víztartalma megfelelő, de a pórusok könnyen eltömődnek és mitesszerek alakulnak ki.

Mi okozhatja a zsíros bőrt?

Részint lehet alkati sajátosság, fokozott idegesség, túlsúly. Persze az egészséges táplálkozás itt is mérföldkőnek számít. Hormonális problémák is megbújhatnak a háttérben, valamint gyakori kiváltó ok a fogamzásgátló tabletta szedése is. Lehet életkori sajátosság is, emlékezzünk csak a tinikorunkra! Régóta megfigyelték, hogy a pattanások szinte azonnali megszaporodását bizonyos ételek fokozzák. Ilyenek a zsíros ételek, az olajos magok mértéktelen fogyasztása, a csokoládé, kakaó, a fűszerek mértéktelen használata, és a glutén is rontja a bőr állapotát. Hozzáteszem, a ketogén diéta kettős csapást mérhet rád. Száraz, viszkető bőr mellett tele leszel pattanásokkal.
A túlzott pattanásosságnak elsősorban hormonális alapja van, megfigyelhető szaporodásuk stresszes állapotokban, menstruáció környékén.

Mit tegyünk, ha zsíros a bőrünk?

Probiotikumok mellett magas B-vitamin tartalmú táplálékkiegészítők, cinket, szelént tartalmazó szerek, fitoösztrogénekben gazdag növényi kivonatok sokat segíthetnek.

És nézzük, hogy mit tanácsol a gyógynövény szakértőnk!

„Semmiképp nem az a megoldás, hogy agyontisztítjuk. Főleg az alkoholos tisztítóktól óvok mindenkit, hisz ha leszedem a bőrömről a faggyúréteget, akkor a szervezet úgy fog reagálni, hogy még többet termel, mivel evvel véd az időjárás viszontagságaitól. Gondolom, többeket érint, hogy a bőr felszíne a túlzott tisztítástól már vörös, pikkelyesen hámlik, de a felszín alatt folyamatosan jönnek a pattanások.

Kiegészítő kezelés lehet, hogy gyermekláncfű teát fogyasztunk. A gyermekláncfű fogyasztásának semmilyen mellékhatása nincs, de nem ajánlott az epeutak elzáródásakor vagy epekő esetén. A pitypangot a népi gyógyászat vértisztítóként, emésztést elősegítőként tartja számon, ezen felül gyulladáscsökkentő. Napi adagja 2 csésze, 1 órával a főétkezés előtt.

A gyermekláncfüvet és még nagyon sok érdekes és szép gyógynövényt megnézheted, sőt, meg is veheted Zánkán

Érdemes még egy csalántea kúrát is elvégezni, hiszen lehet belső gyulladás tünete is az arcon lévő pattanás. A Nagy csalán (Urtica dioica) méregtelenít, lúgosít, tisztítja a vért és a legfontosabb szerveket. Napi egy csészével lehet fogyasztani belőle reggel vagy délben. Itt nagyon fontos a minimum 2 liter folyadék bevitele.

A fehér árvacsalán (Lamium album) borogatás kiválóan nyugtatja a gyulladt bőrt. Két kávéskanál szárított virágos hajtást kell 1 dl forrásban lévő vízbe tenni, és ázni hagyni 10 percig. A forrázatba mártsunk egy ruhazsebkendőt, s avval borogassunk naponta 2-3 alkalommal. (A két csalán nem összekeverendő, ezért használtam, szokásomtól eltérően latin neveket is.)

Más gyógynövényeknek is kedvező hatásuk van, itt olvashatsz erről.

Természetesen, ha nagy a baj, akkor orvoshoz kell fordulni. Van egy határ, ahol már nem kísérletezünk az öngyógyítással, én sem teszem” /Horváth Erzsébet/

Tehát igaz, hogy ami belül, az kívül. Edzéssel, megfelelő táplálkozással, gyógynövényekkel csodákat lehet elérni.

forrás: Harmonet