Információk, érdekességek

Gyógynövényekkel a bőrünk szépségéért

2018. május 15.

A bőrünk az egyik fontos kiválasztó szervünk, ezért tökéletesen jelzi, ha valami gond van a szervezetben. A kezelését a gyorsabb gyógyulás érdekében is érdemes kívül-belül kezelnünk.  

Ha túlzott izzadás áll fenn, végezzünk orvosi zsálya teás kúrát 3 hétig: 1 teáskanálnyi zsályát főzzünk forrás után 3 percig 2 dl vízben, majd 10 perc múlva le lehet szűrni. Naponta 2 alkalommal fogyasszuk. Az izzadásnak kitett területeket kakukkfüves szappannal mossuk át.

A bőr túlzott szárazsága esetén orbáncfű olajjal kenjük be naponta 2 alkalommal vékonyan a bőrt (ha napozunk, akkor halasszuk el mindezt az őszi-téli időszakra).
 
Belső használatra a vadárvácska tea ivása ajánlott: egy teáskanálnyit kell leforrázni 2 dl vízzel, majd 10 perc áztatás után le lehet szűrni. A vadárvácska teát külsőleg is, lemosásokra alkalmazzuk.
Pattanásos bőrnél szintén kívül-belül lehet használni a kasvirág teát, abból egy evőkanálnyit kell leforrázni 3 dl vízzel, majd 10 perc múlva leszűrni.
Ha nagyon ráncos a bőrünk, fekete nadálytő teával kezeljük, felváltva orbáncfű olajjal.

Az általános pozitív közérzet végett jó hatást érhetünk el a naponta vett gyógynövényes lábfürdővel, kerti kakukkfű, illetve borókabogyó főzetével. A lábfürdő után kenjük be lábunkat vékonyan olívaolajjal vagy orbáncfű olajjal.
Hideg lábfej esetén használjunk 5 percig forró, kakukkfüves lábfürdőt, majd 5 másodpercig hideg vízbe mártsuk a lábunkat. Ezt felváltva 20 percig végezzük, figyelve arra, hogy a meleg víz hőmérséklete állandó legyen.
 
A citromfű teából herpeszre készíthetünk pakolást: egy teáskanálnyit leforrázunk 2 dl vízzel, majd 15 perc múlva leszűrjük. Ha kihűlt, akkor a mélyhűtőben lefagyaszthatunk belől egy keveset, majd helyileg alkalmazhatjuk, naponta több alkalommal (ilyenkor kiegészítésként egy májtisztítást is ajánlott végezni: egy teáskanálnyi máriatövismagot ledarálunk, majd étkezés után elfogyasztjuk, naponta 3-4 hétig).
 
A bőrünk akkor mutat látványos javulást, ha kívül-belül megtámogatjuk: a gyógynövények segítsége mellett iktassunk be bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztást, lehetőleg 8 óra alvást, valamint minél több szabadban töltött, élvezetes mozgást.
forrás: Harmonet