Információk, érdekességek

Stressz lesz, nem lesz?

2019. november 27.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség felmérése szerint Magyarországon mintegy 1000 milliárd forint kárt okoz nemzetgazdasági szinten a munkahelyi stressz. A jövőbelátás képessége nélkül is tényként megállapíthatjuk, hogy stressz mindig lesz. Ezzel a tudattal együtt kell élnünk, fel kell készülnünk a váratlan stresszhelyzetek érkezésére. Egy kreatív stresszkezelési tréning sokat segíthet ezen.  

Jelenlegi dinamikus világunkban a változások sebessége hatalmas, amely nagyon megnehezíti az alkalmazkodást, a változások követését. Míg az életfeltételek folyamatosan javulnak, a lelki eredetű problémák, a depresszió gyakorisága nő. Az emberek új utakat keresnek tehát, mert a társadalmi-kulturális azonosság hiányzik, a rivalizálás, egymás legyőzésének igénye erősödik.

Ez szorongással, nagy nyomással jár és tartósan fennálló stresszt okoz, mely akár már rövid távon az egészséget is veszélyezteti. Ezért rendkívül fontos beazonosítani a stresszfaktorokat - amelyeknek egyik fő forrása a munkahely -, és azokat kiiktatni. A munkahelyi stresszforrások lehetnek: túlzott teljesítménykényszer, sok túlóra, az pozíció féltése, szabadságok ki nem adása, munkaszervezési problémák, arrogáns főnök, burkolt gyanúsítgatások, munkahelyi mobbing.

Az új technológiák terjedésével egyre több vállalatnál vált megszokottá az, hogy este hat óra után is érkeznek az emailek, telefonok, sok munkavállaló pedig még este 10-11 körül is a gépe, okostelefonja mellett ül. Sok helyen teljesen felborult a munka és a magánélet közötti egyensúly. A sebességfüggősségben és időhiányban szenvedők (FOMO: Fear of Missing Out), vagyis, akik semmiről sem szeretnének lemaradni, szinte észrevétlenül jutottak a folyamatos teljesítménynövelésre irányuló küzdelemben odáig, hogy már a szabadidőt is kitöltik feladatokkal.

A „munkamániás emberek” életstílusa azonban leáldozóban van. A workaholic women-ek és men-ek is stresszmentes környezetet és nyugalmat szeretnének. Ezért életükben egyre hangsúlyosabb szerepet kell, hogy kapjon a kiegyensúlyozottság és az életminőség. Például a Szilícium-völgy tudatos szülői már a bébiszitterrel kötött szerződésbe is beleírják, hogy a rájuk bízott gyereket ne kütyükkel foglalják le.

Kelly McGonigal A stressz napos oldala című könyvében felhívja a figyelmet, hogy arra kell törekedni, hogy olyan támogató szervezeti kultúrát hozzunk létre, amelyben kevéssé van jelen a stressz, mert ez kiegyensúlyozott munkavállalókat eredményez, akiket elkerül majd a burnout szindróma. Ha ellenség helyett barátra lelünk a stresszben és hatékony eszköztárat alakítunk ki, akkor olyan belső erőforrás birtokába juthatunk, amely kiapadhatatlan muníciót ad testi-lelki egészségünkhöz és a kihívásokkal való megküzdéshez.

Mikor fordult elő például utoljára, hogy 10 percen át a világon semmit sem csináltunk: nem facebookoztunk, nem beszélgetettünk, hanem megtapasztaltuk a jelen pillanatát?

Sajnos azt nem lehet elérni, hogy nem létezik stressz, mert az emberi élet természetes része, viszont azt megtehetjük, hogy nem halmozzuk a stresszorokat az életünkben és időnként megpróbálunk tudatosan lassítani, és az „édes semmittevést” (dolce far niente) gyakorolni. Tudományosan bizonyított tény, hogy erős stresszhelyzetben csak a tapasztalatainkra hagyatkozhatunk, az intelligenciánk és kreatív feladatmegoldó-képességünk blokkolva van.

Ha például céges környezetben szeretnénk maximálisan hasznosítani a munkavállalók tudását, akkor olyan környezetet kell teremteni, amely minimalizálja a stresszt és konfliktusokat.

Az intenzív stresszkezelő tréningemen tanult gyakorlatok segítségével a mindennapokba könnyen beépíthető rutint alakíthatsz ki és fejlődhet a mentális jólléted, a stressztűrő képességed, kreatív problémamegoldásod, tudatos jelenléted, energiagazdálkodásod, önbizalmad.

A szerző coach, mental force & mood expert.

forrás: Harmonet.hu