Információk, érdekességek

A D-vitamin hiánya már az anyaméhben betegséget okozhat!

2019. május 29.

Fotó: 123rf.com

Ahogyan az orvostudomány fejlődik, úgy ismeri fel egyre inkább, hogy mekkora a jelentősége a megfelelő tápanyagellátottságnak a várandósság során. Egy új kutatás ugyanis rámutatott arra, hogy összefüggés van a D-vitamin hiánya, valamint a skizofrénia kialakulásának valószínűsége között. A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

A Dán kutatás egy igen hosszadalmas folyamaton van túl, melynek eredményét nemrégiben közölték a ScifentificReport szaklapban. A kutatás során 2602 főből álló csoport segítségével vontak le következtetéseket a tudósok, melyek igen meggyőzőek.

Azt már régebben is kimutatták, hogy a folsav hiánya és a velőcsőzáródási rendellenességek között bizony van összefüggés, vagyis a tápanyaghiányos állapotok kiváltotta betegségek nem számítanak újdonságnak az orvostudományban. A Dán kutatás rámutatott arra, hogy az anyaméhben hatalmas jelentősége van a D-vitamin megfelelő szintjének. Amennyiben itt hiány alakul ki, úgy a fejlődő magzat károsodást szenvedhet, a károsodások között a skizofrénia rizikófaktora is megnő, méghozzá nem is elhanyagolható mértékben, 44%-kal. Ez pedig már elég jelentős szám ahhoz, hogy mindenképpen foglalkozzon vele az orvostudomány.

Tápanyagpótlás

A szakemberek régóta tudják, hogy mekkora jelentősége van a megfelelő tápanyagpótlásnak a várandósság során. Nem csoda, hogy jelentős többségük ma már javasol várandósvitamint a baba tervezésétől kezdődően.

Maga a tápanyagpótlás azonban nem elég, arra is hangsúlyt kell fektetni, hogy a bevitt anyagok a lehető legjobb mértékben fel is szívódjanak, ellenkező esetben csak a vizeletünk lesz tele a fontos anyagokkal, a szervezetünk nem. A felszívódás elősegítéséhez a komplex készítményeket keressük. Az egyes anyagok hasznosulása ugyanis nagyban függ attól is, milyen más anyagok vannak mellettük. A kalcium esetében a D-vitamin elengedhetetlen segítő, a vas esetében a C-vitamin, stb.

A felszívódás sokkal könnyebb így jelentősen nagyobbmértékű akkor, ha biológiailag aktív formában vannak jelen az anyagok. Ez praktikusancitrát és glükonát kötéseket jelent (pl.: magnézium-citrát, réz-glükonát), így pedig az anyagopk felszívódási aránya 80%kal is növelhető. Mindemellett azt se felejtsük el, hogy az anyagokra folyamatosan szüksége van a szervezetnek a várandósság során, de nem azonos mértékben, és nem mindig ugyan azokra. A terhesség három trimeszterre oszlik, és ennek a három szakasznak eltérő a tápanyagigénye is.

D-vitamin, de melyik?

A szervezet számára a vitaminoknál is adódhatnak olyan különbségek, melyek jelentősek. A D-vitamin esetében is így van, mivel annak több formája is forgalomban van, amikor a készítmények közt válogatunk a biológiailag aktív kötések mellett figyeljünk arra is, hogy a D3 vitamin legyen jelen, mivel ezt képes a leginkább hasznosítani az emberek szervezete.

forrás: Bébik.hu