Információk, érdekességek

A depresszió 10 lépcsője: ha az aljára értél, ne áss tovább!

2019. január 06.

A környezeted állítja, hogy depressziós vagy, sőt az a legrosszabb, hogy követelik tőled, hagyd abba! Járj utána, hogy valóban depressziós vagy-e, vagy csak a pihenés szükséges időszaka jött el számodra! Tíz lépcsőfok, amin szembesülhetsz magaddal. Önismeret, görbe tükör, meditáció. Nyugi, felszínre hozunk!  

1. tünet

A Foci VB nem érdekel, sőt a világ sem érdekel. Se a főzés, se bevásárlás nem motivál. Sem kedvelt, sem utált tevékenységeid.

2. tünet
Nem örülsz a kedvenc csapatod által szerzett gólnak, de még a fűtésszámla csökkenése sem hozz lázba.

3. tünet
A súlyod diétázás és sportolás hatására hirtelen csökkeni kezdet.

4. tünet
Többet alszol, mint gyerekkorodban, és egy-két átdurmolt napot követően az álmatlanság oly mértékben tör rád, hogy a VB aznapi meccsét  a külföldi csatornák egyikén többször is megnézed.

5. tünet
Ingerlékennyé és türelmetlenné válsz, de akármennyire is burkolod ezt, már a környezeted is jelzi, hogy a határokat súrolod.

6. tünet
Az örökös koncentráció, amelyet ingerlékenységed eltakarására fordítasz, fáradságot és levertséget okoz.

7. tünet
Végül teljesen értéktelennek gondolod magad, amelyet még a rosszul elvégzett munkád is alátámaszt. Amit elvégeztél, kezdheted elölről.

8. tünet
Döntéseidet halogatod, mert képtelen vagy átgondolni a végtelennek látszó variációkat.

9. tünet
Halállal kapcsolatos gondolataidat horrorfilmek nézésével hozod felszínre, amelyen Te magad is meglepődsz, mert eddig a halál gondolata oly távol állt tőled. Végül azon lepődsz meg, hogy mennyire fél attól, amin 15 éves korodban a srácokkal még őszintén röhögtél…

10. tünet
Igénytelenné válasz magadra és feladod az életed megjavítására tett szándékaidat. Ha a barátaid elfelednek, szerelmed elhagy, azt is befásultan nézed végig.

Igen jól látod, ez itt a legalja
Őszintén nézz tükörbe. Csak felszínes a problémád vagy már mélyen vagy? A szembesülés önmagunkkal még soha nem vezetett rosszra. Elsőként senki másnak ne valld be, ha depressziós vagy, csak magadnak. Amikor úgy érzed magaddal lefutottad már ezt a kört, jöhet az a közvetlen környezeted, akikben megbízol.

Ha behatárolod magad 1-10 a lépcsőkön, megállapíthatod, hogy még abban a fázisban vagy-e amikor őszintén elmosolyodsz magadon vagy már esetleg külső segítségre szorulsz.

Akkor most mond ki: ez itt az alja!
És mi következik ebből? Irány felfelé!

10. Először is vedd számításba mi az, ami nyomaszt, vagy akadályoz az életedben. Átmenetileg jegeld, tedd ki életedből vagy teljesen töröld, mint a részed.

9. Állj fel. Ez nem megy úgy, hogy majd holnap kezdem. Most szó szerint állj fel ültödből. Végy nagy levegőt, húzd ki magad! Készíts tervet arra nézve, hogyan fogod véghezvinni a nagy felállást. Írd le pár mondatban mi a probléma szerinted és miként kerülhetsz ki ebből.

8. Próbáld meg, hogy ne egy-egy külső dolgon függjön az, hogy jó kedved van-e. Maradj semleges az eseményekkel szemben. Ugyanakkor ha van minek örülni engedd ki jókedved. De ha valami nem jól sül el elsőre ne engedd magad lehúzni.

7. Mosolyogj bele a tükörbe. Kérdezd meg magadtól: Mi az, aminek te egymagad örülni tudnál?

6. Akkor most 10 perc séta következik és minden nap 5 perccel több, amíg el nem éred a napi egy órát. Ha ez megvan heti 2 séta helyett 2X1 óra sportolást is beiktathatsz. Egy hónap után beállhatsz heti 6 nap mozgásra séta és sport, egyet kihagyhatsz. Előbb sajnos nem, mert elhagyhatod magad!

5. Emeld meg a C-vitamin és B-vitamin szinted minden nap egyél színes zöldségeket és gyümölcsöket. Tányérodon legyen piros, sárga és zöld. Minden nap fogyassz valamilyen finom, minőségi gabonát.

4. Nevezd meg káros szenvedélyeidet és csökkentsd őket. Nem kell egyből mindent abbahagyni! Kicsit csökkentsd a rossz szokásokat, az eredményedre pedig légy büszke.

3. Tűzd ki az első hosszabbtávú célt. Írd le, majd nevezz meg az oda vezető úton két állomást életedben.

2. Nevezd meg a számodra fontos értékeket az emberekben és a világban. Minden nap mindegyikre keress egy-egy példát.

1. Végezz valamilyen gyarapító tevékenységet. Pl. tanulj minden nap, olvass – ami gyarapítja értelmed. Alkoss, írj, főzz, agyagozz vagy újítsd fel a lakásod. Hagyj valamit hátra a következő napra, valamit, amihez a holnapot csatolni tudod. Igen, ez már élet a javából!

… és ne feledd:
„Minden lélek olyan, mint egy virág. Minden virág egy kicsit más, másképp illatozik. Istennek minden virág tetszik. Mindenki attól szép Neki, amit ő egyedüliként tökéletesen képvisel.”

forrás: Harmonet