Információk, érdekességek

A gyönyör hormonja - az oxitocin

2018. október 29.

Szeretkezés, orgazmus, szülés, élvezet, ínycsiklandozó ételek, gyertyafényes vacsora, barátnős estés suttogás, vér és érrendszeri betegségek gyógyítása, spermium leadó reflex, magzat befogadó reflex, skizofrénia, autizmus kezelés, menstruáció, kellemes zene, érintés... Bár ezek a szavak csak csattognak a klaviatúrán, van bennük közös... az oxitocin hormon, (görög eredetű szó, gyors szülést jelent) ami ezeknek a történéseknek, érzeteknek a hátterében van. A rengeteg, bárki számára elérhető információk mellett nagyon sok rejtett tartaléka van a testünknek, lelkünknek és nem könnyű megmondani mi mitől, hogyan és miért zajlik úgy bennünk, ahogyan. Nyilván vannak elképzeléseink, és feltevéseink, de előfordulhat, hogy a teória nem fedi a valóságot.  

Pár éve kezdett el a tudomány is foglalkozni a szülés hormonális hátterével, mivel egyre több technikai vívmány segít a folyamatok feltérképezésében. Így napról napra pontosabb, hitelesebb anyagot kapunk erről a csodálatos molekuláról, amit köznyelven boldogsághormonnak nevezünk.

Bár lehet, hogy a boldogság fogalmát kellene pontosítani először is, most mégis a hormonnal törődnék egy picit...

Az oxitocin fehérjetermészetű anyag (peptid), amely sok gerinces élőlény agyalapi mirigyének a hátsó lebenyében található. Emberben ez a hormon a köztiagybeli hipotalamusz révén kerül a vérbe.

A testen látható és érzékelhető hatások bárki számára megfigyelhetőek, bizsergés, csipkedés a mellbimbókban, bepirosodik és megduzzad a száj, az ajkak, és nem csak a felső régióban, csillógóvá válik a szem, a tekintet, kisimulnak az arc vonásai, egy kellemes, lebegő lekiállapotba kerülünk, okozhat aluszékonyságot is, de mindenképp egy belső nyugalmat sugároz kívül és belül egyaránt. Növeli az összetartozás, a kötődés érzését, ezért is nagyon fontos, hogy közvetlenül a szülés után az anyában és az apában is a legmagasabb az oxitocin mértéke, ez felelős azért, hogy első pillanatra szerelmesek leszünk a gyermekünkbe.

A legfontosabb jellemzője ennek a hormonnak az, hogy ez egy nagyon szégyenlős fajta. Abban a pillnatban, ahogy valami zavaró tényező fellép, az adrenalin szint megemelkedik a testben és az oxitocin tovaszáll, és idő kell neki, amig újra elkezd termelődni. Ezért van az, hogy akkor, ha szeretkezés közben megzavarnak, vagy vajúdáskor bemegy az anya a kórházba, lassul vagy teljesen meg is áll a folyamat.

Ezért nagyon fontos megteremteni a biztonságos környezetet minden oxitocin vezérelt tevékenységhez.

Az agyban termelődő oxitocin csökkenti a fájdalomérzetet, elsősorban az agyban hatva. Szüléskor ezért problémás a külső oxitocin bejuttatása az anyai szervezetbe, hiszen az nem fejti ki a fájdalomcsillapító hatást az agyban az agy-vér gát miatt, azonban a szervezet oxitocinszintjét megemelve gátolja a további oxitocintermelést az agyban. A szerelmes embereknek magasabb az oxitocin szintje, az autistáknak pedig alacsonyabb. Az agyvízbe direkt befecskendezett oxitocin spontán merevedést okoz, és ugyanez a hormon felelős a monogámiáért. Férfiaknál ezt a hatást a tesztoszteron befolyásolja... És nem utolsó szempont az sem, hogy fokozza a bizalmat és csökkenti a biztonságérzetet.

Ha nyitottak és tudatosak vagyunk a testünk folyamataira, csodálatos változást élhetünk meg kívül és belül egyaránt, az első lépés ezen az úton pedig az önmagunk elfogadása. Ma reggel úton az iskola felé a 6 éves lányom azt mondta, hogy neki nagyon sok barátja van a suliban, minden osztályból, de a legjobb barátja saját maga. Úgy érzem, az ő hormonális áramlása megfelelően működik...

forrás: Harmonet