Információk, érdekességek

A játék családépítő hatása

2018. december 11.

A sötét délutánok beálltával valószínűleg megváltoztak a délutáni programjaink. Remélhetőleg a lakásban töltött időben szerepet kap a közös játék. Attól kezdve, hogy a gyermekünk bekerül valamilyen oktatási intézménybe, legyen az akár óvoda, akár iskola, szinte alig látjuk.  

Ezért mikor otthon van, használjuk ki az időt arra, hogy ne csak egymás mellett legyünk, hanem egymásra figyelve, együtt játszva, mesélve, különben nem alakul ki szoros kapcsolatunk gyermekünkkel. A játék azért nagyon jó lehetőség a kapcsolatteremtésre, mert a gyermekünknek abba a tevékenységébe folyunk bele, amit amúgy is szívesen, örömmel csinál. Ha ehhez tudunk csatlakozni, akkor a közös öröm élménye marad meg a gyermekünkben még sok-sok év múlva is.

Másrészt ha szülőként rendszeresen együtt játszunk a gyermekünkkel, azzal arra is megtanítjuk, hogyan lehet az időt tartalmasan eltölteni. Így később, nagyobb korában sem fog unatkozni.

Továbbá játék során sokkal jobban megismerjük gyermekünket. Olyan dolgok is kiderülhetnek, amit addig nem is gondoltunk. Felmérhetjük képességeit, temperamentumát, kitartását, kudarctűrését is. A játék során valószínűleg ezek közül mindegyik változni fog. Képességei fejlődnek, kitartása, feladattudata, szabályok betartása javul, kudarcokat is jobban fogja viselni.. Ez később az iskolában, s az életben is nagyon fontos lesz.

A játék jó lehetőséget ad a beszélgetésre is, amire sokszor alig fektetünk hangsúlyt.

Ha őszinték akarunk lenni, igazából azt sem tudjuk, mire kell felkészítenünk a gyermekünket? Hiszen csak az elmúlt pár évben is olyan sok változás történt a világban. Vajon mire felnő, milyen képességekre, készségekre lesz szüksége?

A játék ebben mindenképpen segítségünkre lehet, hiszen minél többféle helyzettel találkozik egy gyermek, s azokat ügyesen megoldja, annál talpraesettebb, rugalmasabb lesz. Ebben a gyorsan változó világban pedig ez nagy előny.

Most, hogy közeleg a karácsony mindenképpen javaslom, hogy olyan játék is kerüljön a fa alá, amit a család közösen tud játszani. Rengeteg családi társasjáték kapható, mely felnőttek számára is izgalmas, élvezetes. Természetesen vegyük figyelembe gyermekünk életkorát a játék kiválasztásánál. Ha jól választunk, akkor a játék újra és újra előkerül, s még sok örömet okoz a családnak.

forrás: Harmonet