Információk, érdekességek

A látás hónapján a szem védelme lesz a fókuszban

2019. október 14.

A Látás hónapja programsorozat az idén a szem védelmével, egészségének megőrzésével foglalkozik – közölte a kampányt szervező Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

Fotó: 123rf.comOktóber 31-ig 306 vizsgálati pont és optikai szaküzlet várja ingyenes látásellenőrzésre és szaktanácsadásra az érdeklődőket. A kampány idei mottója: Fontos a látásom.

A külvilágból érkező információk 85 százalékát a látás érzékszerve továbbítja – hívta fel a figyelmet az igazgató. A digitális eszközök által kibocsátott kék fény elleni védelem idén is kiemelt témája a kampánynak. A digitális eszközök egyre inkább a hétköznapok részévé váltak, és az általuk kibocsátott kék fény korosztálytól függetlenül mindenkit érint.

E téren különösen fontos a megelőzés, mivel az okostelefonok, táblagépek, számítógépek, tévékészülékek káros hullámhossztartományt sugároznak a retinára.

A kampány során szeretnék fókuszba helyezni a progresszív lencséket is, mint a legmodernebb, legkomplexebb optikai megoldásokat.

Az ingyenes látásvizsgálaton részt vevők között idén értékes lencséket, ajándékokat és egy kétszemélyes wellness hétvégét is kisorsolnak a kezdeményezésben résztvevő kiemelt optikák – jelezte Szabadi Zsolt.

Polgár József, a kampányban résztvevő egyik kiemelt optika szakreferense az MTI-nek elmondta, hogy évről évre egyre többen vesznek részt a programhoz kapcsolódó látásvizsgálatokon. A szűrés kiemelten fontos és minden korosztálynak ajánlott, különösen 40 éves kor felett, amikor megnő a szürkehályog kialakulásának kockázata – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a látáskorrekció hiánya komoly tünetekkel, fáradékonysággal, fejfájással és fényérzékenységgel is jár.

A kezdeményezéshez idén is csatlakozott a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikája. A Látás hónapja programhoz kapcsolódó optikai boltok listája megtalálható a latashonapja.hu honlapon.

forrás: Patika Magazin.hu