Információk, érdekességek

A rendrakás jótékony hatásai

2022. május 14.

Rendet rakni jó érzés… Amikor megszabadulunk a fölösleges holmiktól, amelyektől nem férünk már a lakásban, vagy amelyeknek már nem vesszük hasznát, lehetővé válik a valóban szükséges tárgyak újrafelfedezése. Egyúttal érzékelhetjük a rend lelkünkre gyakorolt pozitív hatását, és mentesülünk a rendetlenség okozta idegeskedéstől. 

Fotó: gettyimages.comOktatóanyagok és internetes csatornák, amelyek az optimalizált rendrakás „művészetére” szakosodtak, többek közt oda vezettek, hogy a rendbetétel és szelektálás napjainkban trenddé vált. Kétségtelen reakcióként a túlfogyasztásra, amely olykor rendetlen összevisszaságot okoz a környezetünkben. Tegyük hát rendet a lakásunkban, és egyúttal szelektáljunk is a felgyülemlett holmik között. Íme az előnyök áttekintése, majd segítő tanácsok a rendezett otthon fenntartásához.

A rendteremtés előnyei

Hatékonyabb életvitel

Gyakran vesztegetünk időt pl. egy konkrét ruhadarab, könyvtárból kölcsönzött könyv, egy korábbi, fontos irat vagy használati tárgy keresésével?  Ha igen, megtapasztalhatjuk, hogy a keresés, és így í rendetlenség is, mennyire időpazarló és energiafogyasztó dolog. De kétségkívül az is igaz, hogy mielőtt időt nyerünk a renddel, időt is kell töltenünk, azaz veszítenünk a rendrakással. A rend későbbi fenntartása azonban  lehetővé teszi, hogy sokat nyerjünk az „elvesztegetett idő” révén, és hatékonyabban, nyugodtabban éljünk.

 „Levegőhöz jutás”

Csecsebecsék, amelyekre már nem is emlékszünk, miért tettük el őket, soha nem hordott ruhák, régi okmányok, magazinok… A felhalmozott tárgyak elboríthatnak minket, és akár lelki zavart is okozhatnak, amikor már nem tudunk eligazodni köztük. Esetleg úgy érezzük, hogy már „nem kapunk levegőt” tőlük.

Még ha a válogatás és a tárolás olykor nehéz döntéseket is igényel, lehetővé teszi, hogy hasznos kérdéseket tegyünk fel magunknak életvitelünkkel és szokásainkkal kapcsolatban. Egy nagy rendrakástól „levegőhöz jutunk”, nyitottabbá, rendezettebbé válik a környezetünk. És ebben a megváltozott környezetben fesztelenebbül élhetünk, helyet takaríthatunk meg újabb, fontos tárgyainknak.

 Igényesebb élet

A rendrakás, szelektálás útján megszabadulni minden fölöslegestől, ami zavaróvá, már-már bosszantóvá vált, lehetővé teszi, hogy csak azt őrizzük meg, ami igazán számít a környezetünknben. Ugyanakkor előtérbe helyezzük az egyszerűséget, mértékletességet és igényességet, felismerve, hogy könnyen nélkülözhetők olyan tárgyak, amelyekhez addig ragaszkodtunk mindennapi életünkben – vagy észre sem vettük őket. Lényeges az is, hogy az így keletkezett űrt, ha szükség van rá, igényesebb módon tölthetjük be.

Büszkeség érzése 

A rendetlenséget mások általában rossz szemmel nézik (és olykor a gondatlansággal is összefüggésbe hozzák), ami bűntudatot ébreszt bennünk. Úgy érezzük, hogy emiatt kedvezőtlen kép alakulhat ki rólunk. A sokunkra jellemző “riasztási küszöb” elérésekor a rendrakás és szelektálás elengedhetetlenné válik a környezetünk és saját magunk számára. A rendbetett és rendezetten fenntartott otthon energiát ad, és személyes büszkeséggel tölt el.

A rendrakás ajánlott módszerei

Ha „eldugjuk” máshová mindazt, ami a dobozokban vagy a szekrényekben nem fér el,  az természetesen nem rendrakás, csak ideiglenes állapot. És a lelkünk sem nyugszik meg tőle, ezért a módszeres munka javasolt.

Szánjunk rá elegendő időt

Lehetetlen egy-két nap alatt rendet rakni az egész lakásban, mert ha tartós eredményt akarunk elérni, az hosszadalmas munkát igényel Jobban tesszük, ha több alkalommal, rendszeresen, részekre  osztva végezzük s rendteremtést.. Pl. kijelölhetünk rendszeres vasárnap délelőttöket erre a célra, több héten át. Kisebb rendrakások esetében a legegyszerűbb, ha napi maximum 20-30 percet szánunk a rendezésre, ami egy fiók vagy kisszekrény rendrakási ideje. Ez utóbbi kevésbé „kényszerítő”, és azonnal látható munka – még büszkék is lehetünk rá… 

Fotó: 123rf.com

Válogassunk újra

A rendezés válogatás nélkül nem jelenti célunk elérését, Ugyanakkor nem könnyű megválni olyan tárgyaktól, melyekhez gyakran (túlságosan) kötődünk. Így minimális eltökéltségre van szükség ahhoz, hogy valóban eredményesek legyünk. Ingadozunk, hogy kidobjunk-e egy adott tárgyat vagy ruhát? Ha igen, íme egy tipp: helyezzük el a kérdéses holmit egy „ideiglenes” kartondobozba, dátummal ellátva, és tegyük félre. Ha 6 hónap alatt nem nyitottuk ki, határozottan megszabadulhatunk tőle. Bűntudat és sajnálkozás nélkül.

Legyünk módszeresek

Ha egyszerre csak egy szobában rakunk rendet, elegendp időt hagyva rá, nem fáradunk ki, és elégedettek is lehetünk. Szerelkezzünk fel szemeteszsákokkal a kidobandók számára és táskákkal, kartondobozokkal az odaadható dolgok elhelyezésére. Tanácsolható módszer, hogy először mindent pakoljunk ki a szoba közepére (a „nagy bazár” fázis ideiglenes, de elengedhetetlen), és szortírozzunk, amíg be nem fejeztük a rendrakást.

Egyedül dolgozzunk 

Csak mi döntsük el, hogy mit őrizzünk meg, vagy selejtezzünk ki, a magunk elhatározása szerint. A „jó szándékú” családtagok, barátok nem feltétlenül jelentenek értékes segítséget. Ne vegyünk igénybe kéretlen ajánlkozókat a rendrakáshoz, mert általában megbánjuk, hogy da szelektáláskor hallgattunk rájuk.

 Mindennek legyen meg az azonos helye

Meghatározott helyük legyen az iratoknak, ruháknak-cipőknek, játékoknak, háztartási cikkeknek, gyógyszereknek, izzóknak, elemeknek stb. Ne változtassunk később, hogy elkerülendő legyen az idegtépő keresés. Ez az egyszerű módszer segít megelőzni a kétszeri vásárlás miatti bosszúságot is, és lehetővé teszi, hogy hosszú távon is tisztán lássunk holmijaink közt.

forrás: Patika Magazin