Információk, érdekességek

Alkohol az ünnepek alatt

2016. december 30.

Az ünnepek alatt is ügyeljen az alkoholfogyasztására, hiszen akár komoly betegséget is okozhat, ha túlzásokba esik! 

Az ünnepek, főleg az év végiek sokszor nem csak a családról és a jó ételekről, hanem a finom italokról is szólnak. Az alkoholt azonban óvatosan kell kezelni, hiszen nagyobb mennyiségben nem csak az ítélőképességet, hanem a májat és az ereket is tönkre teheti.

Ráadásul, míg a szervi problémák jellegzetes tünetekkel járnak, addig a vérnyomás emelkedés sokszor teljesen tünetmentes, így a gondra már csak akkor derül fény, amikor valamelyik, sokszor súlyos szövődménye – mint a stroke, vagy a szívinfarktus – jelentkezik. A témában dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája van segítségünkre.

A magas vérnyomás és az alkohol

A magas vérnyomás betegség egyike azoknak a kóroknak, amik, bár áldozataik száma igen magas, mégsem kapnak akkora figyelmet, mint kellene. Az a kór a csendes gyilkos, hiszen sokszor teljesen tünetmentesen van jelen az életünkben, és a gondra csak akkor derül fény, amikor a következtében stroke, trombózis, vagy szívinfarktus alakul ki.

Az alkohol hatása különbözőképpen hat a szervezetre, attól függően, hogy milyen rendszerességgel és milyen mértékben fogyasztjuk. Kis mennyiségben, rendszeresen fogyasztott alkohol (vagyis nagyjából 1-2 dl bor naponta) még jót is tehet a szervezetnek, ha nincs jelen egyidejűleg ismert májbetegség. Jó tudni, hogy a nők érzékenysége fokozott az alkoholra. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy nagyobb mennyiségben, rendszeresen fogyasztva az alkohol különböző hatásmódokon előnytelenül befolyásolja a zsíranyagcserét, megterheli a szívet, és hosszú távon az érrendszerre is rossz hatással van. Az alkohol hatására ugyanis gyorsul a szívverés, csökkenhet az érfal rugalmassága. Ennek eredményeként a vérnyomása megemelkedik, amely hosszabb távon mikro sérüléseket okoz az ér belső, endothel részén. A mikro sérülések, és az ér egyéb károsodásai pedig nagymértékben hozzájárulnak a súlyos szövődmények kialakulásához.

Fontos még tudni, hogy az alkohol befolyásolja a betegek által szedett gyógyszerek lebontását végző enzimek aktivitását, ezáltal a gyógyszer hatását. Emiatt a tartós alkoholfogyasztás mellett a beteg gyógyszeres beállítása nehezebb lehet.

Sokan védekeznek azzal, hogy csak napi egy sört, vagy rövidet fogyasztanak

A borral ellentétben azonban az említett alkoholok kalóriatartalma is magas, vagyis hozzájárulhatnak az elhízáshoz, így közvetve még tovább ronthatják a vérnyomásértékeket. Természetesen itt is igaz, hogy az alkalomszerű, visszafogott alkoholfogyasztás a vérnyomásra is jótékonyan hat, hiszen oldja a feszültséget. Aki viszont általában nem iszik alkoholt, de hirtelen, alkalomszerűen nagy mennyiséget fogyaszt, kiszámíthatatlanul reagálhat, akár epilepsziás görcsroham is felléphet nála.
Azok, akik eleve magas vérnyomás betegséggel küzdenek – akár tudtukon kívül is – nagyobb veszélynek is vannak kitéve, mint azok, akik teljesen egészségesek. Hiszen az elve magasabb értékeket nagyobb mértékben emeli egy tivornya, ahol a nagyobb mennyiségben bevitt alkohol kiugró értékeket is produkálhat, károsítva ezzel a szívet és a májat. A karácsonyi időszak fokozott alkoholbevitele szintén nagy kihívás lehet a betegeknek. Ilyenkor érdemes felírnia magának, hogy mit és mennyit fogyasztott, mivel így könnyebben tud kontrollt gyakorolni önmagán – javasolja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Diagnózis és kezelés

A magas vérnyomást felismerni otthon, házi eszközökkel nem éppen egyszerű feladat. A pontos mérésekhez ugyanis mindkét karon és bokán, többször ismételve kellene a folyamatot megismételni. Ráadásul az esetleges kiugró értékeket még így sem lehet nagy biztonsággal kimutatni.

A legcélravezetőbb megoldás a 24 órás vérnyomásmérés, mely egy hordozható készülékkel történik. A rendszeres mérési adatok birtokában a szakember már pontosabb képet kap a beteg állapotáról, és a kezelési lehetőségekről is. sokszor az életmódváltozás célravezető, de sajnos gyakran a gyógyszeres segítség sem elhagyható. Az adagokat minden esetben a szakorvos állítja be, és vizsgálja felül, hogy a kezelés eredményes lehessen. A gyógyszert sajnos sok esetben a betegnek élete végéig szednie kell.

forrás: Patika Magazin