Információk, érdekességek

Aromaterápiával a fülgyulladások és az arcüreggyulladás ellen!

2021. március 27.

Megelőzhető a fölszúrás és akár az antibiotikummal történő kezelés is! A fülgyulladás nagyon kezdetleges fázisában pusztán az illóolajokkal is csodát lehet tenni. Ha már fáj és esetleg dugulás érzet, vagy erős orrfolyás is társul akkor néhány természetes melegítési móddal kell társítani az illatokat és gyors gyógyulásnak indul a folyamat. Megelőzhető a felszúrás is és az antibiotikummal történő kezelés.  

Az orvostudomány igazolt kutatási anyagai alapján bizonyított tény, hogy a sóoldatos öblítés hatására gyorsul a gyógyulás és kevesebb a visszaesés kockázata. Az ayurvéda tudománya pedig már régóta alkalmazza ezt a technikát.

Illóolajok
Bázis + illóolaj keverékét a fül köré kenegetve hihetetlen gyógyulás történhet, főleg ha melegítjük is a beteg területet. Hozzávalók: Bázis olaj, ami lehet, mandula, szezámolaj, vagy hidegen sajtolt napraforgó esetleg olívaolaj. Ezek valamelyikéből kimérünk 1,5 dl-t és 2 csepp kamilla illóolajat egy csepp grapefruit illóolajat és 2 csepp teafa olajat plusz 4 csepp levendulát adunk hozzá, majd alaposan összerázzuk. Ezzel az olajjal naponta három – négy alkalommal bekenjük a fül környékét a járatokat, de nem csepegtetünk a fülbe, csak fültisztító pálcikával masszírozzuk be az érintett területeket.

Ha már fáj a fül vagy zúg is, akkor mindenképp a kezelés után tegyünk a fülre meleget. Ez lehet a régen bevált meleg só, vagy fülmelegítő gyógysapka (kiváló magyar találmány, amit egy fül–orr–gégész orvosokból álló csapat fejlesztett ki), esetleg infralámpa. A sópárnát, úgy lehet elkészíteni, hogy egy zokniba vagy kisebb darab ruhába, beleöntjük a sót és mikrohullámú sütőben vagy serpenyőben felmelegítjük és kb. 40 Celsius fokosan helyezzük a fülünkre. Naponta 4-5 alkalommal, 15-20 percig maradjon a fülön. Jótékony hatását szakirodalmi adatok is alátámasztják.

Ez a módszer az arcüreggyulladáson is segít.
A folyamatosan visszatérő náthás tünetek későbbi szövődményeinek kialakulását fontos megelőzni. Az orr higiénia, fogalma lassan kezd beszűrődni a köztudatba. Az Archives of Otolaryngology nevű orvosi szaklapban megjelent cseh tanulmány szerint az orrüreg sóoldatos öblögetése jelentősen csökkenti a náthás tüneteket, és azok kiújulásának esélyét.

Az ayurvéda már évtizedek óta alkalmazza ezt a technikát. A jógában minden reggeli higiénéhez hozzátartozik az orröblítés is, ugyanúgy, mint a fogmosás.

Gyermekeknél pedig nagyon fontos erre odafigyelni, ugyanis a hosszan elhúzódó nátha beszédzavarokat és hallási szövegértési problémákat is okozhat.

Az orr tisztítása során a sóoldatot, át kell folyatni az arcüregeken. Ilyen oldatot lehet házilag is előállítani, vagy készen lehet vásárolni a gyógyszertárban. Házilag: 1dl felforralt és lehűtött vízhez keverj 1 g sót, és langyosan használd az orr öblítésére. Speciális orröblítő eszközöket a bioboltokban és jógashopokban kaphatsz.

Gyógynövények használata
A gyógyteafüvekből készített gőz is nagyon hatásos lehet. Nem csak a belsőleg történő elfogyasztásra, alkalmasak ezek a gyógynövények, hanem inhalálásra is nagyon jól alkalmazhatók és ezáltal hatásuk más területeken is hatékonyan érvényesülhet.

Párologtatásuk módjai:

  • kis mécsessel ellátott almasütőbe elhelyezünk 1-2 dl vizet és beleteszünk a kiválasztott növényből vagy növénykeverékből 1-2 teáskanálnyit, majd hagyjuk párologni.
  • forrázatot készítve 2 dl. forró vízzel leöntünk egy evőkanál teafüvet és abban a helyiségben fedő nélkül hagyjuk párologni, hűlni amelyikben a beteg tartózkodik

Gyógynövények:
Kamilla: gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású
Levendula: antibakteriális és vírusölő hatású, erősíti az immunrendszert
Borsmenta: tisztítja a légutakat, szabad utat engedve a levegőnek

Figyelem! 
Ha 4-5 nap alatt nincs javulás és a láz nem múlik el, akkor mindenképp szükséges fül-orr-gégész szakorvost felkeresni, amennyiben ezt eddig nem tettük meg.

forrás: Harmonet.hu