Információk, érdekességek

Az egyik legjobb belföldi program: bringázni a Balatonnál

2019. május 18.

A kerékpározók körében egyre népszerűbbek a balatoni biciklis túrák. Jó hír, hogy a jövőben jelentős fejlesztések, új túraútvonalak várhatók. A kerékpáros szezon márciusban indult, és az időjárás egészen október végéig megfelelő a kisebb-nagyobb túrákhoz, melyeknek ideális kiindulási helyszíne lehet Siófok.  

A balatoni bringakörutat a 2000-es évek elején alakították ki. A teljes szakasznak mintegy harmadán épült igazi bicikliút, a bringakör többi részén kerékpáros barát, azaz kerékpárútnak kijelölt közúti szakaszok és járdák váltják egymást. A balatoni bringakört a gyakorlott kerékpárosok akár egy nap alatt is tudják teljesíteni, de ha szeretnénk nézelődni és minél többet kihozni a kirándulásból, érdemes több napot szánni rá.
 
Prohászka Attila, a Tour de Pelso országúti kerékpárverseny főszervezője szerint azért érdemes Siófokot választani kiindulópontként egy balatoni körúthoz, mert a városban minden adott ehhez. Számos különböző szállástípus közül választhatnak a kirándulók, ahol a kerékpáros turistákat is szívesen látják. Ráadásul a komp is közel van Siófokhoz, így könnyen át lehet jutni a túlpartra, és mivel ma már hajón is lehet kerékpárt szállítani, akár összeköthetjük a balatoni hajózást is a biciklitúrával.

Ha valaki Siófokon pihen, és a város környékét is szeretné felfedezni biciklivel, kifejezetten jó kirándulólehetőség a Sió csatorna mellett haladó kerékpárút. A túra a siófoki Fő térről, a Víztoronytól indul, majd a Sió vonalát követve Siójut – Ádánd – Ságvár útvonalon kerékpárúton és kis forgalmú közúton halad. A 28 km hosszú túra alatt szép kilátás nyílik a Sió menti tájra, egy rövid ádándi kitérővel pedig a falu határában álló XIII. századi templomromot is megtekinthetjük. Prohászka Attila elmondta, hogy a tervek között szerepel a kerékpárút meghosszabbítása egészen Szekszárdig.

Mivel a balatoni biciklis túrák és maga a sportág is egyre népszerűbb, a balatoni biciklisek közössége összefogott, és elérték, hogy 2020-tól jelentős kerékpáros fejlesztések legyenek az egész Balaton körül. Több mint 3 milliárd forintból, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati támogatásával újul meg és bővül ki a Balaton körüli kerékpárút, amely kezdeményezés a siófoki Balatonkör Sportegyesülettől indult ki. Ehhez számos kerékpáros szervezet, köztük a Tour De Pelso szervezői is csatlakoztak, valamint vendéglátóhelyek és önkormányzatok képviselői is.

A fejlesztés keretében a déli parton is új kerékpáros túraútvonalakat alakítanak ki pihenőhelyekkel és kerékpárkölcsönzőkkel, így a bringakörúton fekvő központi településekről akár több különböző túrát lehet majd tenni. A kerékpáros szervezetek szerint az ilyen fejlesztésekkel még tovább lehetne élénkíteni tavasszal és ősszel is a balatoni turizmust. A kerékpáros szezon ugyanis már márciusban megkezdődik és egészen októberig alkalmas az időjárás kisebb nagyobb túrákra. 

forrás: Harmonet