Információk, érdekességek

Az új tanév konfliktusai - Feszültségoldó technikák

2019. szeptember 03.

Kép: joduma / PixabaySokszor még nagyobbaknál is tapasztalható, hogy a szeptemberi óvoda- vagy iskolakezdés nem sikerül problémamentesen. Beszoktatás, türelem, rajzolás - a három kulcsfogalom.  

Az újra-beszoktatás nehézségeinek oka:

  1. Ismét kötelezettség várja a gyereket - ehhez semmi kedve,
  2. Ismét elválik a szülőtől - hiányzik neki a szoros kapocs
  3. egyéb, személyes okból nem tud oldódni...

A régi ütem

Tehát a több hónapja nem látott közeg nem csak várakozás, de egyben kihívás is a gyermek számára. Tudja, hogy voltak szabályok, melyekhez most ismét alkalmazkodni kell, illetve azt is tudja, hogy mostantól ismét fél vagy egész napra távol lesz családjától. Nem könnyű ezt feldolgoznia! Segíthetünk hát neki ebben.

Mint mindenkinek, a gyereknek is kell egy kis átmeneti idő, hogy felvegye a megfelelő ritmust. Ezért éppen úgy, mint az első óvodai vagy iskolai napokban, most is hagyjunk neki egy kis „beszokási” időt (remélhetőleg ezt az óvónénik és a tanító nénik is megteszik).

- Ha tehetjük, hozzuk el ebéd után legalább az első két nap;
- Ne kérdezgessük, hogy „ettél-e, aludtál-e, van-e már barátod”?

Ha ezeken túl vagyunk, igenis álljunk ki magunkért: „Holnaptól már ott fogsz aludni, és uzsonna után megyek érted!” vagy „ A jövő héttől tudod, már beindul a tanulás is, és fontos megint a leckeírás, odafigyelés, amit én is számon fogok kérni, mint tavaly!” stb.

Mellékutak

Egy megfelelés-kényszeres gyerek azonban ezt a helyzetet mégis feszültségekkel teli módon éli majd meg. Erre nekünk is fel kell készülni. Ne ijedjünk meg tehát, ha a gyerek fájó hasra, fejfájásra panaszkodik. A legrosszabb, amit tehetünk ilyenkor, hogy rögtön orvoshoz rohanunk, és nem visszük a közösségbe. Várjunk tehát, egy pár napig, s ha addig nem múlik, akkor keressük fel háziorvosunkat.

Jellemző az évkezdésre, hogy sok gyerek náthás lesz, esetleg köhög. Ez annak a következménye, hogy újból hozzá kell szoknia a közösségi „bacikhoz”. Ilyenkor alkalmazzunk inkább gyógynövényes kivonatokat. Ha a tünetek egy-két nap alatt enyhülnek, akkor csupán a fent említett dologról lehetett szó.

Figyeljünk nagyon az első szülőin, és igyekezzünk részletesen megtudni a napirendjüket, szokásrendjüket (lehet, hogy a tavalyi évhez képest ez megváltozott). Ezt a lehetőségekhez képest otthon is kellene követni ahhoz, hogy a közösségben könnyebb dolga legyen.

Vegyük tudomásul, hogy a gyerek ezekben a napokban sokkal fáradtabb lesz, ezért a megfelelő óraszámú pihenés is elengedhetetlen számára. Egy 1-3 éves gyerek 7 körül, 3-6 éves 8 körül, 6-9 éves 9 körül, 9-13 éves ½10 körül pihenjen le.

Pihenés – minden nap

Otthon sokat játsszunk vele, élvezzük még ki a szabadságot, a szeptemberi jó levegőt. Ráérünk majd télen bent kucorogni a lakásban. Nem az a lényeg, hogy most behozzuk a nyári elmaradásunkat és elkezdjük a gyereket fejleszteni. Ezt halasszuk a szeptember második felére.

Mit üzennek a rajzok? 

A fontos az, hogy sokat és szabadon rajzolhasson többféle íróeszközzel többféle felületre (Porba, homokba, függőlegesen és vízszintesen, nagy és kisebb lapokra, melyek különböző színűek. Sok féle fogású és színű táblakréta, zsírkréta, ceruza). Ez segíti a gyereket abban, hogy könnyebben feloldódjon.

Ha rajzának minősége az eddigi rajzait közelíti meg elsődlegesen színhasználatban, nyomatékban, nagyságban, akkor minden rendben. Átmenetileg azonban előfordulhat visszaesés (erősebb nyomaték, pici formák, esetleg firka, erősebb színek). Ezzel sincs semmi baj. Ha ez szeptember végére visszaáll, akkor semmi teendő nincs. Ha azonban nem, kell kérni segítséget, mert a gyerek nem vette könnyen az újesztendőt.

Nem szeretnék elfelejtkezni a szülőkről sem. Igen, nektek szülőknek sem könnyű ez az időszak. Legyetek hát magatokkal is türelmesek, tudva, hogy átállni számotokra sem egyszerű feladat. Hiszen beindul a pontos időre érkezés, a reggeli készítés, a különórák, stb. Fogjatok hát össze párotokkal, esetleg szülőtársaitokkal és osszátok meg a terheket.

forrás: Harmonet.hu