Információk, érdekességek

Baj, ha horkol a kisgyermek?

2020. október 29.

A fotó illusztráció: pixabay.comHorkolni nem csak az elhízott férfiak szoktak; olyannyira nem, hogy az óvodás, kisiskolás gyermekek közül is körülbelül minden tizedik horkol. Ha a horkolás rendszeres, nem szabad az éjjeli zajokat elbagatellizálni, javasolt a gyermekorvos felkeresése.

A horkolás ugyanis légzési apnoe-hoz, azaz az alvás közben tapasztalható légzéskimaradáshoz vezethet. A légzési apnoe veszélyes, mert amellett, hogy az alvási ritmust megzavarja, az agy regenerálódási folyamatait gátolja és oxigénhiányt idézhet elő a szervezetben. Az alvászavarok és az oxigénhiány fejlődésbeli zavarokat okozhat, a koncentrálóképességet csökkentheti, ami pl. az iskolai teljesítmény romlásában nyilvánulhat meg. Felmérések szerint a rendszeresen horkoló gyermekek az iskolában átlagosan fél jeggyel gyengébb eredményeket érnek el, mint a nem horkoló kortársaik.

Ha az éjjel horkoló gyermek nappal gyakran fáradt, nehezen tud koncentrálni, kimerült, vagy figyelemhiányos, hiperaktív, netán agresszív viselkedésű, arra is gondolni kell, hogy kapcsolat állhat fenn a horkolásos éjjelek és a nehéz nappalok között.

Mi okozhatja a horkolást?

1. Az anatómiai okok között a levegő orrüregben történő szabad áramlását akadályozó tényezők említhetők:

  • az orrmandula, illetve a torokmandulák megnagyobbodása
  • orrpolip
  • nagyobb nyelv
  •  különféle fejlődési rendellenességek

A fotó illusztráció: pixabay.com2. A túlsúlyos gyermekeknél gyakoribb a horkolás, mint a nem elhízott társaiknál.

3. A dohányzó szülők miatt dohányfüstös környezetben élő gyermekek között több horkol, mint a tiszta levegőt szívók között.
4. A kisfiúknál gyakoribb a horkolás, mint a kislányoknál.
5. Bizonyos betegségek, amik izomgyengeséggel járnak, szintén okozhatnak horkolást.

A szülőknek tanácsos tájékoztatni a gyermekorvost, ha a kicsi rendszeresen horkol

A gyermekorvos – a szükséges vizsgálatok mellett – minden bizonnyal kérdéseket fog feltenni a gyermek viselkedéséről, koncentrálóképességéről is. Lehetséges, hogy a gyermekorvos által javasolt ún. „alváslabor” szakemberei nyújtanak megnyugtató megoldást a problémára. A kezelést illetően meg kell nyugtatni a szülőket, hogy nem kell egyből a műtétre gondolni. Minden esetben mérlegel az orvos, hogy szükséges-e egyáltalán a műtét, pl. a mandulák eltávolítása.

A mandulák megnagyobbodása sok esetben „csupán” egy fertőzés eredménye; míg egy nátha egy-két hetes horkoláshoz, addig egy kezeletlen arcüreggyulladás akár hosszabb ideig tartó hangos alváshoz is vezethet. Ilyen esetekben a fertőzés gyógyszeres kezelése általában elegendő a probléma orvoslására.

Van, amit sosem szabad elkövetni: a horkoló gyermek álmából való felébresztése, netán a felnőttek számára készült horkolás elleni tapaszoknak a kicsik orrára ragasztása nem jelent megoldást a problémára.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu