Információk, érdekességek

Bőrápolás: az éjszakai krém használata

2019. augusztus 24.

Reggelente, ébredés után fakó arcot látunk a tükörbe nézve? Húzódik, feszül a bőrünk, esetleg zsírosodik, vagy egyre jobban észrevehető, apró bőrelváltozásokat tapasztalunk rajta? Eljött az idő, hogy az esti bőrápolásból semmiképp se hagyjuk ki az éjszakai krém használatát!

Fotó: 123rf.comÉjjel a bőr anyagcseréje a legaktívabb. A nyugodt környezetben, állandó, nem túl magas hőmérsékletű helyen történő, pihentető alvás ideális körülményeket biztosít a bőr mélyreható regenerálódásához. Hajnali 3 és reggel 6 óra között a vérkeringés gyorsul, elősegíti a toxikus anyagok eltávozását a szervezetből, miközben a bőrsejtek megújulása is észlelhető. Bőrünk „helyreállító” módban van, és számít minden, a bőr öregedését gátló, vagy a sejtek reprodukcióját és növekedését, a kollagénszintézist elősegítő megoldás.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő éjszakai krémet?

Ha „húzódik” a bőr: erősen hidratáló éjszakai készítményre van szükségünk. Annál is inkább, mert a bőr víztartalmának párolgása jelentősebb éjszaka, mely folyamat a csúcspontját reggel 8 óra körül éri el.

Amikor viszket a bőr: a selymes állagú bőrnyugtató krémeket részesítsük előnyben. Az éjszakai bőrápoló lehetőleg ne tartalmazzon túl sokféle hatóanyagot. A leghasznosabb, ha ez a krém kiegészíti a bőrtípusunk szerint választott nappali krém hatását. Helyesen tesszük, ha ugyanabból a termékcsaládból választunk nappalra és éjszakára.

Száraz bőr esetén: az éjszakai krém legyen tápanyagokban gazdag, de könnyű állagú, hogy semmiképp se tömítse el a pórusokat. Tartalmazhat algakivonatot, növényi olajokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, B5– és E-vitamint, esszenciális zsírsavakat. További fontos hatóanyagok ajánlottak a krémben: az urea természetes hidratáló anyag, a hialuronsav, mely többek közt hat a száraz bőr okozta ráncosodás ellen, a ceramid-3 hatóanyag, mely regenerálja a bőrt az éjszaka folyamán.

Kombinált és zsíros bőrre: a faggyúmirigyek túlzott termelődését csökkentő hatóanyagokat tartalmazó krémek javasoltak. Az antibakteriális, olajmentes krémek pl. hidratálják a bőrt, és egyúttal befolyásolják a faggyúkiválasztást a pórusösszehúzó hatás révén. Javítanak a zsíros bőrön gyakran megjelenő pattanások, aknék, mitesszerek állapotán, illetve felveszik a harcot azok kialakulása ellen.

Miért hasznos az éjszakai krém?

Az éjszakai krémek másféleképpen hatnak a bőrre, mint a nappaliak, amellett éjjel a bőrünk fogékonyabb a hatóanyagokra. Míg egyes krémeknek azonnali hatásuk van a pihenőidő alatt, és kisimultabbnak látjuk a bőrünket már reggel, ébredés után, addig a legtöbb készítmény esetében mintegy három hetet várni kell – ami a bőrsejtek megújulásának hozzávetőleges ideje – az érzékelhető hatás elérése érdekében. Azt is tudnunk kell, hogy a kötőszöveti rostok, a kollagén és az elasztin termelődését stimuláló hormonszintézis alvás közben fokozódik.

Az éjszakai krém összetevői eltérőek a nappalitól: tápláló, sejtmegújító, a bőr rugalmasságát helyreállító hatóanyagokat tartalmaznak, melyek mélyen hidratálnak. A krémek általában könnyű, gél állagúak. A legfontosabb azonban a rendszeresen elégséges ideig tartó alvás – ez minden, közvetlenül a lefekvés előtt alkalmazott krém jótékony hatásának előfeltétele.

forrás: Bébik.hu