Információk, érdekességek

Cserepes ajkak ekcéma miatt?

2019. június 26.

Nem csak a tavaszi szeles időjárás miatt érezhetjük száraznak, repedezettnek az ajkainkat. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus elmondta, miről ismerhető fel és hogyan kezelhető az ekcémás cheilitis vagy ajak dermatitisz nevű betegség.

Fotó: 123rf.comRossz szokások és allergia is okozhatja

Teljesen normális, ha időnként az ajkak bőre kirepedezik, kiszárad, a szájszél is berepedezhet. A téli hideg és a tavaszi szél mellett a nyári erős napsütés is próbára teszi a bőrt ezen az érzékeny területen, ám gondos ápolással – megfelelő hidratálással, ajakápoló készítményekkel – ezt meg tudjuk előzni, ha pedig már kialakult, akkor kezelni. Előfordulhat, hogy a bőrprobléma tartósan megmarad, vagy rendszeresen kiújul.

„Az érzékeny, atópiás bőrű egyéneknél az ajkakon és az ajkak körül is jelentkezhet bőrirritáció. Ilyen esetben a panaszok elhúzódóak és sok esetben jóval látványosabbak is. Nemcsak az ajkak bőre, hanem körülötte az arc is kipirosodik, az ajkak körül – kívül és belül is akár – hámló, kiszáradt, gyulladt, viszkető bőr látható.”

A fájdalmasan húzódó száraz bőrt okozhatja:

– az ajkak harapdálása,
– az ajakápoló, rúzs, fogászati anyagok, fogkrémek, fogpótlások, fogszabályzó valamely összetevőjével szembeni érzékenység,
– bizonyos élelmiszerek fogyasztása,
– cigarettafüst,
– pollenek,
– hormonszint változása,
– stressz,
– fokozott verejtékezés,
– gombás, vagy bakteriális eredetű fertőzés.

Hogyan kezelhető?

Attól függően, hogy mi okozza a bőrtüneteket, a kezelés történhet szteroid tartalmú krémekkel, vagy gomba- és baktériumellenes készítményekkel. Nagyon fontos a rendszeres hidratálás, a szakember segítségével kiválasztható a megfelelő hipoallergén, illetve illat- és adalékmentes készítmény.

A problémás összetevő beazonosításában nyújt segítséget az epicután allergia teszt. A vizsgálat során a hát bőrére tapaszokat ragasztanak, melyekre előzőleg felvitték azokat a standardizált allergéneket, amelyekre a szervezet reakcióját vizsgálják. A tapaszok alatt a bőrreakciót megadott időközönként ellenőrzik. Ha bőrpír, viszkető kiütés jelentkezik, akkor az illető az adott összetevőre allergiás. Ha a továbbiakban arra ügyel, hogy olyan termékeket használjon, amelyek az adott összetevőt nem tartalmazzák, akkor meg tudja előzni a kellemetlen tünetek kialakulását.

forrás: Bébik.hu