Információk, érdekességek

Enyhe és súlyos tüneteket is okozhat a földimogyoró allergia

2019. december 05.

A földimogyoró egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek gyakran okoznak táplálékallergiát. A tünetek súlyossága az egészen enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig is terjedhet. Hogy kinél, milyen súlyos tüneteket okozhat, egy új típusú allergiateszt segíthet eldönteni.

Fotó: 123rf.comAz allergia tünetei
A földimogyoró kapcsán fellépő reakciók már közvetlenül a magvak fogyasztása után pár perccel is jelentkezhetnek. A tünetek súlyossági foka az enyhébb szájnyálkahártya zsibbadástól az arcon, száj körül, szemeknél jelentkező ödémán keresztül az életveszélyes, fulladással is járó anafilaxiás sokkig terjedhet. Nem mindegyik jelentkezik egyszerre, ezért érdemes már akkor is orvoshoz fordulni, ha csak egy, vagy két tünetet észlelünk, a beteg állapota ugyanis rövid idő alatt rosszabbodhat – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Egyéni érzékenységtől függően a földimogyoró allergia tünete lehet hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, bőrkiütés, ekcéma, légszomj és nehézlégzés. Az allergiás beteg ellátása azért igényel orvosi segítséget, mivel az enyhébb tünetekből is rövid idő alatt kialakulhat életveszélyes állapot: anafilaxia.

Mitől függ a tünetek súlyossága?
Az egyéni érzékenység attól is függ, hogy a földimogyoró allergén összetevői közül, az adott betegnél melyik okozza a tüneteket. A multiplex allergiateszt az eddigieknél pontosabb diagnózist, így sikeresebb kezelést tesz lehetővé. Segítségével meghatározható, hogy a földimogyoró melyik allergén komponensével (összetevőjével) szemben áll fenn allergia. Ezt azért is fontos megismerni, mert az egyes allergén összetevők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. „A földimogyoró öt allergén komponense közül négy súlyosabb reakciót is képes előidézni, egyről azonban tudjuk, hogy csak helyi reakciót okoz a szájnyálkahártyán, ez esetben tehát nem kell életveszélyes reakció kialakulásától tartani.”

Megtudhatjuk, hogy kinőhető-e az allergia!
Dr. Hidvégi Edit
elmondta, hogy a földimogyoró allergia életveszélyes következményekkel járhat, ezért érdemes utána járni, hogy az öt komponens közül melyik az, amivel szemben fennáll az allergia. Amennyiben a vizsgálat során beigazolódik, hogy az Ara h 8 összetevő az, akkor ez esetben „mindössze” enyhe, helyi szájnyálkahártyán jelentkező tüneteket okoz a földimogyoró fogyasztása. Ez az információ azért is fontos, mert gyermekeknél ez alapján következtetni lehet az allergia lefolyására. A kis kockázatú komponensekkel szembeni allergia nagyobb eséllyel elmúlhat, míg a magas kockázatúakkal szembeni allergia jellemzően nem nőhető ki gyermekkorban. 

forrás: Bébik.hu