Információk, érdekességek

Erre ügyeljen, ha antibiotikumot szed a gyermeke!

2020. február 11.

Az antibiotikumok hatásos fegyverek a legkülönfélébb baktériumok okozta fertőzésekkel szemben, de csak akkor, ha az előírásoknak megfelelően alkalmazzák őket. A helytelen antibiotikum-alkalmazás számos esetben a várt terápiás hatás elmaradásához vezethet.

 

AFotó: gettyimages.com nem ésszerű alkalmazás további súlyos következménye lehet az – mint az már több antibiotikumnál be is következett -, hogy a kórokozók gyógyszerrel szembeni érzékenysége csökken. Bekövetkezhet, hogy egyes hatóanyagok hatástalanná válnak, azaz kialakul és terjed a rezisztencia,- ennek pedig igen komoly következményei lehetnek a jövőre nézve. Előfordulhat, hogy néhány év elteltével számos baktériummal már nem tudjuk felvenni a harcot, tehetetlenül állunk velük szemben, mert nem lesz hatásos gyógyszer a kezünkben.

Mire kell ügyelni antibiotikum szedésekor?

  • Az antibiotikumok csak és kizárólag baktériumok okozta fertőzések kezelésére szolgálnak

Ebből következik, hogy vírusok és gombák ellen hatástalanok. Fölösleges, sőt – a rezisztencia veszélye miatt – veszélyes gyakorlat a legenyhébb nátha esetén is antibiotikum szedésére gondolni, vagy arra kérni az orvost, hogy írjon fel antibiotikumot. Az influenzát is vírusok okozzák, az antibiotikumoktól nem gyógyul meg az influenzás beteg.

Attól függően, hogy melyik baktérium okozza az adott megbetegedést, más-más típusú antibiotikumot rendelnek az orvosok. Ritkán egyértelmű azonban, hogy melyik baktérium támadta meg a szervezetet. Emiatt a súlyos, makacs, kiújuló megbetegedések esetén mikrobiológiai laboratóriumban történő tenyésztéssel történik a kórokozó pontos meghatározása, és a legalkalmasabb antibiotikum kiválasztása.

  • Mennyi ideig tart az antibiotikumos kezelés?

A kezelendő kórképtől és az antibiotikum fajtájától függően különböző ideig tarthat egy terápia, lehet például 5 nap vagy 7 nap is. Általában ennek megfelelő számú tabletta (pl. 10 vagy 14 darab) található a csomagolásokban, illetve a folyékony gyógyszerformák esetén is ennek megfelelő mennyiséget tesznek egyetlen kiszerelésbe.

Jó esetben, bár már egy-két nap elteltével javul a betegek állapota, mégsem szabad elbizakodni és az antibiotikum-szedést abbahagyni. Minden esetben az előírt ideig kell szedni a baktériumellenes készítményeket.

  • Hogyan kell az antibiotikumot alkalmazni?

Az antibiotikumok különféle gyógyszerformákban alkalmazhatók, lehetséges, hogy a kórházakban injekcióként kapja a beteg, otthoni betegápolásnál kisebb gyermekeknél „kanalasként”, nagyobbaknál tablettaként, kapszulaként is rendelheti az orvos.

  1. A tabletták bevétele lehetőleg vízzel történjen, mert a tejtermékekkel, gyümölcslevekkel való bevétel az antibiotikumok felszívódásának és hatásának a csökkenéséhez vezethet.
  2. Előírásoknak megfelelően ügyelni kell a bevételi időpontokra. Az étkezés előtti vagy utáni bevétel betartásával a mellékhatások is csökkenthetők.
  • Milyen mellékhatásokkal kell számolnunk?

Fotó: 123rf.comAntibiotikumok szedésekor jellemző mellékhatások a gyomor- és bélrendszeri panaszok. Hasmenés, puffadás, étvágytalanság gyakran felléphet. Emellett egyéb, ritkábban tapasztalt mellékhatások is vannak. Amennyiben súlyos mellékhatások alakulnak ki, mindenképpen orvoshoz, kórházba kell vinni a beteget!

Az antibiotikumok okozta mellékhatások – már az antibiotikumok szedésének időszakában is – mérsékelhetők probiotikumok szedésével. Emellett, az antibiotikum kúra befejeződése után az egészséges bélflóra helyreállításában is segítséget nyújtanak a jótékony baktériumok, a probiotikumok. Együttes alkalmazásuk során ügyelni kell arra, hogy az antibiotikum és a probiotikum bevétele között legalább két óra teljen el!

  • Amivel tilos együtt szedni az antibiotikumokat
  1. Az antibiotikumoknak számos egyéb gyógyszerrel lehet nem kívánatos kölcsönhatása, például a penicillin-származékoknak egyes köptetőkkel való együttes adagolása kerülendő. A kezelőorvossal, gyógyszerésszel ilyen szempontból is egyeztetni kell a szedett gyógyszereket, legyenek azok akár vénykötelesek, akár recept nélkül megvásárolhatók.
  2. Több antibiotikum szedése (pl. ciprofloxacin, ofloxacin hatóanyagok) szedése gyermekkorban és serdülőkorban lehetőleg kerülendő. Előfordulhat azonban, hogy az kezelendő kórkép súlyossága mégis szükségessé teszi ezeknek az alkalmazását.
  3. Az ismert penicillinallergia (a penicillinek csoportjába tartozó hatóanyagokra pl. amoxicillin vonatkozó allergia) tényét mindig közölni kell az orvossal, aki ennek fényében választ egyéb antibiotikumot.
  4. Egyes antibiotikumok fényérzékenyítő hatásúak, és arra érzékeny egyéneknél már minimális napozás, szabadban tartózkodás hatására is erős bőrégéshez vezethetnek. A fényérzékenyítés tényére a betegtájékoztatók is felhívják a figyelmet, ennek megfelelően kell a gyermekek fényvédelméről gondoskodni. Ha mégis elkerülhetetlen a napon tartózkodás, akkor magas fényvédő faktorú készítménnyel kell védeni a szabadon hagyott bőrfelületet.

Összefoglalva: antibiotikumot csak orvosi utasításra, előírásszerűen szabad alkalmazni!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu