Információk, érdekességek
Főzelékkészítés babáknak – receptekkel
2022. szeptember 19.
Kisbabának a kiválasztott és előkészített zöldséget (10 szem borsót, 5 hüvely zöldbabot, 3-4 karfiol- vagy brokkolirózsát stb.) egy kisebb burgonyával puhára pároljuk. Mivel ezek a sok rostot tartalmazó zöldfélék nehezen emészthetők, az ezekből készült főzelékeket fogatlan csecsemőnek csak passzírozva vagy turmixolva és kiskanállal etetve (nem cumisüvegből) adjuk.
Az egészen zsenge, fiatal zöldséget soha ne főzzük, hanem egy kevés olajban vagy vajon a saját levében pároljuk puhára. A már megkóstolt és elfogadott zöldségfélék társíthatók.
Sütőtökfőzelék
Hozzávalók: Sütőtök, birsalma, burgonya, vöröshagyma, fokhagyma,
kakukkfű, vaj, cukor, só, bors, zöldségpor, szerecsendió, gyömbér, curry,
habtejszín, narancslé.
Elkészítés: Meghámozunk és apró kockákra vágunk fél kiló sütőtököt, 1 nagyobb birsalmát (lehet savanykás alma is) és 1 nagyobb burgonyát. 1 vöröshagymát és 1 gerezd foghagymát felaprítunk, és mokkáskanálnyi szárított kakukkfűvel együtt 5 deka vajon (vagy kókuszzsíron) megpároljuk.
Megszórjuk 1 kiskanál cukorral vagy mézzel, és kevergetve sütjük, amíg a cukor barnulni nem kezd. felöntjük 3 deci vízzel és hozzátesszük a zöldség-gyümölcs kockákat. Sóval, borssal, szárított zöldségporral, csipetnyi szerecsendió-reszelékkel, gyömbérrel, curryval fűszerezzük, lefedjük, és takarékon 15 perc alatt készre főzzük.
Adunk hozzá 1 deci habtejszínt, ezzel is felfőzzük, majd a tűzről levéve, folytonos keverés mellett, belecsorgatjuk egy fél narancs levét. főtt húsok (vadhúsok!) mellé rizzsel, krumplipürével tálaljuk.
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók: borsó, krumpli, cukorborsó, só, cukor, petrezselyemzöld.
Elkészítés: a baba első borsófőzeléke, úgy készül, hogy 2 evőkanál darabolt krumplihoz 10 szem friss, zsenge cukorborsót, pici sót, pici cukrot, petrezselyemzöldet adunk, és egy kevés vízzel, fedő alatt 15 percig főzzük. Ezután vagy átpasszírozzuk, vagy robotgéppel pépesítjük (az összezúzott édes borsóhéj nem árt, rostanyagot szolgáltat). néhány kanálnyi adaggal kezdjük a szoktatást. Ha szereti, a következő alkalommal már dúsíthatjuk 1 evőkanál kávétejszínnel vagy babatejporral. a krumpli helyettesíthető krumpli-, rizs- vagy kukoricapehellyel is.
Pórés burgonyafőzelék
Hozzávalók: Póréhagyma, sárgarépa, fokhagyma, vaj, liszt, fehérbor, burgonya, babérlevél, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítés: 4 póréhagyma fehér részét, 4 kisebb sárgarépát és 1 gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk, és 4 deka vajon 5 percet pároljuk. Megszórjuk 4 evőkanál liszttel, és kavargatva egy kicsit együtt is sütjük. Meglocsoljuk 1 deci fehérborral, és 4-5 perc alatt az alkoholt elpárologtatjuk. adunk hozzá 4 nagyobb felkockázott burgonyát, és felöntjük annyi húslevessel (vagy csak vízzel), amennyi a zöldségeket ellepi. 1 babérlevéllel, sóval, borssal, petrezselyemzöldjével ízesítve készre főzzük. A babérlevelet kidobjuk, vágott metélőhagymával vagy zsázsacsírával megszórjuk, és húsgombóccal vagy fűszeres húsfalatkákkal tálaljuk.
Hasznos tanácsok, rengeteg recept Dr. Kerekes Judit: jó étel, jó élet című könyvében. Rendelje meg a Galenus webáruházban!
forrás: Bébik.hu