Információk, érdekességek

Gluténmentes sört dobtak piacra Pécsett

2019. február 13.

Aki gluténérzékeny, annak a (legtöbb) sörről le kell mondania. Pedig nyáron - amit már nagyon várunk - milyen jól tud esni... Egy magyar fejlesztésnek, egy átalakított receptnek és rengeteg laboratóriumi vizsgálatnak köszönhetően már elérhető az első olyan, itthon készülő sör, amelyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.  

A sörgyártáshoz használt árpa a leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyagok listáján szerepel, miközben egyre többet hallani arról, milyen sok embert érint a gluténérzékenység. A betegség nem más, mint a gabonanövényekben található gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.

A glutén- vagy lisztérzékeny betegek igen kellemetlen tünetekkel szembesülnek: leggyakrabban emésztőszervi problémák jelentkeznek náluk, de a fel nem ismert gluténérzékenység okozhat akut fejfájást, bőrbetegségeket is. Magyarországon egyre nő a diagnosztizált gluténérzékenyek száma, de rengetegen vannak olyanok is, akik még nem tudják, mi okozza a kellemetlen tüneteket. A betegség sajnos nem gyógyítható, és egy életre szól, viszont a glutén étrendből történő teljes kiiktatásával a panaszok megszűnnek. A gluténérzékenyeknek eddig le kellett mondaniuk a legtöbb sörről is, hiszen annak legfontosabb alapanyaga az árpamaláta. Kapható ugyan néhány import gluténmentes sör a magyar piacon, ám azok ára igen magas, és rendkívül nehéz beszerezni őket.

A lisztérzékenyek számára tehát remek hír, hogy újból élvezhetik a sörözés örömeit, hiszen egyre több helyen, a hagyományos sörökkel azonos áron érhető el a Pécsi Gluténmentes Lager. Persze rögtön felmerül a kérdés: hogyan lehet egy sör, amihez rengeteg árpamaláta szükséges, gluténmentes?

A Pécsi Sörfőzde sörmestere, Hanák Dávid elmondta: a sörfőzdében házon belül végzik el a sörlé gluténmentesítését. A sörmester elárulta, hogy majdnem egy év termékfejlesztési munka áll a gluténmentes sör mögött, amelyhez épp olyan árpamaláta érkezik Pécsre, amilyet hagyományosan  is használnak, ám a gluténmentes verzió esetében egy speciális gluténmentesítési eljáráson megy keresztül a sörlé. Tehát a sör nem tartalmaz semmilyen plusz összetevőt, de kevesebbet sem – persze a glutént leszámítva – mint a főzde hagyományos termékei, amelyek vízből, árpamalátából, komlóból készülnek, sörélesztő hozzáadásával.

A sörmestertől azt is megtudtuk, hogy 20-30 literes, kis hordós főzetek hosszú során keresztül kísérletezték ki az új terméket, amelyet egy független cég, csomagolási egységenként vizsgál be a piacra kerülés előtt, annak érdekében, hogy garantálni tudják: a glutén a megengedett határérték alatt van benne. A magyar és európai uniós jogszabályok szerint egyébként kilogrammonként 20 mg glutén megengedett egy, még gluténmentesnek tekinthető termékeben. A gluténmentes sör gluténtartalma 4 mg/kg alatt van. 

forrás: Harmonet