Információk, érdekességek

Gyógyszer helyett: az egészség 12 alappillére

2021. november 29.

Manapság egyre többet költünk betegségeink kezelésére, egészségünk helyreállítására, gyógyszerekre, terápiákra. Az az igazság, hogy nincs az a tabletta vagy orvosi kezelés, ami többet segítene az egészség tartós megőrzésében, mint az életmódunk: az, hogy napról napra mennyire egészséges életet tudunk élni. Ma már számtalan módszer és eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy visszatérjünk eredendő állapotunkba, a tökéletes testi-lelki jólétbe. Az alábbiakban azokat gyűjtöttem össze, amelyeket bárki könnyen megvalósíthat egy kis odafigyeléssel, különösebb időbeli vagy anyagi ráfordítás nélkül.  

Mi a helyzet a genetikával?
Sokan gondolják azt, hogy azok az öröklött betegségek, amelyekben a felmenőik szenvedtek, szükségszerűen megjelennek majd az ő életükben is, ebbe jobb hát beletörődni. Pedig egyáltalán nem vagyunk a génjeink áldozatai!
A Humán Genom Projekt nevű hatalmas kutatás, melynek során feltérképezték a teljes emberi génállományt 1996 és 2006 között, rávilágított, hogy minden egyes génünk 30.000 fehérjét képes létrehozni, amelyek különböző módon jelennek meg végleges formájukban a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy lehet ugyan egy genetikai hajlamunk egy bizonyos betegség tekintetében, de egyáltalán nem szükségszerű, hogy az valóban ki is alakuljon az életünkben.
Az életmód ugyanis a génjeinkre is hatással van: ha folyamatosan stresszben élünk, génjeink egész mást valósítanak meg, mintha a pozitív dolgokra összpontosítanánk. Ehhez hasonlóan, ha egészséges, friss, teljes értékű ételeket eszünk,  egész mást valósítunk meg génkészletünkből, mintha gyorsételeken élünk.

Mely betegségek előzhetőek meg az egészséges életmóddal?
Talán helyesebb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy ’Melyek nem?’. Minden egyes döntés ugyanis, ami napi életminőségünket érinti, hatással van a szervezetünkre és így a lehetséges betegségekre is. Még az alábbi súlyos betegségek is kivédhetők a megfelelő étkezéssel, elegendő mozgással és az érzelmi egyensúly kialakításával:

  • Rák
  • Szívbetegségek
  • Diabétesz
  • Alzheimer- és Parkinson-kór
  • Magas vérnyomás
  • Hormonális zavarok

12 egyszerűen megvalósítható tipp a hatékony életmódváltáshoz

1. Szex és intimitás

A kielégítő szexuális élet és a társunkhoz fűződő szeretetteljes kapcsolat bizonyíthatóan ellenállóbá teszi az immunrendszerünket és csökkenti a stresszt. Ezért ha szexuális vagy párkapcsolati problémák adódnak az életedben, szánj időt és figyelmet ezek megoldására.

2. Elegendő pihenés
Napi 8 óra – ez a minimum! Ha rendszeresen 6 vagy 7 órákat alszol, növeled a magas vérnyomás, az elhízás, a diabétesz és a rák kockázatát, ráadásul az anyagcserédnek, a bőrödnek és a szépségednek is ártasz. Ennek oka, hogy a cirkadián ritmusunk, vagyis a napi biológiai óránk szabályozza sejtjeink energiaháztartását és fehérjeellátását is,  ha ez a ritmus felborul, azzal károkat okozhatunk a szervezetünk helyes működésésben is.
Nem meglepő az sem, hogy a súlyos alváshiányból eredő koncentrációs zavarok növelik a balesetek és a munkahelyi sérülések veszélyét is.

3. Egészséges fogak
A fog-és ínybetegségek és a nem megfelelő szájhigiénia nemcsak önmagukban jelentenek problémát, összefüggésbe hozhatók egy sor más betegséggel, úgy mint a cukorbaj, különböző szívproblémák, köztük a szívroham és az alacsony születési súly. A napi legalább kétszeri fogmosás, a fogselyem használata és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés alapvetően fontos a megelőzésben!

4. Napfény – télen is!
Igyekezz télen is annyi időt a friss levegőn, a szabadban tölteni, amennyit csak lehetséges. Ilyenkor ugyanis még fontosabb, hogy szervezetünk elegendő napfényhez jusson. Ez nemcsak a jó hangulatunkért szükséges, hanem ahhoz is, hogy a D-vitamin elegendő mennyiségben termelődjön sejtjeinkben.
Kutatások szerint a rák kialakulásának kockázatát például felére csökkenti, ha biztonságos körülmények között, rendszeresen ér minket napsütés.
A D-vitamin receptorok ugyanis szinte minden sejtünkben megtalálhatóak az agysejtektől a csontokig, a D-vitamin így több mint 2-3000 génünket képes kiegyensúlyozni, ami a teljes génállományunk 10 %-a!

5. Iszol rendesen?
Ha napi 2-3 liter víz, délelőtt egy kis gyümölcslé és egy-két gyógytea, zöldtea a nap folyamán, amit megiszol  – ez az ideális.  Ami még belefér: egy-két csésze kávé és egy pohár (nőknek 1 dl, férfiaknak 2 dl) bor  – ezek az italok mértékkel fogyasztva rendelkeznek egészségvédő hatással. Időnként jót tesz egy-egy pohár sör is, bár a bor egyértelműen több beltartalmi értékkel rendelkezik, magas például az antioxidáns és polifenol-tartalma. Amit efelett iszol meg, az sajnos, lényegében már nem igazán tesz jót.

6. Hagyd abba a dohányzást
A dohányosok fele a cigarettázás következményeibe hal bele, mintegy 25 %-uk még 50 évesen, vagy annál is fiatalabb korban. A leszokáshoz kérj segítséget, keress alternatív módszereket, például vegyél igénybe biorezonanciás kezelést vagy fülakupunktúrát!

7. Kezeld megfelelően a stesszt!
A stressz, a negatív élmények és az érzelmi problémák mindannyiunk életében jelen vannak, aligha tudjuk őket kikerülni. Fontosabb, hogy hogyan kezeljük az érzelmi feszültségeinket, a megoldatlan konfliktusainkat, esetleg múltbéli sérelmeinket.  A feldolgozatlan érzelmek vagy stresszhatások ugyanis negatív hatással vannak egészségünkre is, minden szervünkre a fogínytől kezdve a szívig, és különféle megbetegedéseket okozhatnak a megfázástól egészen a rákig.
Számos bevált módszer létezik érzelmeink feldolgozására, kiegyensúlyozására, a harmonikus életérzés fenntartására. A különféle meditációs technikák, az ima, a pszichoterápia, a spirituális választerápia, és még számos más gyógyító vagy öngyógyító eljárás közül választhatunk aktuális vagy éppen régebbi érzelmi ügyek feldolgozásához. Sokszor egy kiadós edzés, egy baráti beszélgetés vagy helyesen kivitelezett böjt is közelebb vihet minket a megoldáshoz.

8. Mozgás, mozgás, mozgás
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres testmozgás elengedhetetlen mindenki számára. A rendszeresen végzett fizikai aktivitás:

  • növeli a test általános jólétét és ellenálló képességét
  • erősíti a csontozatot
  • csillapítja a fájdalmakat
  • csökkenti a  rák, a szívproblémák és a cukorbaj kockázatát
  • jobban alszunk és mélyebben pihenünk
  • könnyebben meg tudjuk tartani az optimális testsúlyunkat
  • ellenállóbak leszünk a betegségekkel és fertőzésekkel szemben
  • növeli agyunk teljesítményét, beleértve ebbe a gyerekek iskolai teljesítményét is.

Ráadásul sosem késő elkezdeni!

9. Gyakori kézmosás
A kézmosás még mindig a leginkább bevált megelőzés az influenza és egyéb vírusos megbetegedések tekintetében.

10. Egyél jó minőségű ételt!
Próbálj meg minél többször „valódi” ételeket enni a feldolgozott, tartósított, előrecsomagolt „imitációk” helyett. Ha van lehetőséged választani, inkább otthon főzz, mint hogy gyorsétterembe menj.  Használd változatosan a fűszereket (egyáltalán nem ördöngösség!), ahelyett, hogy olajjal, zsírral, cukorral vagy ízfokozó adalékokkal próbálnád meg ízletesebbé tenni a fogásokat. Fontos, hogy megfelelő miőségben fogyassz omega-3 zsírsavakat is (halak és tengeri állatok, lenmagolaj, krillolaj), amelyek fontosak a szívproblémák, rák és egyéb betegségek megelőzésében.

11. Egyél minél több nyers ételt
Az egészséges étkezés alapelve, hogy ételeink minél kevésbé legyenek feldolgozottak, és természetes formában kerüljenek a tányérunkra.
A feldolgozott, tartósított, kémiai vagy genetikai úton manipulált élelmiszerek több kárt okoznak a szervezetünkben, mint hasznot. Ha teheted, válaszd az organikus körülmények között, a lakóhelyedhez közel termelt, szezonális élelmiszereket. További fontos szempont, hogy az ételeket ne süssük-főzzük túl, inkább pároljuk rövid ideig.  Tévhit, hogy a főtt ételt könnyebben emésztjük meg, éppen ellenkezőleg, a nyers ételek enzimtartalma szükséges ahhoz, hogy az emésztés tökéletesen végbemenjen. Ezért próbálj meg minél több nyerset beiktatni az étrendedbe: egyél sok friss gyümölcsöt, zöldséget, gyakran kerüljön az asztalra saláta, nassolnivalónak válassz natúr magvakat és aszalt gyümölcsöket.

12. Ne mérgezd magad feleslegesen
Bár a manapság a szervezetünkbe jutó mérgek felsorolásával is egy egész könyvtárat tölthetnénk meg, mégis van esély arra, hogy ezek nagy részét elkerüljük.
Így például a háztartási tisztítószereket cseréld egyszerűbb ecetre, mosószódára vagy mosószappanra nagyanyáink bevált receptjei alapján, esetleg ökológiai tisztítószerekre, ha pénztárcád engedi. Légfrissítő helyett például használhatsz illóolajakat vagy füstölőt, rovarirtók helyett levendulaolajat stb.
Válj tudatos fogyasztóvá - ma már számos helyen informálódhatunk az egészségkárosító adalék- és egyéb méreganyagok tekintetében, például itt: http://www.tudatosvasarlo.hu/adatbazisok

(A cikkhez felhasználtam Dr. Mercola írását: Lifestyle Changes That Will Keep You Alive.)

forrás: Harmonet.hu