Információk, érdekességek

Gyógyszeres körömlakkok

2018. május 23.

Tűzpiros, ultramarin, magenta… ma már a szivárvány összes színében kaphatók körömlakkok. A körmöket azonban nem csak esztétikai célból lehet lakkozni! Vannak patikai körömlakkok is – jellemzően diszkrét, színtelen kivitelben.

Elsősorban gyermekeknél alkalmazhatók azok a kellemetlen ízű körömlakkok, amelyek a körömrágás rossz szokásáról való leszoktatásban segíthetnek. Ezek a száradást követően színtelen és a körmön észrevétlen maradó lakkok keserű ízű anyagokat, esetleg paprikakivonatot tartalmaznak, ami miatt elmegy a kisebb vagy nagyobb gyermekek kedve a köröm rágásától.

Gombásodás kezelésére

A gyógyszeres körömlakkok alkalmazásának a legfőbb oka a kéz- vagy lábujjkörmök gombás megbetegedése. A gombás fertőzések ritkán gyógyulnak meg gyógyszeres kezelés nélkül, a körömlakkos terápia 6-9 hónapig is tarthat, és ez alatt az idő alatt heti 1-7 alkalommal kell az érintett körmö(ke)t lakkozni.

A körmök betegségeinek a kezelése nagy kihívás, ugyanis a vastag körmök sok esetben a hatóanyagok számára is nehezen átjárhatók. Ezt az akadályt segíthet leküzdeni a köröm hidratáltságának növelése (pl. a kezelést megelőzően vízben áztatás), de egyszerűen kivitelezhető megoldás a köröm lereszelése, lekaparása is, ennek során szintén csökkenthető a köröm vastagsága, így a hatóanyag jobban hozzáférhet a gombás körömrészekhez.

A gombaellenes hatású, amolorfin vagy ciklopirox hatóanyagú körömlakkok legfőbb előnye a gombaellenes hatású krémekkel és kenőcsökkel szemben az, hogy a lakkok hosszabb ideig képesek a köröm felületén rögzülni, így több idő áll rendelkezésre, hogy a hatóanyagok bejussanak a köröm mélyebb rétegeibe.

Így érdemes használni

Ha valaki gyógyszeres körömlakkokat használ, annak ügyelnie kell a köröm lakkozás előtti előkészítésére: rövidre kell vágni a körmö(ke)t, és reszelővel (amelyet a gyógyszeres körömlakkok csomagolása általában tartalmaz) a köröm felső rétegét el kell távolítani. Ezt követően a száraz, zsírtalan körömfelületre kell a lakkot felkenni. Készítménytől függően a színtelen vagy enyhén sárgás színű lakkok felvitelét követően mintegy 0,5-2 perc szükséges a száradáshoz. Előfordulhat, hogy ezt követően néhány óráig nem javasolt a kezelt köröm vízzel való érintkezése – emiatt célszerű a készítmény alkalmazását az esti fürdés vagy zuhanyozás utánra időzíteni.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Patika Magazin