Információk, érdekességek

Hogyan kell nőnek lenni?

2021. március 08.

Sokat beszélgettem barátokkal mostanában arról, hogyan változtak meg a nők az utóbbi években. Ezt az "egyenjogúság" dolgot úgy érzem, kicsit félreértelmeztük. Az egyenjogúság nem azt jelenti, hogy úgy kell viselkednünk, mint a férfiaknak, hogy úgy kell káromkodni, mint focimeccseken szokás, olyan keménynek kell lennünk, és úgy is kell kinéznünk. Most elsősorban a "kinézettel" szeretnék foglalkozni, és azzal, mit is jelent nőnek lenni. Ugyanis a napokban elhangzott az a kérdés, hogyan kell megélni a nőiséget.

De maradjunk kicsit a kinézetnél. Divat lett a rövid haj. Azt mondják – rövidhaj párti ismerőseim – hogy rövid hajjal is lehet valaki nőies. Persze, ez igaz. De azért azt ne felejtsük el, hogy van az a mondás, ami igaz szokott lenni, hogy ahogy bent úgy kint, és ahogy kint úgy bent. Ahogyan a belső világunk hat a külsőre, úgy a külső is a belsőre. Sok nőnek gondot okoz a nőiség megélése. Kemények, és azt hangoztatják, keménynek kell lenni, mert az élet kemény. Ha te is így gondolsz az életre, akkor próbálj visszaemlékezni, kitől hallottad először ezt a mondatot, hogy az élet kemény. Bárki volt az, valószínűleg nem volt boldog ember. Én is hallottam a családomban hasonló kijelentéseket, és őseimnek tényleg kemény élete volt. Még akkor is, ha valaki választhatta volna a könnyebb utat, mert megkapta a választás lehetőségét. Viszont „az élet kemény” program mindent felülírt.

Ez a minta kihat a külső megjelenésre is. Kemény nőket ritkán látunk finom, nőies ruhákban, hosszú, lágyan leomló hajjal. A hosszú haj ősidők óta a nők ékszere. Ha visszanézünk, régebbi korokban a férfiak is hosszú hajat viseltek. Ugyanis a haj az az „érzékszerved” ami a fentről jövő „adás” vételét segíti. Ha megnézzük, a hosszú hajú férfiak általában érzékenyebbek, mint egészen rövid hajú társaik. Sok spiritualitással és művészettel foglalkozó férfi visel hosszú hajat. Nem véletlen. Mégis sajnos a kopaszra nyírt frizura van elterjedőben. Egy nőnél pedig úgy gondolom gyönyörű egy hosszú és szépen kezelt hajkorona. Ellenvélemény szokott lenni az, hogy a rövid haj praktikusabb, kevesebb „gond” van vele. Igazából a „gond” azzal van, hogy nem szeretnénk több időt fordítani magunkra, gyorsan túl szeretnénk lenni a reggeli fésülködésen, készülődésen. Vagyis nem akarunk többet foglalkozni magunkkal. Aki szereti saját magát, nem sajnálja a magára fordított időt. Nem gond felkelni reggel kicsivel korábban, hogy tegyünk magunkért, hisz ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, azt mások is látni fogják rajtunk. Példát is mutatva ezzel arra, hogy lehet jól érezni magunkat a mai világban is.

 

Szintén egy régi mondás, hogy nem a ruha teszi az embert. Ezzel nem értek egyet. És most nem a ruházatunk márkájára, árára gondolok. Hanem arra, hogy nem nőies ruhákban járunk, hanem nadrágban, és egyre férfiasabb ruhadarabokban. Már a férfi nyakkendő és kalap is hódít a női divatban, illetve a bakancsok, és hasonló cipők. Ezek után sokan jogosan kérdezik meg, hogy hogyan kell nőnek lenni? 

Egy nő, nő tud lenni minden körülmény között. Nem számít, milyen emberek veszik körül, és azok hogyan vélekednek róla. Ha rendelkezünk egészséges önbizalommal, nem számít mások véleménye. Nem az határoz meg bennünket, hogy mások mit mondanak rólunk. Egy igazi nőt minden pillanatban a nőiség kiáradó, lágy és szeretetteljes aurája vesz körül. Egy NŐ mellett a férfi igazi férfinak érezheti magát, mert a nőnek már nincsen szüksége játszmákra, nincs szüksége arra, hogy harcolni akarjon a férfival, hiszen pontosan tisztában van értékeivel és érzelmeivel. Játszmázni az a nő szeret, akinek még kell a harc ahhoz, hogy saját fontosságát és értékeit bizonyítani akarja. Az a nő, aki egységben van önmagával, már nem akar bizonyítani semmit. A kisugárzása megteszi helyette.

Egy nő nem kemény. Különbséget kell tennünk a keménység és a határozottság között. Egy határozott nő mellett a férfi nem érzi azt, hogy minden felelősség és gond rá hárul, mert párja is társ tud lenni a mindennapok harcaiban. A férfinak éreznie kell azt, hogy párja önállóan is megállja helyét az életben, nem csak rá támaszkodva. De ez nem azt jelenti, hogy közben átveszi az ő szerepét. A nő érzelmi biztonságot ad a férfinak. Érezteti vele, hogy lehet őszinte, mert minden körülmény közt biztonságban van. Igazán őszinték akkor lehetünk, ha tudjuk, hogy biztonságban vagyunk akkor is, ha megbotlottunk útközben. A rengeteg hazudozáshoz sajnos a biztonság érzésének hiánya vezet.

Egy igazi nő ki tudja mutatni a szeretetét, de nem teszi fel naponta a kérdést: „szeretsz még?” A NŐ mosolyogva néz a világra, mert tudja, hogy mosolya sorsokat tud megváltoztatni. Tud feltétel nélkül szeretni, a másikat nem megváltoztatni akarja, hanem önmagában kiteljesedni segíti. Egy igazi nő sosem fegyverként használja a nőiségét. Egy nő mellett, aki szeret, a férfi megtalálja azt a menedéket, amit évezredek óta sebzett lelke keres. Mert a férfi az elképzelésekkel ellentétben nem vadászik, hanem keresi azt az egyet, aki feltétel nélkül szereti, önmagáért.

forrás: Harmonet