Információk, érdekességek

Igyak vagy ne igyak málnalevél teát szülés előtt?

2017. július 26.

Kismamák dilemmája a málnalevél tea körül…

  • Egyik kismama ismerősöm azt mondta, hogy ő málnalevél teát iszik, hogy könnyebben menjen neki a szülés. Javasolta kipróbálásra nekem is. Vettem is málnalevelet, és otthon láttam a tea csomagolására írva a következőt: „a málnalevél tea a hasmenés kezelésének egyik hatékony módja, illetve a málnalevélből főzött teával való öblögetés segít a torok- és garatgyulladás okozta kellemetlen tünetek mérséklésében”. Nem történt tévedés? Nekem nem hasmenésem van vagy garatgyulladásom!

Nem történt tévedés: a gyógynövényes könyvekben és a málnalevél teák csomagolásán is az olvasható, hogy hasmenésre és torok- illetve garattáji gyulladások kezelésére alkalmazható a málnalevélből készült tea. Emellett azonban egyéb alkalmazási területei is vannak, például a kismamáknál. Népgyógyászati megfigyelések szerint a málnalevél tea ajánlható a várandós kismamáknak a terhesség utolsó heteiben, mivel az segíti a kismedence izomzatának ellazulását, így az szüléskor tágulékonyabb lesz. Úgy tartják, hogy a málnalevél tea fogyasztása a 34. terhességi hetet követően az anyaméhet ellazítja, a méhnyakat felpuhítja, és ennek köszönhetően a vajúdás idejét lerövidíti és a vele járó fájdalmakat csökkenti. Egyes ajánlásokban a gyermekágyas időszak alatt is javasolják a fogyasztását.

  • Valóban ennyire jó lenne a málnalevél teája?

Míg népgyógyászati adatok szerint a málnalevél tea megkönnyíti és meggyorsítja a szülést, addig klinikai vizsgálatok eredményei nem igazolják egyértelműen azt, hogy a tea fogyasztásával a vajúdási munka vagy idő csökkenthető. Abban azonban egyetértés mutatkozik, hogy a málnalevél alkalmazása nagy múltra tekint vissza, használata a terhességben biztonságos, és annak a magzatra nézve káros hatása nincs.

  • Hogyan készíthető el a málnalevél tea?

Egy teáskanálnyi száraz málnalevelet kell 10 percig 3 dl forró vízben áztatni, majd leszűrni. Mézzel vagy cukorral tetszés szerint ízesíthető. Napi maximum 1 liternyi mennyiség fogyasztása ajánlott belőle. A málnalevél egyéb teákkal kombinálható és fogyasztható terhesség alatt. A citromfű, a csipkebogyó, a menta és az édeskömény egyaránt keverhető a málnalevéllel. Figyelni kell arra, hogy a málnalevél tea hasfogó hatással is rendelkezik. Ez a székrekedéssel küzdő kismamáknál problémás lehet, nekik nem javasolt a tea kortyolgatása.
Angolszász országokban a szülésznők mintegy kétharmada javasolja a málnalevél tea fogyasztását. Egy angolszász recept szerint: 2 g szárított málnalevelet 240 ml vízzel javasolt leforrázni, 5 percig állni hagyni, majd leszűrni.

Dr. Budai Marianna
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu