


Információk, érdekességek
Iszonyat: az egyszerű sóval mérgeznek bennünket, és ezt mi hagyjuk?!
2025. március 09.
Biztosan te is találkoztál már efféle írásokkal szerte a neten. Hol a Facebookon, hol mindenféle ostobaságokat összehordó oldalakon futunk bele ebbe a történetbe, ami szerint a só remek eszköze annak, hogy megmérgezzék az emberiséget / magyarságot, függően attól, hogy éppen mennyire nacionalista, vagy globalista a szerző. Ez vajon igaz?
A konyhasó natrium (Na) és klór (Cl) ionokból áll, amelyek ionos kötést alkotnak.
Ez a kötés teszi lehetővé a só kristályos formájának létrejöttét.

Általában fehér, szürkés vagy rózsaszínes kristályos por formájában található. Karakteres, sós ízű, amely a legtöbb élelmiszer alapvető ízesítője,vízben jól oldódik. Ízesítés mellett tartósításra is használják. (Fermentálás, sóban pácolás, és más eljárások.)
Mennyi sót együnk?
A sóban található nátrium fontos az emberi szervezet számára, mivel nélkülözhetetlen a folyadékháztartás, az ideg- és izomműködés szabályozásához.
Az egészséges felnőttek napi ajánlott nátriumbevétele 2.300 mg körüli. Az orvosok a túlfogyasztást a szívbetegségekkel hozzák összefüggésbe, kockázatosnak gondolják.
Számos sófajta létezik, például tengeri só, Himalája só, kosher só, parajdi só, stb... amelyek eltérhetnek ízben, textúrában, ásványi anyag tartalomban is.
A "mérgezett só elmélete"
A konyhasóhoz néhány esetben adhatnak adalékanyagokat, mint például jódot (jódos só), vagy csomósodást segítő anyagokat (például kalcium-foszfátot) az ételek ízesítése és a funkcionális tulajdonságok javítása érdekében. Ezek az adalékanyagok általában biztonságosak, és az élelmiszerbiztonsági hatóságok előírásai szerint használják őket.

A jódos só - miért teszik a jódot a sóhoz?
A jód esszenciális nyomelem, amely nélkülözhetetlen a pajzsmirigy hormonjainak (tiroxin és trijódtironin) előállításához. Ezek a hormonok fontos szerepet játszanak a test metabolizmusában, a növekedésben és a fejlődésben, különösen a gyermekeknél. Az élelmiszerek jód tartalma változó, és bizonyos területeken, így Magyrország nagyrészén, különösen a jódhiányos régiókban, a lakosság nem jut elegendő jódhoz a táplálkozásból. Jódhiány következményeként pajzsmirigy megnagyobbodás (golyva) és más egészségügyi problémák, például a hypothyreosis (pajzsmirigyhormon-hiány) léphetnek fel. A só csomagolásán a jódtartalmat jelölni szokták.
A ciános mérgezés és a valóság
A ciános sóban található anyag nem a mérgező kálium-cianid, hanem a sárga vérlúgsó "konyhanevű" kálium-ferrocianid. Ezt az anyagot az emberi szervezet is termeli, így nem mérgező. Az adalék mennyisége olyan kevés, hogy ha a mérgező adag felét szeretné megenni valaki, egyszerre 15 kiló sót kell megennie. Valószínűleg nem az adalék lesz a legnagyobb gondja. Hiszitek vagy sem, a sónak is van halálos adagja.
Ugyanakkor ekkorka adagot a tényleg mérgező ciánkáliból is bármikor megehetünk, mint a tapadásgátlóból, amikor egy-egy adag sót elfogyasztunk. Sokkal több VALÓDI CIÁNT fogyasztunk egy-egy marcipános csokival, vagy a szintén az ilyen jellegű összeesküvési elméleteket osztók kedvenc "Hunzák örök életéről" szóló történetben népszerűsített sárgabarack magból.
A cianidok hamar elbomlanak, így nem halmozódnak fel, hogy akut mérgezést okozzanak. Ez a sóban található, és a szervezet által is termelt, minimális mennyiségű cianid egyszerűen a vizelettel távozik.
Mikor halálos a só?
Az ember számára a só túlfogysztása magában is méreg lehet, súlyos egészségi problémákat okozhat már 10-30 gramm só, amelyet egyszerre fogyasztanak, különösen, ha azonnali vízfogyasztás, vagy az étrend többi összetevője ezt nem ellensúlyozza. Egyes források szerint 100 gramm só vagy annál több mennyiség halálos is lehet, de ez egyéni érzékenységtől, egészségi állapottó, súlytól is függ.
A kereskedelmi forgalomban kapható sók mindegyike kifejezetten szigorú élelmiszerbiztonsági szabályozáson megfelelve kerül a polcokra, bátran szabad fogyasztani.
forrás: Harmonet.hu
A kereskedelmi forgalomban kapható sók mindegyike kifejezetten szigorú élelmiszerbiztonsági szabályozáson megfelelve kerül a polcokra, bátran szabad fogyasztani.