Információk, érdekességek

Jönnek a robotok!!!

2018. november 05.

Mintha egy scifiben járnánk. Könyvben és filmekben már sokszor találkoztunk jó és rossz robotokkal. De ki gondolta volna, hogy már az álláskeresésnél is robotok döntenek sorsunkról. Szerencsére ezek a robotok befolyásolhatóak, és nem találkozunk velük személyesen.  

Arról sok helyen lehet olvasni, hogy egy tapasztalt HR-es 10 mp alatt nézi át első körben az önéletrajzunkat. Lehet ezt szidni, de az alapvető követelményeket valóban gyorsan át lehet látni. Ha főkönyvelőt keresnek és nincs mérlegképes könyvelő végzettsége, könnyen belátható, hogy gyorsan el lehet dönteni, hogy nem alkalmas a pozícióra.

De sok esetben ennél bonyolultabbak a követelmények. Mit tesz ilyenkor egy nagyvállalat HR-ese, vagy egy fejvadász.

A lehető leggyorsabban a lehető legjobb jelölteket akarja megtalálni. Képzeljük el, hogy a Profession.hu-n sok ezer önéletrajz és regisztráció található, amiből válogathatnak. Egy nemzetközi cégnél is több száz jelentkezés landol.

Ezért kifejlesztették a robotokat, akik komoly algoritmus alapján a megadott követelmények szerint szűri a jelentkezéseket. Ezeket az ATS (application tracking system) vagyis jelentkező szűrő rendszereket azért fejlesztették ki, hogy objektív szempontok szerint végezzék el az előszűrést.

Könnyen lehet, hogy egy nem áttekinthető, világos önéletrajz gyorsan kiesik a rostán. Ha nem derül ki, hogy pontosan milyen tapasztalataid vannak, akkor egy számítógépes kereső nem fogja kideríteni.

Szerencsére vannak trükkök, amivel meggyőzhetjük a robotot és később a vezetőket a saját értékeinkről.

Tudnunk kell, hogy mit is keresnek a pályázatokban. A rendszer kulcsszavakat, fontos kifejezéseket, képzettségeket elemez, és a legmegfelelőbb jelölteket küldi tovább. Ezért fontos, hogy a jelentkezésünkben minden fontos, a másik számára érthető és kívánatos kifejezés szerepeljen. Ha tovább akarsz kerülni, és bejutni az interjúra ellenőrizd, hogy megfelel-e a pályázatod ennek a 3 kritériumnak.

1. Használj egyszerű, áttekinthető formátumot.

Bár te meg akarod mutatni kreativitásodat, különlegességedet, a számítógépes keresők nem értékelik ezt. Hiába regisztrálsz egy online felületen, a feltöltött önéletrajzodat szintén megvizsgálják. Ha túl sok kép, logo, szín van, akkor a fontos információk elveszhetnek. Különösen kerüld az olyan képeket, ahol fontos szövegek szerepelnek.
Használj szokásos, hivatalos betűtípust (Ariel, Helvetica, Times New Roman), a különleges, divatos formákat gyakran nem tudják értelmezni.

Legyen áttekinthető szerkezete az önéletrajzodnak. Egyértelmű szakaszokat adjál meg, mint Képzettség, Tapasztalat, Nyelvtudás stb. Sok helyen, pl. a Linkedinen lehetőséged van plusz információt megadni, mint a különböző projektjeid, publikációid, önkéntes munkáid.
Bár ma elterjedt a PDF formátum, javaslom, hogy mindig Wordben küldd el pályázatodat, mert a PDF-et nem tudják elolvasni.

2. Használj kulcsszavakat.

Nem csak a szoftverek, hanem az emberek is a kulcsszavakat látják meg először. Ha egy hirdetésben az szerepel, hogy LEAN folyamatfejlesztés, vagy SAP ismeret, akkor első ránézésre azt veszik észre, hogy benne van, vagy hiányzik a kívánt szó. A keresőmotorok kifejezetten kulcsszóra keresnek. Érdemes felkutatni, hogy milyen szavak nyerhetnek. Olvass el minél több hirdetést, és szedd össze belőlük a gyakran használt kifejezéseket. A népszerű rövidítéseket érdemes kétféle módon, röviden és hosszabban is kiírni.
Nemrég olvastam egy amerikai cikkben egy érdekes trükköt. Ha az önéletrajzba elrejted a kulcsszavakat úgy, hogy fehér színt használsz a szóhoz, akkor az emberi szem nem, de a szoftver elolvassa. Érdemes kipróbálni ezt a módszert is.

3. Figyelj a céljaidra.

Ha tudod mi a célod, csak akkor érheted el. Sok önéletrajznál nem derül ki igazán, milyen állást akar a jelentkező.
Ha végigveszed, milyen munkát, munkahelyet, feltételeket szeretnél, akkor írd meg úgy önéletrajzodat, hogy pont az a munkahely találjon rád. Hidd el, van választási lehetőség. Az én önéletrajzomban a képzés, fejlesztés és kiválasztás volt hangsúlyos. Mindent, ami adminisztráció, bérezés hátrébb soroltam. A mai napig is megkeresnek olyan állásokkal, ahol ehhez hasonló tapasztalatokra van szükség.

4. Figyelj a helyesírásra

Komolyan, a helyesírási hibák egyenesen a kukába küldhetik az önéletrajzodban. A HR vezetők általában éles szemmel kiszúrják a hibáidat. De a robotoknál még veszélyesebb a helyzet. Nem fogják megtalálni a keresett szavakat, ha hibásan írod. Kétszer, háromszor is nézd át, de még fontosabb, hogy nézesd át a jelentkezésed, mielőtt elküldöd. Fontos hogy más is átnézze, mert az ember hajlamos a saját hibáin átsiklani.
Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, akkor eljut a megfelelő kezekbe a pályázatod. Emeld meg az esélyeid arra, hogy eljussál az interjúig és tovább.
Érdemes tanácsot kérni, hogy milyen a leghatékonyabb önéletrajz, ami eléri célját.

forrás: Harmonet