Információk, érdekességek

Létezik tanulási vitamin?

2020. október 20.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak javítják a kisiskolások olvasási képességét.

Ha a gyermeke olvasási nehézségekkel küzd, lehetséges, hogy bizonyos zsírsavak fogyasztása is segíthet a problémán. Az utóbbi időben sokat lehetett olvasni és hallani a gyermekeket „okosító” zsírsavakról. Nem volt azonban egyértelmű, hogy hány éves gyermekeknél és milyen képességek javításában bizonyulnak hatásosnak az ómega-3, illetve ómega-6 zsírsavak.

Egy nemrégiben napvilágot látott, svédországi vizsgálat bebizonyította, hogy ezek a szervezet számára fontos zsírsavak valóban javítják a kisiskolások olvasási képességeit.

A neves nemzetközi szakmai folyóiratban (Journal of Child Psychology and Psychiatry) megjelent eredmények alapján az ómega-3 és ómega-6 zsírsav három hónapon keresztül tartó, napi rendszerességgel történő fogyasztása javuláshoz vezet az olvasási képességekben.

A vizsgálatba bevont kisiskolások (154 fő, 9 és 10 évesek) egyik csoportja ómega-3 és ómega-6 zsírsavakat tartalmazó kapszulát kapott, míg a másik csoportba tartozók esszenciális zsírsavakban szegény pálmaolajos kapszulát kaptak. Az értékes ómega-3 és ómega-6 zsírsavakat szedő gyermekek körében egyrészt az olvasási sebesség javult, másrészt az elolvasott szavak hangos felolvasása és kiejtése is fejlődést mutatott; derült ki a vizsgálat során alkalmazott ún. Logos-tesztből.


Fotó: 123rf.com

Lényeges megjegyezni, hogy ebben a svéd vizsgálatban az olvasási készségek javulását egészséges, nem pedig figyelemhiányos, hiperaktivitás-zavaros (nem ADHD-s) gyermekek esetén vizsgálták és tapasztalták. A kutatók azonban megjegyzik, hogy az ómega-3, illetve ómega-6 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmazása a figyelemzavar és hiperaktivitás enyhe formái esetén jelentős eredménnyel, észrevehető javulással járhat, beleértve az olvasási képességeket is.

Mivel az említett ómega-3 és ómega-6 zsírsavak fő forrásai a tengeri halak, a diófélék és a növényi olajok, hazánkban a tipikus táplálkozással nem jut kellő mennyiségű esszenciális zsírsavhoz a szervezet, lényeges a pótlásukról gondoskodni, akár étrend-kiegészítő készítmények formájában.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu