Információk, érdekességek

Még mindig bepisil a gyerek éjjel...

2019. március 09.

Gyermekünk elmúlt már 5 éves, és rendszeresen bepisil az ágyba éjjel… Mi pedig egyre inkább kezdünk nyugtalankodni? Ez normális reakció – de akkor járunk el helyesen, ha megfelelő megoldást keresünk erre a problémára. Íme néhány jó tanács, amely segíthet.

A fotók illuszrációk: pixabay.comAz bizonyos, hogy ilyen esetekben nem a mi gyermekünk az egyetlen, aki még ebben a korban is éjjelente bepisil az ágyba… Az 5 éves gyerekek kb. 15%-ánál rendszeresen előfordul, hogy reggelre nedves lesz a lepedő. De az esetek többségében nincs ok pánikra, noha 5 éves korig általában kialakul a vizeletürítés akaratlagos kontrollja. Amikor viszont ez az éjszakai „baleset” visszatérően fennáll 5 évesnél idősebb gyereknél, tanácsos orvoshoz fordulni. Ilyenkor elszigetelt enuresis nocturna (alvás közben történő akaratlan bevizelés) a diagnózis, mely gyakori gyermekbetegség. Kialakulásában környezeti, örökletes tényezők, de rendkívül gyakran pszichés okok játszhatnak közre.

Megnyugtatás és a javulás regisztrálása

Az első dolog, amit tisztázni kell: nem történt-e egy olyan esemény a közelmúltban, amely megzavarhatta a gyermek lelki egyensúlyát. Ilyen lehet egy költözés, válás, kistestvér születése, nagyszülő elhalálozása, iskolai csetepaté stb. Az ilyen, a gyermeket nyugtalanító epizódok könnyen okozhatják az éjszakai bevizelést 5 éven túl is. De mit tehetünk a helyzet javítása érdekében?

Minden esetben fontos, hogy ne dramatizáljuk a történteket, helyette nyugtassuk meg a gyermeket. Maradjunk mi is nyugodtak, miközben magyarázzuk el, hogy nem nagy dolog, csak egy kis „baleset” történt. És ösztönözzük a megnyugtató magatartásra a család többi tagját is.  Természetesen rendkívül fontos az is, hogy kerüljük a megalázó, sértő szavakat az esettel kapcsolatban.

Egy másik hasznos megoldás: bíztassuk a gyereket, hogy másnap reggel vegyen részt a takarításban, az ágyneműcserében. Ha viszont az éjszaka közepén történt a bepisilés, egyszerűen cseréljük ki a lepedőt, és öltöztessük át a gyereket az ágy végébe kikészített, tiszta pizsamába.  Így pl. másnap reggel ő maga viheti a szennyest a mosógépbe.

Javasolhatjuk még, hogy a gyermek értékelje e téren a javulást. Ajánljuk neki, hogy a naptárában jelölje be, pl. egy mosolygós szimbólummal vagy napocskával, amikor eltelt egy éjszaka bepisilés nélkül, hogy tudatosítsa magában a javulást. További hasznos módszer lehet, ha elmagyarázzuk neki azt is, hogyan működik a húgyhólyagja, vagy milyen fontos, hogy ki kell menni a toalettre, ha jön a vizelési inger. Tanácsos gyerekeknek való ismeretterjesztő könyvet, vagy rajzfilmet beszerezni a témában.  Ne ingadozzunk elmondani azt sem, ha mi is megéltünk hasonló periódusokat gyermekkorunkban. – javasolják a szakemberek.

Egyszerű tennivalók és magyarázatok

Előfordulhat, hogy a gyereket meghívják vendégségbe „ott alvással”. Ilyenkor fontos előre bemutatni neki a körülményeket, tájékoztatni, hol van a háló, a toalett az idegen lakásban. Ahhoz, hogy meg is találja azt éjjel, lefekvés után hagyjon égve egy kislámpát. El kell magyarázni azt is, hogy szükség esetén az éjszaka közepén is felkölthet egy felnőttet, aki biztosan nem fogja ezért megdorgálni. Ellenkezőleg, elvárja, hogy egy éjszakai probléma esetén szóljon nei.

Végezetül az éjszakai „balesetek” elkerülésére fogadjunk meg néhány egyszerű jó tanácsot. Pl. a gyereknek inkább napközben adjunk inni, min este; kerüljük a jelentősebb mennyiséget a vacsorához adott italoknál (leves, tej…), és természetesen ellenőrizzük, hogy lefekvés előtt kiment-e a csemete a toalettre.

Mikro forduljunk orvoshoz?

Ha az éjszakai bevizeléshez más klinikai tünetek is társulnak. Ilyen lehet, ha a gyerekpisiléskor, égő érzésre panaszkodik, és ez a tünet gyakoribbá válik, vagy ellenkezőleg, ha ritkán is, de előfordul.  Az is orvoshoz fordulásra adhat okot, ha az éjszakai „balesetekhez” székrekedés társul, ami pisilésre készteti a gyereket; vagy ha gyakran „sürgősen” kell pisilnie. És természetesen társult pszichés problémák esetén is szükség van szakemberrel történő konzultációra.

forrás: Bébik.hu