Információk, érdekességek

Mihez kezdjünk a fülbe vagy orrba szorult játékdarabkákkal?

2018. január 27.

A kisebb gyermek hajlamos arra, hogy egy-egy apróbb játékdarabot, például gyurmát, szivacsdarabkát vagy gyöngyöt beledugjon a fülébe vagy az orrába. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogy milyen tünetek utalhatnak erre, és mit tegyünk ilyen esetben.

Legyünk résen!

A kisebb gyerekek ismerkednek a környezetükkel és a saját testükkel is, veszélyérzetük azonban még nincs, így nekünk, felnőtteknek kell – amennyire lehet – megelőzni a bajt. Ahol egy gyerek van, egyszerűbb gyerekbiztossá tenni a lakást, a magasban lévő polcokra rejteni a kicsi számára veszélyes apróságokat. Amikor viszont már a nagyobb testvér is játszik a kicsivel vagy mellette, előkerülnek az apró építőkockák, gyurmák vagy gyöngyjátékok, amiket a kis felfedező gondosan elrejt – így könnyen kerülhet idegentest az orrába vagy a fülébe.

Ha azonnal észrevesszük sem biztos, hogy el tudjuk távolítani

Az ilyen balesetek általában akkor következnek be, ha a szülő akár csak pár másodpercre is eltűnik a kicsi látótávolságából, ám akkor sem mindig vagyunk jobb helyzetben, ha mindez a szemünk láttára történik. Ha az apró tárgy még látható, a szülő – miközben igyekszik eltávolítani – ijedtségében gyakran még beljebb tolja, ahol viszont már nem tudja elérni vagy megfogni semmivel. Ilyen esetben ne is piszkáljuk tovább, forduljunk fül-orr-gégészhez, aki gyorsan, néhány másodperces kellemetlenséggel számolva képes eltávolítani a beszorult idegentestet.

Hetekig, hónapokig is bent maradhat

Ha épp nem láttuk, hogy a kicsi valamit az orrába vagy a fülébe dugott, lehet, hogy hosszabb ideig nem is fogunk tudni róla. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a szülők féloldali orrdugulás, vagy kellemetlen szagú, esetleg véres orrfolyás miatt fordulnak orvoshoz a gyermekkel és csak a fül-orr-gégészeti vizsgálat során derül ki, hogy a panaszokat az orrba szorult idegentest okozta.

Ne halogassuk az orvos felkeresését akkor sem, ha a gyermek fülébe került valami apró tárgy, mivel az akár a hallójárat gyulladását is okozhatja. Ha mi magunk próbáljuk meg eltávolítani, könnyen sérülés, vérzés vagy akár dobhártya átszakadása is lehet a következmény.

Gyors megoldás és utókezelés

A fül-orr-gégészeti rendelésen steril vízzel történő átmosással, csipesszel vagy szívással távolítják el gyorsan és fájdalommentesen az idegentestet. A kezelőorvos az eltávolítást követően átvizsgálja a fület vagy az orrot és amennyiben szükséges, az eltávolítás helyén lévő apróbb hámsérülés kezelésére hámosító kenőcsöt javasol a gyorsabb gyógyulás érdekében.

forrás: Bébik.hu