Információk, érdekességek

Mikor kell pótolni a vasat?- Teszttel

2019. november 11.

Tartósan fennálló, általános fáradtság, energiavesztés, az izomerő csökkenése – ezek a tünetek többek közt vashiányra utalnak. Minthogy emiatt egész szervezetünk működésében zavar állhat be, vaspótlásra van szükség.  Különösen télen kell ügyelnünk rá, hiszen ebben az időszakban rendszerint kevesebb vasat juttatunk a szervezetünkbe természetes úton.

Fotó: 1233rf.comA vas szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag. Segíti a vörösvérsejtek képződését, és hozzájárul a vér oxigénszállító molekulája, a hemoglobin felépítéséhez. Egy egészséges felnőtt férfi szervezetének napi 10-15 mg vas bevitelére van szükség. A nőknek, míg el nem érik a menopauzát,ennél több vasra is lehet szükségük (20 mg), főként a menstruációs vérveszteséggel együtt fellépő vashiány miatt, továbbá a terhesség és szoptatás alatt (az adag akár 30 mg-ig is felmehet). De a növőfélben lévő gyerekek és serdülők, vagy a gyakran betegeskedő személyek, az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, vagy az élsportolók is gyakran szorulnak kisebb-nagyobb mértékű vaspótlásra.

A fáradtság az egyik fő figyelmeztető jel

Az elégtelen tartalékok (ha a ferritin-szint – a szervezet vastartalmának jelzője – alacsony, 20ng/ml alatti) a vérszegénység (anémia) kockázatát vetik fel. Ekkor a hemoglobin szint is csökkent mértékű a vérben – a nagyfokú fáradtság, kimerültség ezekre a tényezőkre vezethető vissza. De egyéb tünetek is felhívhatják a figyelmet a vashiányos állapotra: hajhullás, sápadtság, koncentrációs nehézségek, ingerlékenység, lépcsőn való felmenetel közben szokatlan kifulladás, energiahiány, izomgyengeség, sebek nehéz behegedése stb.

Ne hagyjuk, hogy a vérszegénység tartósan fennálljon!

A hosszan tartó vérszegénység oka lehet, hogy rendszeresen nem jut elég vas a szervezetbe, mivel pld. nem fogyasztunk elég állati vagy növény proteint – és nem is pótoljuk. Emellett az anémia visszavezethető a szervezetben rendszeresen fellépő vérzésekre is. A nőknél a menses a fő ok, különösen, ha erős szokott lenni, de folyamatos, kisebb vérzések is okozhatnak vérszegénységet (pld. bélpolip, gyomorfekély esetén). A tartós anémia az immunvédelem csökkenését vonhatja maga után, és további veszélyekkel is járhat: pld. terhes nőknél az újszülött kisebb súlyát, vagy a koraszülés nagyobb esélyét eredményezheti, míg idős személyeknél szívproblémákat okozhat. A vashiányos állapot tehát olyan, sokakat érintő probléma, mellyel törődni kell, és nem hagyhatjuk, hogy tartóssá váljon. Az alábbi kis teszt segít felmérni, szükségünk van-e vaspótlásra:

TESZT

Szenved-e ön vashiányban?

Ha a következő tünetek túlnyomórészt illenek önre – és így az IGEN válaszai többségben vannak -, gyanakodhat vashiányra. Feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával, aki vérvizsgálatot fog elrendelni. A vérképből egyértelműen következtetni lehet a vashiányos állapotra, vérszegénységre.

Sápadt az arcszínem                                               IGEN       NEM

Gyakran kimerültnek érzem magam        I                 GEN       NEM

Hullik a hajam                                                          IGEN      NEM

Fejfájás gyötör, gyakran szédülök                             IGEN      NEM

Gyakran fázom                                                        IGEN     NEM

Töredezik a körmöm                                                IGEN    NEM

Nehezen koncentrálok                                              IGEN    NEM

Fizikai erőnlétem csökkent                                        IGEN    NEM

Rosszul alszom                                                        IGEN    NEM

Levertnek, gyengének érzem magam                         IGEN   NEM

Megoldások a vas pótlására

Fotó: 123rf.comMódosítsunk a táplálkozásunkon!

A legjobb természetes gyógymód, ha növeljük a vasban gazdag élelmiszerek fogyasztását – így visszanyerhetjük energiánkat is, ami különösen fontos a téli időszakban. Ebből a szempontból a táplálkozásunkban a vörös húsok, a máj és egyéb belsőségek, a halfélék, tej, tojás előnyben részesítendők.

Akik kevés húst fogyasztanak, juttassanak a szervezetükbe több növényi proteint – melynek forrása laheta szójabab, lencse, sárgaborsó, csicseriborsó (száraz hüvelyesek), padlizsán, endívia, brokkoli, sütőtök, spenót stb. Arra viszont figyeljünk, hogy a tea, a kávé és a tejtermékek csökkentik a vas felszívódását, ezért vashiány esetén mérsékelten fogyasszunk belőlük. A C-vitaminban gazdag gyümölcsöket viszont bátran szerepeltessük az étrendünkben, mert ez a vitamin elősegíti a vas felszívódását.

Szedjünk étrend-kiegészítőket!

De előtte konzultáljunk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel! A vastartalmú étrend-kiegészítők a gyógyszertárakban, bio-üzletekben, egyes drogériákban kaphatók zselé, tabletta, por, ampulla formájában, így többféle kiszerelés közül választhatunk. Általában egy-két hónapig, kúraszerűen kell szedni őket, és nem ajánlott hosszabb ideig, mert a vasfelesleg ártalmas lehet.

Választhatunk gyümölcs-zöldséglé koncentrátumot is természetes antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítőként – ezeket általában jobban tolerálja a szervezet. A vasat tartalmazó ampulla tartalma egyébként reggel, éhgyomorra, vízben vagy gyümölcslében fogyasztva fedezheti egész napi vas-szükségletünket, elűzi a fáradtságot.

Anémia esetén orvos által felírt vastabletta szükséges

A vérkép és az említett tünetek alapján megállapított vérszegénység esetén az étrend-kiegészítők nem elégségesek. Ezért az orvos terápiás céllal, gyógyszer formájában elrendeli a vas szedését, aminek zavaró mellékhatása lehet egyes személyeknél: székrekedés, hasmenés, felfúvódás stb. Ezt feltétlenül jelezni kell kezelőorvosunknak, aki az egyéni panaszok alapján meg fogja változtatni a szedendő vastabletta típusát. Ha komolyabb vérszegénységet állapít meg, injekció formájában is beadhatja a vasat.

Homeopátiás szerekkel a fáradtság ellen

Ferrum metallicum 5CH vagy 9CH (5 pirula/golyócska naponta, 2 hónapon át) ajánlott a vashiány okozta fáradtság és egyéb tünetek ellen, melyek segítik a vasfelszívódást. Ha vérveszteség miatt lép fel vashiány China rubra (alapanyaga a vörös kínafa kérge) 9 CH javasolt – naponta 5 pirula belőle 1 hónapon át. Nőknél a havi vérzés mennyiségének csökkentése érdekében Arnica montana (hegyi árnika) 9 CH használhat – 5 pirula szedendő belőle, háromszor naponta, a menstruáció ideje alatt. De a homeopátiás módszer alkalmazása mellett se feledkezzünk meg a vasban gazdag táplálkozásról, a természetes vasbevitel növeléséről!

forrás: Bébik.hu